Ποιους ενοχλεί ο «τυχοδιωκτισμός» του Τσίπρα – Ο «εμφύλιος σπαραγμός» και η μάχη στη γενέτειρα του Ανδρουλάκη.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά στις εκλογές –κάπου κοντά στον Απρίλη το προσδιόρισε ο πρωθυπουργός– και τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε φάση κατάρτισης των ψηφοδελτίων.
Στην Κουμουνδούρου πάντως τα πράγματα είναι ήσυχα, καθώς, με την πλειοψηφία των λιστών «κλειδωμένη», ο πρόεδρος παίζει «μπάλα» μόνος του, κυνηγώντας ηχηρά ονόματα που θα κάνουν… γκελ σε κόσμο πέραν του στενού κομματικού ακροατηρίου.
«Προτάχθηκε η… λάμψη»
Το έδειξε άλλωστε με την επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Οι εσωκομματικές «γκρίνιες» υπήρξαν αλλά δεν εκφράστηκαν ομαδοποιημένα, καθώς κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη μιας καταστροφικής ενόψει εκλογών εσωστρέφειας. Μόνο μια πρώην βουλευτής που συντάσσεται με την «Ομπρέλα», την εσωκομματική αντιπολιτευόμενη μειοψηφία, εξέφρασε δημοσίως αντίθεση.
«Προτάχθηκε η λάμψη του τηλεαστέρα και όχι η ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση ενός μέλους του κόμματος», ανέφερε η Φωτεινή Βάκη σε ανάρτησή της. Και πού να ήξερε με ποιον συζητά ο Αλέξης Τσίπρας για να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του κόμματος, απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθής και, φυσικά, δεν έχει διαψευστεί από καμία εκ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλησιάσει τον εν ενεργεία μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά και ο τελευταίος φέρεται να «ψήνεται» για να κάνει τη στροφή στην πολιτική στα 32 του χρόνια και ενώ η καριέρα του στο μπάσκετ βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, μετά από διαδοχικούς τραυματισμούς.
Αν η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου έγινε με όρους «τηλεαστέρα», όπως αναφέρει η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέσω αυτής η εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, καταλαβαίνει κανείς με ποιους όρους έχει γίνει η επιλογή του Νίκου Παππά.
Ψάχνει «αστέρες»
Δεν είναι πάντως ότι πέφτει κανείς από τα σύννεφα με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Έχει δείξει την τάση του για «αστέρες». Στην Ευρωβουλή άλλωστε υπάρχει ο Αλέξης Γεωργούλης και στη Βουλή η Ραλλία Χρηστίδου. Όσο λοιπόν ο πρόεδρος του κόμματος βλέπει τη συγκεκριμένη τακτική να αποδίδει, τόσο θα τη συνεχίζει.
Τον ίδιο «τυχοδιωκτισμό» που επιδεικνύει στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ τον δείχνει και σε επίπεδο επιλογής θεμάτων αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Εσχάτως στην Κουμουνδούρου έχουν μπει στα «παπούτσια» της Μελίνας Μερκούρη, κραυγάζοντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και σπάζοντας το άλλοτε αρραγές μέτωπο διεκδίκησης.
Τι κι αν διαψεύδουν…
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν πλήρως μάλιστα τα σενάρια που διαδίδονται από τον βρετανικό Τύπο, περί «δανεισμού των Γλυπτών», χωρίς να έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα, οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν αναγνωρίζουν στο Βρετανικό Μουσείο την ιδιοκτησία των Γλυπτών.
Η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμως τόσο παλιά, για να ξεχαστούν τα πεπραγμένα της. Γι’ αυτό και συχνά-πυκνά τα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά πάνελ καλούνται να απαντήσουν τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Για κλάματα
Η απάντηση του Γιάννη Μπαλάφα στον ΣΚΑΪ, και ιδιαίτερα το ύφος και το κόμπιασμα με το οποίο έγινε –και που δεν μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο γραπτό– είναι χαρακτηριστική: «Μια κάποια συζήτηση που έγινε, όπως και μια θετική σύσταση της UNESCO» ήταν το βασικό επιχείρημα του άλλοτε υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσεις της UNESCO υπάρχουν βέβαια πολλές, πραγματικότητα όμως μία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΟΗΕ και της Παλαιστίνης. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει ως κράτος την Παλαιστίνη από το 1988 ακόμα. Σταμάτησε κανείς να κάνει «business» με το Ισραήλ; Κανένας. Έχει η απόφαση κάποιο αντίκτυπο στη ζωή στην Παλαιστίνη; Όχι.
Με την πλάτη στον τοίχο
Όσο πορευόμαστε στον δρόμο προς τις εκλογές, τα «ναρκοπέδια» εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας «ημικρανίες» στα κομματικά επιτελεία. Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα, άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και σκάνδαλα (υπαρκτά και μη) είναι μερικά από αυτά.
Πονοκέφαλο όμως προκαλεί και η βεβαιότητα ότι η πρώτη Κυριακή δεν θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης… Στη ΝΔ είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να φρενάρουν την ανοδική πορεία μικρότερων κομμάτων που βρίσκονται στα «δεξιά» της παράταξης, με αιχμή του δόρατος την οικονομία και τα διλήμματα για την επόμενη μέρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με μια σειρά πολιτικών δράσεων και μηνυμάτων θα μπορέσουν με τη σειρά τους να πάρουν έστω ένα «κομμάτι από την πίτα» των πολιτών που θα επιλέξουν μια μορφή ακραίας ψήφου διαμαρτυρίας.
Εκεί που τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα είναι για το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα μάλιστα που προέκυψε με την εσωκομματική ένταση, μετά την περίφημη δήλωση της Κ. Λάσπα, σε κάποιους μπορεί να προκάλεσε τον γέλωτα, στους πιο έμπειρους όμως έφερε στον νου το φάντασμα της Ακροδεξιάς. Πολλώ δε μάλλον, που το κλίμα στη συμπρωτεύουσα και ευρύτερα στην περιοχή είναι έντονα φορτισμένο για το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της υπόθεσης Καϊλή. Ο «εμφύλιος σπαραγμός» που πραγματοποιήθηκε σε κοινή θέα μεταξύ στελεχών του κόμματος, με αφορμή ένα ιδιαίτερο θέμα όπως η εκδήλωση για παιδιά με τη συμμετοχή dragqueens, στην καλύτερη περίπτωση ξένισε ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Το ίδιο και η «επίσημη σιωπή» που επελέγη από τη Χαρ.Τρικούπη, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί το πρόβλημα από μόνο του. Τέτοια ζητήματα δεν περνούν απαρατήρητα σε κοινωνίες όπου υπάρχει ένα συντηρητικό πρόσημο. Μάλιστα, μια ματιά στα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες.
Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ πήρε την τρίτη θέση με 6,05%, νιώθοντας την ανάσα της Ελληνικής Λύσης, που πήρε το 5,39%. Σε κάθε περίπτωση, στη Χαρ. Τρικούπη αποφεύγονται τα βιαστικά συμπεράσματα και θεωρούν ότι, μόλις ανακοινωθούν οι υποψήφιοι και ουσιαστικά «μπει το νερό στ’ αυλάκι», θα εξομαλυνθούν συνολικά οι όποιες δυσλειτουργίες έχουν εντοπιστεί.
Η «μάχη» της Κρήτης…
Εκεί όμως που στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για πραγματική μάχη είναι στην Κρήτη. Το πολιτικό στοίχημα είναι μεγάλο και προσωπικό για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που είναι «γέννημα θρέμμα» του νησιού. Κατάγεται από το Λασίθι και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διατηρεί στην Κρήτη παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις, όμως δεν είναι πια το καταπράσινο νησί. Η τοποθέτηση στην ηγεσία του κόμματος ενός «δικού τους ανθρώπου» έχει δημιουργήσει ενθαρρυντικά δεδομένα για την εκλογική απόδοση του ΠΑΣΟΚ ειδικά σε μια μερίδα ψηφοφόρων που απογοητεύτηκαν από την προσέγγισή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με καταγωγή από το νησί και με μεγάλη οικογενειακή παράδοση, αλλά και με έργα υποδομής που επί διακυβέρνησής του έχουν δρομολογηθεί ή υλοποιούνται, αυτήν τη φορά θέλει το βράδυ των εκλογών να βάλει το δικό του αποτύπωμα με μπλε χρώμα στον εκλογικό χάρτη της Κρήτης. Και πιστεύει ότι μπορεί να το καταφέρει. Το ίδιο όμως εκτιμά και ο Αλέξης Τσίπρας. Η Κρήτη και ιδιαίτερα ο Νομός Ηρακλείου είναι προπύργιο της Αριστεράς για πολλά χρόνια. Αποτελούσε «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2012, ενώ έκτοτε στηρίζει ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος σημειωτέον κατάφερε να επικρατήσει και στους τέσσερις νομούς στις προηγούμενες εκλογές.Σε δημοσκόπηση της MRB για το «ΚΡΗΤΗ TV», που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα ειδικά για την Κρήτη, το 38,9% δήλωνε πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όταν το ποσοστό του πανελλαδικά ήταν στο 23,1%, η ΝΔ συγκέντρωνε 26% από 28,5% στην Επικράτεια, ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται μεγαλύτερο, 14,9% από 11,3% στην Επικράτεια.
Ωστόσο τα εν λόγω δεδομένα καταγράφουν μια τάση που χαρακτηρίζεται από μια ρευστότητα, καθώς το πολιτικό κλίμα και οι κινήσεις των πολιτικών αρχηγών στη πολιτική σκακιέρα δεν αποκλείεται να προκαλέσουν εκπλήξεις.
Αναζητείται οδικός χάρτης
Ένα άλλο σημαντικό σημείο στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι ότι δημιουργείται ένα πολιτικό «ναρκοπέδιο» και αναζητείται ο σχεδιασμός ενός οδικού χάρτη, που θα «βγάλει» τα κόμματα με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.Και αυτό δεν είναι άλλο από την άνοδο κάποιων –στο όριο– ακροδεξιών σχηματισμών, που ενδέχεται να δημιουργήσουν «καραμπόλες» την επομένη της πρώτης Κυριακής…
Γι’ αυτό ήδη στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται εδώ και καιρό η εισήγηση για νομοθετική πρωτοβουλία που θα βάλει στον «πάγο» το δικαίωμα της εκλογικής καθόδου για τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη, που έχει δημιουργήσει το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα. Αυτός ο κομματικός μηχανισμός συμπεριλαμβάνεται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά που αγγίζουν το 3%, δηλαδή ένα βήμα πριν από την είσοδο στη Βουλή. Σε περίπτωση που με κάποιον τρόπο αποκλειστεί το κόμμα του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή,αυτή η ροή των ψηφοφόρων λογικά θα διοχετευθεί στα κόμματα που βρίσκονται στα «δεξιά» της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Πατριωτική Ένωση του Π. Εμφιετζόγλου. Οι περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση αυτών των ποσοστών είναι η Καστοριά, η Πέλλα, οι Σέρρες κ.ά.,ενώ, για την ιστορία, στις εκλογές του 2015 η Χρυσή Αυγή είχε λάβει 6,3% και από τις 25 περιφέρειες της χώρας όπου είχε ποσοστό πάνω από τον μέσο όρο της, οι 10 ήταν στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και το 2019 είχε καταγράψει ποσοστό πάνω από τον μέσο όρο της στις 12 περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο