Η «σιδηρά» τραπεζίτης με την αδυναμία στο σκάκι και το καραόκε, πρώτη στην ιστορία της χώρας γυναίκα υπουργός Οικονομικών, η σοσιαλίστρια που μεγάλωσε στη φτώχεια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και η μέχρι σήμερα αφανής σύζυγος του πρωθυπουργού, που θα βρεθεί αναγκαστικά στο προσκήνιο, είναι οι τρεις κυρίες που τραβούν την προσοχή στο νέο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας.
του Γιώργου Μυλωνά
Η 45χρονη πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Ρέιτσελ Ριβς, δηλώνει πως έχει επίγνωση της ιστορικής ευθύνης του ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εδώ και 800 χρόνια.
Γεννηθείσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών στο Λονδίνο, εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα σε ηλικία 17 ετών, γοητευμένη από το τρίπτυχο «εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση», του επικεφαλής των Εργατικών εκείνη την εποχή, Τόνι Μπλερ. Αν και περιγράφει την καθημερινότητα μιας οικογένειας μεσαίας τάξης, «όπου δεν υπήρχαν χρήματα για σπατάλη», σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο μαζί με το Κέιμπριτζ ενσαρκώνουν τη βρετανική ελίτ.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της πέρασε από τη Halifax-Bank of Scotland, όταν η τράπεζα διασώθηκε από την πτώχευση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εκλέγεται από το 2010 στη Βουλή, έχει δύο παιδιά, αγαπά το καραόκε και το σκάκι, όπου έχει κερδίσει βραβείο, ενώ έπαιξε… και έχασε από τον Ρώσο θρύλο Γκάρι Κασπάροφ.
«Ποτέ τίποτα»
Γεννημένη στο Στόκπορτ το 1980, η νέα υπουργός Στέγασης και αναπληρώτρια πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Στάρμερ, Άντζελα Ρέινερ, εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 της και ήταν έγκυος στον πρώτο της γιο όταν, όπως η ίδια λέει, της είπαν ότι δεν θα κατάφερνε «τίποτα, ποτέ».
Θα μπορούσαν να την είχαν πάρει σε ίδρυμα ως παιδί, αλλά έπρεπε να φροντίζει τη μητέρα της, η οποία είχε διπολική διαταραχή. Αφού γέννησε, πήγε σε κολέγιο, σπουδάζοντας νοηματική γλώσσα και κοινωνική φροντίδα.
Ξεκινώντας αγώνα από τοπικό συνδικάτο, έφτασε να εκπροσωπεί 200.000 εργαζομένους. Παντρεμένη και χωρισμένη, έχει τρεις γιους και το 2017 έγινε γιαγιά, στα 37 της χρόνια. Έχει περιγράψει τον εαυτό της ως σοσιαλίστρια και έχει δεχθεί απειλές βιασμού και θανάτου, αποκαλύπτοντας πως εγκατέστησε κουμπιά πανικού στο σπίτι της.
Η «ροκ» σύζυγος
Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όπως και σε μεγάλο μέρος της θητείας του συζύγου της ως ηγέτη των Εργατικών, η Βικτόρια Στάρμερ κράτησε χαμηλό προφίλ. Εκτός από τις εμφανίσεις σε συνέδρια του κόμματος, ένα επίσημο δείπνο και μια συναυλία, η πρώτη κυρία πλέον της Βρετανίας προσπάθησε να αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, κάτι που μάλλον τώρα θα δυσκολευτεί να συνεχίσει.
Το μετέπειτα ζευγάρι γνωρίστηκε πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στη διαχείριση μιας νομικής υπόθεσης, καθώς είναι και οι δυο δικηγόροι. Στη γυναίκα που έχει χαρακτηρίσει ως απίστευτα ζεστή, υπέροχη και απόλυτα ροκ, η πρόταση γάμου έγινε μόλις λίγους μήνες αργότερα σε διακοπές στην Ελλάδα. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά σε εφηβική ηλικία, αλλά προσπαθεί όσο γίνεται να τα κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η Βικτόρια Στάρμερ εργάζεται επί του παρόντος στο διοικητικό προσωπικό νοσοκομείου, έχοντας δηλώσει πως θα παραμείνει στη δουλειά της, ακόμη και αν ο σύζυγός της κέρδιζε τις εκλογές.