Στην καθημερινότητα κάποιων γυναικών υπάρχει μια μαρτυρική πραγματικότητα που ακούει στο όνομα «ενδοοικογενειακή βία». Οι αριθμοί στην εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι,δυστυχώς,αποκαλυπτικοί. Τη χρονική περίοδο 17 έως 23 Ιουνίου 2024,η Αστυνομία διαχειρίστηκε 516 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 347 συλλήψεις.Να σημειωθεί, επίσης, ότι 9 από τα θύματα της περιόδου αυτής μεταφέρθηκαν από την Αστυνομία σε δομές, 31 σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο, ενώ σε 135 θύματα χορηγήθηκε η εφαρμογή «PanicButton».
Οι αριθμοί αυτοί τρομάζουν, έχουν όμως και μια θετική ανάγνωση. Μέρα με τη μέρα σπάει η σιωπή των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Όλο και πιο πολλές γυναίκες εμπιστεύονται την Ελληνική Αστυνομία και τις δομές του κράτους, για να ζητήσουν βοήθεια, βάζοντας σταδιακά ένα τέλος σε αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει διαχρονικά και η χώρα μας. Να αναφερθεί, βέβαια, πως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις γυναικοκτονίες, όμως αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας καθησυχάζει. Ακόμα και μία γυναίκα να κινδυνεύει, για εμάς αυτό είναι «κόκκινη γραμμή».
Γι’ αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα τονίσει πως η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους. Ήδη από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, μεριμνήσαμε, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές, για την κατάρτιση ενός οδηγού χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα πρωτόκολλα του οποίου έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες.Σήμερα, περισσότεροι από 17.000 αστυνομικοί έχουν λάβει εκπαίδευση σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, πάνω από 2.000 γυναίκες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή «PanicButton»και σχεδόν 6.000 γυναίκες κάλεσαν τη χρονιά που μας πέρασε τη γραμμή SOS 15900, για να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Παράλληλα, λειτουργούν σε όλη τη χώρα 44 συμβουλευτικά κέντρα, τα οποία προσφέρουν δωρεάν νομικές και ψυχολογικές υπηρεσίες και λειτουργούν, επίσης, 20 ξενώνες φιλοξενίας.
Η προσπάθεια που κάνουμε, για να καταπολεμήσουμε το θλιβερό αυτό φαινόμενο, ενισχύεται και από νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως είναι ο Ν. 5090/2024, όπου με το άρθρο 130 ορίζεται ότι ένας γιατρός, ένας κοινωνικός λειτουργός ή ένας ψυχολόγος πρέπει να καλέσει τις διωκτικές Αρχές, αν δει σημάδια κακοποίησης σε ενήλικες ή ανήλικες, και μέσω του νόμου τούς θωρακίσαμε νομικά από εκδικητικές μηνύσεις που η εμπειρία έχει δείξει ότι καταθέτουν οι θύτες. Πέρα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεριμνούμε παράλληλα και για την απρόσκοπτη εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί τη συμμαχία όλης της κοινωνίας για την πάταξή του. Η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά την τελευταία πενταετία, για να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το φαινόμενο αυτό και εστιάζει ιδιαίτερα την προσπάθειά της, όχι απλώς στο να σπάσει ο κύκλος της σιωπής, αλλά να σπάσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να προληφθεί η βία. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε ότι τα θύματα θα έχουν όλη τη φροντίδα και την ασφάλεια που χρειάζονται από το κράτος. Κοινωνία, κόμματα και Πολιτεία οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτόν τον αγώνα.
Άρθρο της Μαρίας Συρεγγέλα
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο