Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε, στη συνέντευξή του στο «Π», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης. «Αυτό που εγώ θέλω να επισημάνω ως μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι στην Ευρώπη –εκτός από τα μεγάλα ζητήματα– αποφασίζονται και ψηφίζονται το 70% των νόμων που αφορούν την καθημερινότητά μας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε και στη τοξική ρητορική που υιοθετείται από την αντιπολίτευση.
Επιπλέον, αναφέρεται στην απόφασή του να συστρατευτεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενώ σχολιάζει και τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που προκάλεσαν «διπλωματική ένταση» με τη χώρα μας.
Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών; Γιατί να στηρίξει κανείς τη Νέα Δημοκρατία σε αυτές;
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός, στο εσωτερικό ακροατήριο, μετά τα διλήμματα που βάζει η αντιπολίτευση ζητώντας εκλογές και μάλιστα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η ΝΔ οφείλει να σηκώσει το γάντι και να απευθυνθεί στους πολίτες, λέγοντάς τους ότι προκειμένου να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στο κράτος, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα, θα πρέπει να απορριφθούν οι αφοριστικές κριτικές και ο τοξικός λόγος της αντιπολίτευσης και να επιβεβαιωθούν η πολιτική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και στην ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αφετέρου, το διακύβευμα έχει να κάνει με την ουσία των εκλογών. Αν για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα θέλουμε να μας εκπροσωπήσει το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη και την κράτησε με ασφάλεια στην Ευρώπη, ή αν τελικά θα πειραματιστούμε με κόμματα που έχουν θολές απόψεις και πολλές φορές απόψεις που δεν συμβαδίζουν με το εθνικό συμφέρον. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να γνωρίζουμε προκαταβολικά για τις θέσεις των κομμάτων για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, για τον πόλεμο στη Γάζα, για το μεταναστευτικό, για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια;
Αυτό που εγώ θέλω να επισημάνω ως μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι στην Ευρώπη –εκτός από τα μεγάλα ζητήματα – αποφασίζεται και ψηφίζεται το 70% των νόμων που αφορούν την καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό και πρέπει πολύ σοβαρά να εξετάσουμε τις πολιτικές προτάσεις των κομμάτων, αλλά και τα βιογραφικά των υποψηφίων πριν επιλέξουμε, και να σκεφτούμε ότι η επιλογή μας θα καθορίσει και το εθνικό, αλλά κυρίως το προσωπικό μας συμφέρον, επηρεάζοντας τελικά την ίδια τη ζωή μας.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης κάνουν λόγο για τοξική ρητορική στην παρούσα προεκλογική περίοδο. Μέρος της αντιπολίτευσης ζητάει και εθνικές εκλογές. Τι απαντάτε;
Ως προς το αίτημα για εκλογές, νομίζω ότι γίνεται μόνο και μόνο για να συσπειρώσει ένα μέρος των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα αιτήματα αυτά έχουν αξία όταν υποστηρίζονται από την κοινωνία, κάτι το οποίο –τουλάχιστον δημοσκοπικά– δεν φαίνεται να συμβαίνει σε καμία περίπτωση όσον αφορά τα αιτήματα του κ. Κασσελάκη. Αντίθετα, μάλλον ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να αποδοκιμάζεται από την κοινωνία, μιας και βρίσκεται πολύ πίσω σε εκλογική επιρροή σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το αίτημα για εκλογές, προκειμένου να «επενδύσει» τον τοξικό λόγο του, ο οποίος είναι το μονότονο, μόνιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί προκειμένου να επιχειρήσει να «φθείρει» την κυβέρνηση.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι πιο «εμβληματικές» παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό αλλά και στην Ευρώπη έχουν έναν κοινό παρονομαστή: «Μουτζουρώνουν» την Ελλάδα και την αλήθεια, με έλλειμμα ιδεών για τη θετική εξέλιξη της Ευρώπης. Θυμίζω ότι ο κ. Κασσελάκης πολύ πρόσφατα έκανε λόγο για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδάκια», ή σε άλλη περίπτωση υιοθέτησε την ατζέντα των πιο ακραίων αντιπάλων της χώρας, χρησιμοποιώντας και ψευδείς ειδήσεις. Και για να μη θεωρήσετε ότι υπεκφεύγω, σας θυμίζω την κριτική της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για το κράτος δικαίου, όπου ως βάση αυτής της κριτικής μπορεί κανείς να ανακαλύψει επικίνδυνες απόψεις για τη μειονότητα της Θράκης, ή μειωμένη ελευθερία του λόγου εξαιτίας του αντιρατσιστικού νόμου! Θυμίζω επίσης το ψέμα της μικρής Μαρίας στον Έβρο, ψέμα που διακινήθηκε από την αντιπολίτευση και υιοθετήθηκε από πρόθυμες ΜΚΟ, που πάντοτε επιδιώκουν την προσβολή της χώρας μας για τους δικούς τους λόγους. Οπότε καλή η κριτική, αρκεί να μη βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας.
Γι’ αυτό και οφείλω και εγώ ως υποψήφιος της ΝΔ να μην αφήνω αντίστοιχες κατηγορίες να πέφτουν στο κενό, και έτσι πολλές φορές απαντώ σε ζητήματα που εκτροχιάζουν τον διάλογο από τους μείζονες ευρωπαϊκούς στόχους της χώρας. Όμως με την παρουσία μου φιλοδοξώ να βάλω στο περιθώριο τον τοξικό λόγο και την πόλωση και να συμβάλλω στην αλλαγή αυτού του φαινομένου: Όχι με καταγγελτικό λαϊκισμό, που έχει ως πρότυπο συμπεριφορές τύπου Πολάκη και περιορίζεται πάντα στην εγχώρια κατανάλωση. Αλλά με θετική ατζέντα, που θα έχει στο επίκεντρο το συμφέρον των πολιτών και της χώρας.
Είστε ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με την πολιτική αρκετά χρόνια. Πώς αποφασίσατε στην παρούσα φάση να στρατευτείτε με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η αλήθεια είναι ότι, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν η χώρα και η παράταξή μου με έχουν τιμήσει με θέσεις ευθύνης, είναι η πρώτη φορά που διεκδικώ την ψήφο των πολιτών. Για μένα, λοιπόν, η πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συστρατευθώ στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μεγάλη τιμή και είμαι πολύ υπερήφανος που συμμετέχω στην ευρωπαϊκή ομάδα της παράταξης που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κράτησε τη χώρα μας στην Ευρώπη και εγγυάται την ευημερία της μέσα στην Ευρώπη. Άλλωστε, μπορεί να μη βρέθηκα όλα αυτά τα χρόνια στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά δεν έλειψα ποτέ από τις μεγάλες μάχες της παράταξης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια καλύτερη Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και όταν η παράταξή μου με κάλεσε ως απλό στρατιώτη, έδωσα πάντα το «παρών», μη αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια και νομίζω και αποτελεσματικότητα.
Εφόσον εκλεγείτε, πού θα επικεντρωθείτε; Πού στοχεύετε;
Όπως γνωρίζετε, επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι στον χώρο του πολιτισμού, των εκδόσεων και ειδικότερα του βιβλίου, ως εκδότης. Ο πολιτισμός είναι ένα ταυτοτικό ευρωπαϊκό ζήτημα, είναι η «μήτρα» αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, μας δείχνει από πού προερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Γι’ αυτό και θέλω να εργαστώ για τη χρηματοδότηση πολιτικών που θα αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.
Ο δεύτερος κεντρικός πυλώνας του ενδιαφέροντός μου είναι το δημογραφικό, το οποίο τείνει να καταστεί το μεγαλύτερο εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, και θέλω να επικεντρωθώ στις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να έχουν κίνητρα για να κάνουν οικογένεια.
Επίσης θα εργαστώ για την κλιματική αλλαγή και την ενσωμάτωση πολιτικών και σύγχρονων εργαλείων που θα μπορούν να ανασχέσουν την κρίση και θα εγγυώνται ένα καλύτερο περιβάλλον για τις νεότερες γενιές.
Αντίστοιχο πεδίο ενδιαφέροντός μου είναι και η Υγεία, όπου θα πρέπει να καταστεί ο κυρίαρχος ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας, προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες, ειδικά μετά την εμπειρία της πανδημίας του Covid-19.
Και τέλος, πεδίο γνώσης και πολιτικής μου είναι οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και η ενσωμάτωση του κώδικα στην εκπαίδευση.
Εκτός όμως από αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, θα ασχοληθώ και με τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης πενταετίας, που είναι η διεύρυνση και η εμβάθυνση της Ένωσης, η δημιουργία και χρηματοδότηση ευρωπαϊκού στρατού, οι ενεργειακές προκλήσεις και η δυνατότητα για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πώς σχολιάζετε την πρόκληση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας;
Όσοι έχουμε γνώση και παρακολουθούμε το ζήτημα είχαμε πει από την αρχή ότι η συμφωνία αυτή ήταν μια ετεροβαρής συμφωνία, όπου η Ελλάδα παραχωρούσε ταυτοτικά χαρακτηριστικά, όπως την εθνότητα, το όνομα και τη γλώσσα, χωρίς να παίρνει απολύτως τίποτα. Και λέγαμε επίσης ότι, αν υπογραφεί, θα δεσμεύει τη χώρα απολύτως, δένοντας τα χέρια της ελληνικής διπλωματίας για πάντα. Ο μόνος τρόπος αυτή η κακή συμφωνία να περιθωριοποιηθεί και τελικά να αμφισβητηθεί, είναι εάν η μία από τις δύο πλευρές την απαξιώνει και δεν την τηρεί, όπως συμβαίνει σήμερα. Η πρόσφατη τοποθέτηση της νέας προέδρου των Σκοπίων ήταν αναμενόμενη και έρχεται να προστεθεί σε σειρά θεσμικών παραβιάσεων της συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπίων, και ως εκ τούτου κακώς πέσαμε από τα σύννεφα. Όμως, παρά τη συναισθηματική φόρτιση που μας προκαλεί η νέα αυτή πρόκληση, ένα είναι βέβαιο: Ότι η νέα πρόεδρος μάς προσφέρει ένα μεγάλο δώρο, αφού μας δίνει τη διπλωματική δυνατότητα να φωτίσουμε τις παραβιάσεις των Σκοπίων και τελικά την απαξίωση της πολύ κακής συμφωνίας. Ως εκ τούτου εγώ, που ελπίζω στην κατάργησή της, μπορώ πλέον να επικαλούμαι τη συμπεριφορά της Σκοπιανής προέδρου ως ένα πολύ ισχυρό νομικό και διπλωματικό επιχείρημα…
Συνέντευξη στον Μίλτο Σακελλάρη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο