Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ανέφερε ότι «οι υποκλοπές φανερώνουν τον τρόπο διακυβέρνησης Μητσοτάκη» .
Επιπλέον, χαρακτήρισε «απαξίωση των θεσμών τον σχεδιασμό για αλλαγή του εκλογικού νόμου», σημειώνοντας πως «παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση με απλή αναλογική».
Πιο αναλυτικά, κατά την εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, για αυτό και το κόμμα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα». «Το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν είναι δεδομένο. Το μόνο δεδομένο είναι ότι θα είναι μια μάχη σκληρή, την οποία έχουμε κάθε δυνατότητα να κερδίσουμε», πρόσθεσε.
Με αφορμή την υπόθεση των επισυνδέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «η κυβέρνηση ΝΔ και προσωπικά ο κος Μητσοτάκης είναι πλέον βαθιά τραυματισμένος από την υπόθεση των υποκλοπών. Η υπόθεση έχει βάθος και δεν θα σβήσει ούτε θα ξεχαστεί. Γιατί δεν πρόκειται για κάποια τυχαία περιστατικά, αλλά για ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε κάποιο λάθος ή κάποια αστοχία. Έτσι κυβερνούσε. Το σύστημα Μητσοτάκη άκουγε όσους ήθελε, όποιους ήθελε και όποτε ήθελε. Όχι μόνο από όταν ανέλαβε την εξουσία και είναι τόσο μεγάλο το εύρος των υποκλοπών, ιδιαίτερα με τα σύγχρονα και παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και συνέχεια».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε ακόμη, πως «η δε άρνηση ακύρωσης της τροπολογίας που αφορά τη παράλυση της ΑΔΑΕ, η άρνηση να δοθούν όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα συμβατικής τους παρακολούθησής, αλλά και η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας προκειμένου να μείνουν όλα στο σκοτάδι, αποτελούν την απόλυτη απόδειξη της ενοχής του κου Μητσοτάκη».
«Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή αποτελεί βαρύ τραύμα στη λειτουργία του πολιτεύματος και προεξοφλεί ότι ο κος Μητσοτάκης ως βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός αυτής της εκτροπής, είναι πλέον απερχόμενος πρωθυπουργός. Και αναρωτιέμαι, πώς θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να σταθεί σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν λίστες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες έγκυρα Διεθνή Μέσα να έχουν ήδη ξεγυμνώσει την καθεστωτική και αντιδημοκρατική του συμπεριφορά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ταυτόχρονα η κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή καταιγίδα ακρίβειας. Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος και με διαφορά σε όλη την Ευρώπη. Και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης να αφήσει ανέπαφο το καρτέλ της ενέργειας και των καυσίμων. Στην επιλογή της δηλαδή να λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, αφήνοντας στα ύψη έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, προκειμένου να χρηματοδοτεί επιδοτήσεις που κρατούν ανέπαφα τα υπερκέρδη και τα ουρανοκατέβατα κέρδη των καρτέλ» περιέγραψε από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.
«Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν η κυβέρνηση στην αδυναμία της να διαχειριστεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της, να επισπεύσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να προσφύγει σε εκλογές πριν βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους», πρόσθεσε.
Ακόμη, παρατήρησε ότι «η αλλαγή του εκλογικού νόμου για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια κυβερνητική θητεία είναι κάτι πρωτοφανές για τα πολιτικά μας πράγματα και αποτελεί επίσης κραυγαλέα απόδειξη απαξίας των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος από τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και παραδοχή ήττας». «Σε κάθε περίπτωση ο κος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει επιλέξει να σκάψει τον λάκκο, όπου στο τέλος θα πέσει μέσα ο ίδιος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρέπει να κινηθεί με γνώμονα το κομματικό όφελος, αλλά με γνώμονα τις αρχές του», συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, «από θέση αρχών και αξιών θα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες και με αφορμή τη ΔΕΘ, τόσο ένα σχέδιο θαρραλέων αλλά ρεαλιστικών μέτρων για την προστασία της κοινωνίας, όσο όμως και ένα σχέδιο θεσμικής ανασύνταξης της Δημοκρατίας μας, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που θα προστατεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Η στρατηγική μας, που βασίζεται στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας, για την πολιτική αλλαγή και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Και θα επιβεβαιωθεί από τη νίκη μας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, όποτε και αν αυτή λάβει χώρα», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.