Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές από πολιτικά κόμματα, μεγάλα ή μικρά, το γνωρίζουμε. Ζούμε στην εποχή της μεταπολιτικής, κατά την οποία προηγείται η εικόνα του TikTok, του Instagram και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η αρχική σκέψη όλων των κομμάτων ήταν να επιλεγούν προσωπικότητες από την Ομογένεια, για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από την επιστολική ψήφο.
Στη συνέχεια άρχισε ο αγώνας εξερεύνησης καλών βιογραφικών από τοπικούς άρχοντες, πανεπιστημιακούς με περγαμηνές, επιχειρηματίες και τεχνοκράτες, γνωστούς στις κοινωνίες αλλά ενδεχομένως άγνωστους στο ευρύ κοινό των ψηφοφόρων. Υποψήφιοι με κοινωνικό έργο, συνεπή πολιτική ή επιχειρηματική πορεία, προσωπικότητες εγγυημένου κύρους!Όμως, ο βασικός κορμός των ψηφοσυλλεκτών υποψηφίων στα ευρωψηφοδέλτια προέρχεται από τα ΜΜΕ και το οικοσύστημα του lifestyle. Προβεβλημένα πρόσωπα από την τηλεόραση, τη δημοσιογραφία και τον αθλητισμό, με υψηλή δημοφιλία αλλά με ελάχιστη έως ανύπαρκτη γνώση των ευρωπαϊκών προβλημάτων και όσων θα επηρεάσουν τις ζωές μας την επόμενη πενταετία.
Με μοναδικό εφόδιο την αναγνωρισιμότητα, κερδίζεις το κυνήγι του σταυρού, αλλά μέχρις εκεί. Απλώς στη συνέχεια κάνεις τουρισμό στις Βρυξέλλες. Δευτέρα με Πέμπτη, καλά πληρωμένα όλα και με ξεναγό-διερμηνέα, αν τα αγγλικά σου είναι επιπέδου Lower.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, αξίζει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στις ευρωεκλογές με λίστα, όπου την Ελλάδα μας εκπροσωπούσαν στην Ευρώπη προσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Παναγιώτης Λαμπρίας, ο Μανώλης Γλέζος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Νανά Μούσχουρη και άλλοι καταξιωμένοι Έλληνες, οι οποίοι μπορούσαν να σταθούν στο επίπεδο που απαιτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο χέρι μας είναι στις επικείμενες ευρωεκλογές να στείλουμε στην Ευρώπη τους καλύτερους εκπροσώπους της κοινωνίας μας. Να επιλέξουμε πού θα βάλουμε τον σταυρό της προτίμησής μας με βάση το βιογραφικό του υποψηφίου, την αξιοσύνη του και τις γνώσεις του πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα.
Πρόσωπα που θα συμμετέχουν ανελλιπώς στις συνεδριάσεις, θα παίρνουν θέση στα ευρωπαϊκά ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας και θα είναι μια γροθιά με όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Με άλλα λόγια, στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε το κακό παρελθόν στον τρόπο επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών και να δώσουμε τη δυνατότητα να εκλεγούν όσοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν ελπίδα να εκλεγούν.
Να στείλουμε στην Ευρωβουλή πρόσωπα με κατάρτιση και όρεξη για δουλειά και όχι για τουρισμό!
του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγος, συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (ΣΟΠΑ)
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο