Ο Νίκος Μήλης, μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, καταθέτει την οπτική για το τι πήγε λάθος και σηκώθηκε αυτό το κύμα αμφισβήτησης, ενώ περιγράφει το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο.
Τι πήγε λάθος και σηκώθηκε τέτοιο κύμα αμφισβήτησης κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ;
Tο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έθεσε έναν συγκεκριμένο στόχο. Το ότι δεν τον πετύχαμε όμως δεν σημαίνει πως όλα είναι μαύρα. Πετύχαμε σημαντικές νίκες. Το ΠΑΣΟΚ είχε άνοδο των ποσοστών του σε πολλές περιοχές, ενώ σε δύο εκλογικές περιφέρειες χρωμάτισε πράσινο τον χάρτη. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε με μία απόλυτη καταστροφολογία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε όσα δεν κάναμε καλά, όσα κάναμε καλά και να αναλογιστούμε πως επί της προεδρίας τόσο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερά ανοδική πορεία. Άλλωστε στην πολιτική επιτρέψτε μου να σας πω ότι οι εξελίξεις ποτέ δεν είναι γραμμικές. Σε συνθήκες απόλυτης ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού που έχουμε σήμερα, σας θυμίζω ότι και η ΝΔ είναι 13 μονάδες κάτω από την προηγούμενη επίδοσή της. Δεν έπρεπε να δώσουμε επικοινωνιακές ανάσες στη ΝΔ, με δικά μας στελέχη από τις πρώτες ώρες να εκφράζουν δημόσια τις ενστάσεις τους χωρίς να περιμένουν τη θεσμική συνεδρίαση των οργάνων μας. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος και πρέπει να εκφράζεται με σεβασμό και στα όργανα του κόμματος.Η βιασύνη όντως είναι κακός σύμβουλος.
Ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο;
Το ΠΑΣΟΚ, μέσα στην ιστορική του διαδρομή, έχει αποδείξει ότι και τις κρίσεις τις αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για να προχωρήσουμε μπροστά. Το σενάριο λοιπόν είναι μόνο ένα. Πριν από μία εβδομάδα έγινε μία δύσκολη αλλά παραγωγική συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Εκεί έγινε μία πρώτη αποτίμηση και αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ τέθηκαν οι βάσεις ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προσπαθήσει να συνθέσει ακούγοντας όλες τις απόψεις και την κριτική, και με αυτοκριτική φυσικά, ώστε η παράταξη να προχωρήσει με ένα σταθερό και σίγουρο πλαίσιο.
Η εσωστρέφεια απειλεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ; Θα μπορέσει να ξεπεράσει και αυτήν τη φορά την κρίση;
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα από τις εξελίξεις του πολιτικού συστήματος, το οποίο δείχνει ρευστό τη δεδομένη χρονική στιγμή, το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει με σταθερά βήματα ότι μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον. Τα βήματα αυτά απαιτούν ωριμότητα, ψυχραιμία και σύνεση. Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών, θα δει πως πολλά κόμματα, που βρέθηκαν κάποια στιγμή σε χαμηλά ποσοστά, κατάφεραν να γίνουν εκ νέου πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Όταν σε λίγα χρόνια έχεις καταφέρει να βρίσκεσαι στο 12,8%, είναι πιο «εύκολο» να κάνεις το μεγάλο άλμα. Γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή σε αυτά τα βήματα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αυτά τα χαρακτηριστικά καταφέραμε, παρά την κρίση, να τα αποκτήσουμε ξανά με πολλή δουλειά και προσήλωση. Στόχος μας είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική δύναμη.
Θεωρείτε ότι οι συνεργασίες αποτελούν την πολιτική απάντηση απέναντι στη ΝΔ;
Μπροστά μας αυτήν τη στιγμή έχουμε μία ακόμη πρόκληση, που δεν είναι άλλη από τη συζήτηση και συνεννόηση με όμορες, υγιείς δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Αυτό είναι κάτι που έχει αναφέρει και ο πρόεδρος. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα επιδιώξουμε να βρούμε τους κοινούς τόπους, τα κοινά σημεία με δυνάμεις που μπορούμε να συνεννοηθούμε και να υπάρχει μία συναντίληψη. Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά έχει δείξει πως πιστεύει στη συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις. Πρέπει να σταθούμε σε πολιτικές και νομίζω ότι η όποια συζήτηση περί συγκολλήσεων κορυφής και προσώπων αδικεί την ουσία του θέματος. Η ουσία είναι να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της ακρίβειας, στην κρίση του κράτους δικαίου, στην αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, στο μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής,στην πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων της χώρας και στην εργασιακή επισφάλεια που υπάρχει. Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε. Αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε, όπως και την αφόρητη ατζέντα της καθημερινότητας για τους συμπολίτες μας.
Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο