Παράταση Market Pass, νέα επιταγή ακρίβειας στους ευάλωτους, επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα
Παρεμβάσεις εξετάζονται, που μεταφράζονται σε μία νέα επιταγή ακρίβειας, ένα νέο MarketPass και την αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Το περιθώριο υπάρχει, καθώς από την υπεραπόδοση των εσόδων αναμένεται να προκύψει ένα έξτρα ποσό τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε νέα μέτρα στήριξης.
Επίσης, όπως είπε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις πιθανότατα για την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν.
Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν στα ήδη ανακοινωθέντα, όπως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού και το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η αύξηση των συντάξεων κατά 3,1%.
Ενδεχόμενο επέκτασης του Market Pass
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ενδεχόμενη επέκταση του Μarket Ρass. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασής του και μετά το τέλος του έτους, λόγω ακρίβειας. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του Market Pass, ελέω των εξελίξεων με τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και ενός πιθανού νέου κύματος ακρίβειας, απάντησε ότι «δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί μια εντύπωση ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει αβασάνιστα όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν θα ήταν επίσης σωστό να δημιουργηθεί και ένα κλίμα πανικού. Αυτή την ώρα είμαστε στον Οκτώβριο, έχουμε ακόμα περίπου δυόμισι μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εμείς, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει πάντοτε να κρατάμε λεφτά στην άκρη, για να το πω απλά, για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις αν τυχόν τις έχουμε μπροστά μας».
Πάντως ήδη παρατάθηκε ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι η προθεσμία αφορά όλους τους δικαιούχους.Συγκεκριμένα, προβλέπεται με την ΚΥΑ η παράταση των αιτήσεων είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Επιπλέον, για όλους τους δικαιούχους, η ισχύς των ψηφιακών καρτών όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση παρατείνεται έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Τι ισχύει για τη μεταβολή των στοιχείων
Για τους αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση έως την 31η Οκτωβρίου, δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των στοιχείων για τον τρόπο λήψης της ενίσχυσης (μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή πίστωσης σε ψηφιακή κάρτα). Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο. Για όσους υποβάλλουν την αίτηση μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των παραπάνω στοιχείων ισχύει έως και την 8η Ιανουαρίου 2024, οπότε η αίτηση οριστικοποιείται και δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο.
Καταβολή της ενίσχυσης
Με τις νέες προθεσμίες η καταβολή των ενισχύσεων των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023 διαμορφώνεται ως εξής:
Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 31η Οκτωβρίου, η ενίσχυση αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πληρωμή έως την 5η Νοεμβρίου 2023. Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η ενίσχυση αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πληρωμή έως τη 15η Ιανουαρίου 2024.
Η επιταγή ακρίβειας
Μεταξύ των μέτρων στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και μια νέα επιταγή ακρίβειας. Αυτήν τη φορά υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να μην είναι ενιαίο το ποσό για όλους, δηλαδή τα 200 ευρώ. Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνουν τα 200-230 ευρώ. Πρόκειται για ένα επίδομα στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα.Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν με το ποσό των 200-230 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ και να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά, με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.
Με βάση το περασμένο έτος, δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
· Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες.
· Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του επιδόματος παιδιού. Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Επίδομα θέρμανσης
Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης από τις αρχές του νέου έτους και όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες συσκευές. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με εκείνα όσων λαμβάνουν επιδότηση και χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Το ερώτημα είναι πώς θα διαπιστώνεται αν ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση. Η απάντηση είναι ότι εξετάζεται να δίνεται το επίδομα μόνο για καταναλώσεις πάνω από ένα χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα, θα γίνεται σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς. Αν ένα νοικοκυριό, π.χ., είχε 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωση το καλοκαίρι και 3.000 τον χειμώνα, είναι προφανές ότι οι παραπάνω κατανάλωση έρχεται για τη θέρμανση. Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχωρισθούν από τα οικονομικά ευάλωτα.
Ρεύμα: Αυξάνεται η επιδότηση τον Νοέμβριο
Στα 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
· Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
· Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
· Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60 ευρώ/MWh (6 λεπτά ανά κιλοβατώρα) για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
· Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 ευρώ/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.
της Αμαλίας Κάτζου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο