Οι στοχευμένες προεκλογικές περιοδείες στη βόρεια Ελλάδα αποδίδουν θετικά αποτελέσματα
Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ένα κρίσιμο εκλογικό στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, ο οποίος, μετά τη νέα συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, έχει ξεκινήσει εντατικό πρόγραμμα περιοδειών στην περιοχή.
Από τη Θράκη, στην οποία βρέθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 104 ετών από την απελευθέρωσή της, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στα δυτικά της Μακεδονίας, προκειμένου να συναντηθεί με φορείς και κατοίκους στους Νομούς Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας.Η έμφαση που δίνει η κυβερνητική παράταξη αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι τυχαία, αφού τους προηγούμενους μήνες, σε αρκετούς νομούς της περιοχής, οι δημοσκοπήσεις εντόπιζαν τάση μετακίνησης δυσαρεστημένων «γαλάζιων» ψηφοφόρων προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, η Νίκη του Δημ. Νατσιού κ.ά.
Ιδιαίτερη εγρήγορση
Τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα μετά την ηχηρή αποδοκιμασία των θέσεων του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, η παραπάνω τάση δείχνει να περιορίζεται. Παρά ταύτα, στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο της ΝΔ θεωρούν ότι απαιτείται ιδιαίτερη εγρήγορση και αγώνας μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αυξηθεί η «γαλάζια» συσπείρωση και να περιοριστούν οι φυγόκεντρες τάσεις προς τα δεξιά.
Με δεδομένο, δε, ότι παραδοσιακά στις ευρωεκλογές καταγράφεται ισχυρή τάση «χαλαρής» ψήφου και ψήφου διαμαρτυρίας, καθώς δεν υπάρχει εθνικό διακύβευμα, η μάχη γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη, τουλάχιστον στους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας, στους οποίους, αθροιστικά, τα ποσοστά των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων υπήρξαν ισχυρά στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Όπως επιβεβαιώνουν καλά ενημερωμένα κυβερνητικά στελέχη, στόχος του «γαλάζιου» επιτελείου είναι να περιοριστούν οι διαρροές προς Ελληνική Λύση και Νίκη, που μαζί με τους Σπαρτιάτες έλαβαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023, σε συγκεκριμένους νομούς, αθροιστικά περί το 20%.
Ενδεικτικό της «γαλάζιας» στρατηγικής ενόψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου είναι το γεγονός ότι περίπου το 60% των συνολικών περιοδειών που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός θα αφορούν περιοχές από τη Λάρισα και πάνω, όπως χαρακτηριστικά λένε οι συνεργάτες του. Εξίσου ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, τόσο στις περιοδείες του στη Θράκη όσο και σε αυτές στην Πιερία, την Πέλλα και την Ημαθία, ο πρωθυπουργός μίλησε για εθνική κάλπη που θα παράγει πολιτικά αποτελέσματα, ανέδειξε τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης, με έμφαση στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, την αμυντική ασφάλεια της χώρας κ.ά., ενώ επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης της «σταθερότητας» και της επιλογής των ικανότερων για την Ευρωβουλή.
Εξωτερική πολιτική
Το «γαλάζιο» επιτελείο εμφανίζεται πεπεισμένο ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το ζήτημα των Σκοπίων, που έχει επανακάμψει στην επικαιρότητα, αποτελούν ισχυρά «όπλα» στην προεκλογική φαρέτρα της ΝΔ, καθώς ανέκαθεν, αλλά και στην επικείμενη αναμέτρηση του Ιουνίου, το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι προνομιακό για το κόμμα.
Κατά τις ίδιες πηγές, τα απτά αποτελέσματα των συνομιλιών με την τουρκική ηγεσία, που αποτυπώνονται στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, στην αύξηση των Τούρκων τουριστών, στις μηδενικές παραβάσεις και παραβιάσεις στον αέρα, βάζουν θετικό πρόσημο στον πολιτικό διάλογο που έχει αρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.
Αντιστοίχως, πάντα κατά τα «γαλάζια» στελέχη, η πλειονότητα των ψηφοφόρων αντιλαμβάνεται ότι η αντιπολίτευση εξαντλείται σε ανέξοδες κορόνες, χωρίς σαφή και μακροχρόνια στρατηγική επί των εξωτερικών ζητημάτων.
Οι «διαφορές»
Με μεγαλύτερη έμφαση αναδεικνύουν τα «γαλάζια» στελέχη τις διαφορές, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.
Με την κύρωση των μνημονίων να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εν μέσω προκλήσεων από τη γείτονα χώρα την επικύρωσή τους, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «κύρωση των μνημονίων δεν θα υπάρξει αν δεν είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι τα προβλεπόμενα στη συμφωνία εφαρμόζονται πλήρως», χαρακτηρίζοντας «πρόθυμους» όσους την καλούσαν να τα επικυρώσει.
«Οι ίδιοι πρόθυμοι που επιμένουν και σήμερα, μετά από όλα αυτά, στην κύρωση των μνημονίων, επιμένουν δηλαδή να κυρωθεί μια προβληματική συμφωνία και να χάσει η Ελλάδα το όποιο διαπραγματευτικό χαρτί διαθέτει», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δε, στην συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει τους γείτονες πως οποιαδήποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία και κατέληξε: «Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών».
της Έλλης Τριανταφύλλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο