Το «εκλέγεσθαι» από σημαντικό αριθμό νέων υποψηφίων στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ακολουθούν,αποτελεί για πολλούς μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα για όσους πιστεύουν στην ανακυττάρωση, την ανανέωση, του αυτοδιοικητικού δυναμικού της χώρας μας.
Και δεν περιορίζεται η φράση«νέος αυτοδιοικητικός» μόνο στα ηλικιακά χαρακτηριστικά της νιότης. Άλλωστε,γενικά στην πολιτική είναι αναγκαία η ηλικιακή ισορροπία στη σύνθεση του πολιτικού προσωπικού. Καταξιωμένοι επιστήμονες, πετυχημένοι επιχειρηματίες, μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών προσελκύονται από τα θέλγητρα της εξουσίας, είτε εξαιτίας της κοινωνικής απαίτησης του εκλογικού σώματος είτε λόγω της αίγλης που αποπνέει το επιδιωκόμενο αξίωμα, είτε από πραγματική πρόθεση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.
Υπάρχουν πλούσια αρθρογραφία και βιβλιογραφία για τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου πολιτικού. Ωστόσο, δεν είναι όλοι κατάλληλοι να παραμείνουν στην πολιτική και η επιτυχία τους δεν είναι εγγυημένη. Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως συγκυρίες, συμμαχίες, τύχη, το timing κλπ. Όμως, κάποια από τα χαρακτηριστικά αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εκλογής του υποψηφίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή και για κάθε είδους εκλογική αναμέτρηση.
1. Μελετήστε προσεκτικά το πολιτικό τοπίο.Δουλέψτε με τη μέθοδο που δουλεύουν οι μαρκετίερς σε όλο τον κόσμο, τη s.w.o.t analysis.Πατήστε πάνω της και βρείτε τη στρατηγική που χρειάζεστε. Φυσικά στις εκλογές πάντα υπάρχει «ρίσκο». Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ του «αλόγιστου» ρίσκου και του «λελογισμένου». Μελετήστε το πολιτικό περιβάλλον,τον εαυτό σας, διαβάστε τις προθέσεις των ψηφοφόρων, αξιολογήστε τους αντιπάλους σας και ζυγίστε τις πιθανότητες εκλογής σας. Το πολιτικό timing πρέπει να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην απόφασή σας. Μελετήστε το.
2. Αποφασίστε άμεσα. Μην κωλυσιεργείτε συζητώντας με φίλους, γνωστούς, συγγενείς σε ατέρμονες συναντήσεις.Ήδη απομείνανε μόνο τέσσερις μήνες. Πάρτε γρήγορα την απόφαση και κάντε πρώτοι το βήμα μπροστά, σε σχέση με τους αντιπάλους σας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τις χειραψίες με τα μέλη του εκλογικού σας σώματος, τόσο περισσότερες χειραψίες θα κάνετε και τόσες περισσότερες ψήφους θα κερδίσετε!
3. Κάντε επικοινωνία με «πλήρες νόημα». Μετατρέψτε το πολιτικό σας όραμα και προτάσεις σας που πιστεύετε ότι είναι ικανά να αναμορφώσουν ριζικά τη ζωή των κατοίκων του δήμου ή της περιφέρειας, σε επικοινωνιακά μηνύματα πλήρη και με τέτοιον τρόπο ώστε να πείσετε το εκλογικό σας σώμα για την ορθότητά τους.
4. Ο από μηχανής θεός είστε εσείς! Μην περιμένετε από θαυματοποιούς επικοινωνιολόγους, από συζητήσεις σε τηλεοράσεις, από συνεντεύξεις σε εφημερίδες ή από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter και άλλες, να σας φέρουν τον βασικό «κορμό» των συνολικών ψήφων σας. Απλά, θα συνεισφέρουν στη δική σας σκληρή δουλειά και καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες σας. Φυσικά, οι λεγόμενοι «ψηφοσυλλέκτες» συνεργάτες είναι επιθυμητοί, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο από μηχανής θεός είστε εσείς: ο υποψήφιος.
5.Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι τρόπος ζωής. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους πιστεύουν ότι υπάρχει το επάγγελμα πολιτικός η δήμαρχος. Φυσικά και υπάρχουν δήμαρχοι και πολιτικοί, με μακροχρόνιες καριέρες που στα μάτια όμως των πολιτών φαίνονται επαγγελματίες πολιτικοί.Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι τρόπος ζωής. Φορτώνει με άγχος, πίεση, ανασφάλεια, εγκυμονεί κινδύνους για την ψυχική υγεία του υποψήφιου, αλλάζει τις προτεραιότητές του και της οικογένειάς του, περιορίζει τα ενδιαφέροντα και εγκλωβίζει όλες τις συμπεριφορές –προσωπικές και κοινωνικές– του υποψήφιου. Ιδιαίτερα σε μια φορτισμένη προεκλογική περίοδο, ο τρόπος ζωής ενός υποψηφίου μοιάζει με τον τρόπο ζωής ενός γυρολόγου!
Αλλά έχει και τα καλά της!
του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου-συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο