Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο «Π»
«Η συστηματική συνεργασία με την Πολιτική Προστασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία πια θα πρέπει να ενεργοποιούνται προληπτικά, σε βαθμό, θα έλεγα, εξονυχιστικής λεπτομέρειας». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε προαναγγείλει την ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σε συνεργασία πάντοτε με την Πολιτική Προστασία.
Περίπου δέκα μήνες μετά, τα αποτελέσματα είναι ορατά και προκαλούν ικανοποίηση τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στη στρατιωτική και στα Σώματα Ασφαλείας, που βρήκαν έναν πολύτιμο σύμμαχο στην άνιση μάχη με τις φλόγες.
Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, η δημιουργία της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ.), με στόχο την αναβάθμιση της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις καταστροφών όπως πυρκαγιές, σεισμοί και ακραία καιρικά φαινόμενα, σαν αυτά που βίωσε η χώρα το 2023.
Η θεσμοθέτηση της νέας διοίκησης απλοποίησε και συγχρόνως επιτάχυνε τις διαδικασίες ανταπόκρισης του στρατού σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αφού πλέον διατίθενται μονάδες με αποκλειστικό αντικείμενο τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας.
«Πολύτιμη και άριστη συνεργασία»
«Μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι πολύ θετικό», επισημαίνει στο «Π» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα της παροχής μέσων και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφόσον ζητηθεί.
«Από τα στελέχη που επιτηρούν σε όλο τον ορεινό όγκο της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, μέχρι τους χειριστές των χωματουργικών μηχανημάτων, που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες ακόμα και μέσα στη νύχτα, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και αυτό το καλοκαίρι, όποτε κι αν αυτό ζητηθεί από την Πολιτεία», τονίζει ο υφυπουργός Άμυνας.
Σε ικανοποιητικό επίπεδο
Ερωτηθείς για τις διαθεσιμότητες των Καναντέρ και των άλλων πτητικών μέσων που συνδράμουν στην πρόληψη και την πυρόσβεση, ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε στο «Π» πως τόσο οι διαθεσιμότητες των μπαρουτοκαπνισμένων Καναντέρ όσο και των μικρότερων σε μέγεθος, αλλά πολύτιμων στην επιτήρηση και πυρόσβεση PZL, είναι φέτος σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. «Αυτό οφείλεται κυρίως στα στελέχη, στους μηχανικούς που εργάζονται μέρα και νύχτα στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, αλλά και στα αεροδρόμια που μετασταθμεύουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, για να τα διατηρήσουν σε άριστο επίπεδο», τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης, υπογραμμίζοντας τη σπουδαία δουλειά που συντελείται στις Μοίρες των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Άμυνας, το ίδιο ισχύει και για τα ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία, παρά τις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στρατού Ξηράς σε όλη τη χώρα, για μια ακόμα σεζόν προσφέρουν πολύτιμες λύσεις στα πύρινα μέτωπα.
Ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει πως τα τμήματα του ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ. διαθέτουν ήδη τον αναγκαίο εξοπλισμό, ο οποίος ωστόσο θα ενισχυθεί περαιτέρω από την πλήρη εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Πρόγραμμα «Αιγίς».
Κάνουν τη νύχτα… μέρα
Από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, τα πληρώματα των Canadair CL-415 βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα των 20 λεπτών, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως. Αυτό σημαίνει πως εάν δοθεί οποιαδήποτε εντολή για απογείωση μέσα σε 20 λεπτά, θα πρέπει να έχει απογειωθεί το αεροσκάφος και να κατευθύνεται προς την περιοχή της φωτιάς.
Οι καταστάσεις αυτές απαιτούν τα αεροσκάφη να είναι «ετοιμοπόλεμα» ανά πάσα στιγμή, γεγονός που επιβάλλει τη συνεχή και συστηματική συντήρησή τους. Πότε όμως θα γίνει αυτή, με δεδομένο ότι τα αεροσκάφη επιχειρούν επί ώρες στα πύρινα μέτωπα;
Με το που επιστρέφουν στις αεροπορικές βάσεις, τα Καναντέρ, τα PZL και τα Σινούκ αφήνονται στα χέρια των μηχανικών, οι οποίοι τα παίρνουν από… μικροσκόπιο για ενδεχόμενα προβλήματα, ελέγχοντας όλα τα κύρια μέρη τους. Το σύστημα νερού, το σύστημα προσγείωσης, οι κινητήρες, οι έλικες περνούν από… κόσκινο μέσα σε ελάχιστες ώρες, πριν τα ξαναπιάσουν στα χέρια τους οι πιλότοι.
Πρόκειται για ένα έργο που απαιτεί πάρα πολύ καλή, συντονισμένη εργασία από όλους, τόσο σε ό,τι αφορά τις εργασίες όσο και σε ό,τι αφορά την προμήθεια των κατάλληλων υλικών, των απαραίτητων ανταλλακτικών. Σκαρφαλώνουν σε σκαλωσιές, ρυθμίζουν έλικες, τρυπώνουν στην άτρακτο, προσαρμόζουν τροχούς. Μια «καλοκουρδισμένη μηχανή» που πρέπει να λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια μέρα και νύχτα!
Οι «ήρωες» μηχανικοί
Το «νύχτα» δεν το λέμε μεταφορικά. Ο έλεγχος και οι παρεμβάσεις στα πυροσβεστικά διεξάγεται κυρίως τη νύχτα, με τις βάρδιες για τους μηχανικούς στις Μοίρες να είναι όλο το 24ωρο, επί τουλάχιστον πέντε μήνες. Η Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών της ΠΑ στην 112 Πτέρυγα Μάχης τα καλοκαίρια δέχεται και ενίσχυση με προσωπικό της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Στις βάρδιες επιφυλακής κάθε μηχανικός έχει και μια βαλίτσα έτοιμη σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει σε κάποια άλλη γωνιά της Ελλάδας για αποστολή, μιας και ορισμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη στέλνονται για επιφυλακή σε άλλα αεροδρόμια της χώρας. Εκεί προφανώς τους ακολουθούν και μηχανικοί.
του Βασίλη Σκουλαράκου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο