«Πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση σήμερα
«Πολύ ισχυρή» ήταν η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας το μεσημέρι της Παρασκευής σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo για τον καύσωνα.
Στην σχετική εικόνα παρουσιάζεται η θερμική καταπόνηση στις περιοχές 165 επιλεγμένων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως προκύπτει από τις καταγραφές των σταθμών αυτών, στις περιοχές 106 από αυτούς, η θερμική καταπόνηση ήταν «Πολύ Ισχυρή» ενώ σε 15 ήταν «Ακραία». Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «Πολύ Ισχυρή» ή «Ακραία» θερμική καταπόνηση ήταν περίπου 73%.
Η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος.
H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης. Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C – 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία «μέτρια», 32 °C – 38 °C στην κατηγορία «ισχυρή», 38 °C – 46 °C στην «πολύ ισχυρή», > 46 °C στην «ακραία» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου.
Ποια περιοχή είχε την υψηλότερη θερμοκρασία
Σε ότι αφορά την μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, έφτασε τους 42.1 °C, τιμή που καταγράφηκε στον Πύργο Ηλίας. Στους 42 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Κομπότι Άρτας και στην Αμφιλοχία. Στη Στυλίδα και στο Γύθειο η θερμοκρασία έφτασε τους 41,8 βαθμούς, ενώ στην Ωλένη Ηλείας και στη Λάππα Αχαίας τους 41,7 βαθμούς Κελσίου.