«Περνάνε συνέχεια στον πεζόδρομο, θα γίνει ατύχημα»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επαγγελματίες και καταστηματάρχες της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς καθημερινά οδηγοί διασχίζουν τον πεζόδρομο με τα μηχανάκια τους χωρίς να σέβονται τους πεζούς και με σοβαρό κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα.
Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες από αυτοψία της Karfitsa επί της Αγίας Σοφίας, πολλοί είναι οι διανομείς, οι κούριερ και οι απλοί πολίτες που οδηγούν τις μηχανές τους επάνω στον πεζόδρομο δίπλα στους πεζούς, παρότι αυτό απαγορεύεται, ενώ όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες της περιοχής, αυτή η εικόνα επικρατεί ακόμη και τις ώρες αιχμής που το σημείο είναι γεμάτο πολίτες.
«Υπάρχει πολύ έντονο πρόβλημα. Περνάνε συνέχεια, κάθε μέρα και με ταχύτητα. Πολλές φορές περνάνε σύριζα από τις πόρτες των μαγαζιών μας. Αν εκείνη την ώρα βγαίνει ένας άνθρωπος θα γίνει ατύχημα σίγουρα. Η αστυνομία εποπτεύει πολλές φορές αλλά ειδικά οι κούριερ και οι ντελιβεράδες περνούν με ταχύτητα. Γνωρίζουν και βλέπουν ότι περπατάει κόσμος. Και δεν τολμάς να τους πεις τίποτα», αναφέρει στην Karfitsa η κα. Σάσα Αβραμίδου, επαγγελματίας της περιοχής.
«Θα έπρεπε για την ασφάλεια όλων να υπάρχει 24ωρη αστυνομία από το πρωί ως το βράδυ έξω. Αν υπάρχει αστυνομία στον πεζόδρομο σε καθημερινή βάση και για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κόβουν πρόστιμα σε οποιονδήποτε περνάει, νομίζω θα φοβηθούν και κάπως θα σταματήσει αυτό που γίνεται. Το κάνουν όλοι για ευκολία. Δεν είναι δρόμος όμως. Ακόμη πιο έντονα φαίνεται τα σαββατοκύριακα που έχει περισσότερο κόσμο πάνω στον πεζόδρομο και οικογένειες με παιδιά. Ενώ τα παιδιά παίζουν, πετάγεται ένα μηχανάκι που τρέχει. Είναι πολύ σοβαρό».
«Πρέπει να χάσουμε άνθρωπο για να υπάρξουν μέτρα;»
Τον φόβο για την πρόκληση ατυχήματος εκφράζουν κι άλλοι επαγγελματίες, ζητώντας ελέγχους από την Τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία. «Περνάνε μηχανάκια. Κυρίως ντελιβεράδες. Το προηγούμενο καλοκαίρι υπήρχε στενή παρακολούθηση από τη Δημοτική Αστυνομία. Πρέπει να υπάρξει πιο συχνή αστυνόμευση. Είναι επικίνδυνο να περνούν μηχανάκια στον πεζόδρομο», αναφέρει οπτικός της περιοχής στην Karfitsa.
Ενώ έμπορος που διατηρεί κατάστημα επάνω στον πεζόδρομο επισημαίνει: «Εδώ παίζουν μικρά παιδιά. Περνώντας γρήγορα οι μηχανές, μπορεί να γίνει κάποιο ατύχημα. Δεν θεωρείται πεζόδρομος με μηχανές και ποδήλατα. Πρέπει η Τροχαία ή ο δήμος να κάνουν ελέγχους και να κόβουν πρόστιμα. Ξέροντας πως δεν τους γράφει κανείς, περνάνε από εδώ αγνοώντας τα πάντα. Είναι τρομερή η κατάσταση. Πρέπει να γίνει ατύχημα, να χάσουμε κάποιον άνθρωπο για να υπάρξουν μέτρα;»