Νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως από το εμπόλεμο Σουδάν την ώρα που μεγαλώνει η αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται για τρίτη ημέρα με Ελληνίδα κάτοικο της περιοχής να περιγράφει τις δραματικές στιγμές μιλώντας στην ΕΡΤ: «Τρομερές οι μάχες, δεν σταματάνε καθόλου, δεν σταματάνε ούτε για την προσευχή οι μάχες που είναι για το Ραμαζάνι στις 6 το απόγευμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Καλλιπέτη.
Όπως αναφέρει επίσης, το προηγούμενο διάστημα στο Σουδάν δεν σημειώθηκε κάποιο σημαντικό γεγονός που να πυροδότησε την έκρυθμη κατάσταση , ωστόσο επικρατούσε γενικότερα ένταση στη χώρα.
«Ολο το προηγούμενο διάστημα το κράτος βρισκόταν σε μια ένταση. Εδώ και τέσσερα χρόνια λέγανε ότι κυβερνούσε ο στρατός. Αλλά από τις 4 Απριλίου θα έπρεπε να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, όχι αυτός της κυβέρνησης, τώρα το αρνείται», διευκρινίζει η κυριά Καλλιπέτη.
Για την κατάσταση που επικρατεί το πρωί της Δευτέρας στο Σουδάν, μίλησε στην ΕΡΤ και ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν κ. Σάββας που παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα.
Τόνισε ότι πέρασαν μια ήσυχη νύχτα, αλλά το πρωί της Δευτέρας άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις ενώ ακούγονται πυρά αστάματητα.
Είπε ότι ανάμεσα στα 15 άτομα είναι, εκτός από Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι. Σε ερώτηση για το πώς είναι εντός της Μητρόπολης η κατάσταση και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.
Δήλωσε επίσης ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει».
Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είπε ότι είναι σταθερή.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες στο Σουδάν ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).
Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.
Την ίδια στιγμή, ανατριχιάζει το βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από την Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Οι μάχες διεξάγονται ακριβώς απ’ έξω. Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που διακατέχει τους πάντες, με μια Ελληνίδα να περιγράφει με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν λίγα μέτρα δίπλα της. Έχει ανοίξει την κάμερα του κινητού της και δείχνει πλάνα την ώρα που έξω υπάρχει καταιγισμός πυρών.
Κάνει έκκληση για βοήθεια, ενώ η φωνή της «πνίγεται» από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς. «Η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο στις 9.30 είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο», λέει μιλώντας στον Alpha.
«Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνοντας τα πλάνα μέσα από την Μητρόπολη.
«Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί», αναφέρει.
Συγκλονίζει με τα όσα λέει και η Κατερίνα Καλημέρη: «Πυροβολούν συνέχεια. Βρισκόμαστε στο κέντρο όπου είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό και ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Χρειαζόμαστε βοήθεια…. Εμείς με λίγα λόγια πεθαίνουμε, Ακόμα πυροβολούν και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».