Με θέμα «Ενίσχυση της Ατζέντας 2030 και εξάλειψη της φτώχειας σε περιόδους πολλαπλών κρίσεων: Η αποτελεσματική υλοποίηση βιώσιμων, ανθεκτικών και καινοτόμων λύσεων» διοργανώθηκε από 8 έως 17 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου με τη συμμετοχή 90 αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και ανώτερων εθνικών αξιωματούχων.
Το Φόρουμ επανεξέτασε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και, εν προκειμένω, τον Στόχο 1 (τερματισμός της φτώχειας σε όλες τις μορφές της παντού), τον Στόχο 2 (Τερματισμός της πείνας, επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και βελτιωμένης διατροφής και προώθηση της βιώσιμης γεωργίας), τον Στόχο 13 (Ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, τον Στόχο 16 (προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών για βιώσιμη ανάπτυξη, παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδόμηση αποτελεσματικών, υπεύθυνων και χωρίς αποκλεισμούς θεσμών σε όλα τα επίπεδα) και τον Στόχο 17 (ενίσχυση των μέσων υλοποίησης και αναζωογόνηση της Παγκόσμιας Σύμπραξης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη).
Σε μια περίοδο γεωπολιτικών κρίσεων, το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε του αρχηγούς των κρατών που συμμετείχαν στο Φόρουμ να ενδυναμώσουν τις πόλεις και τις περιφέρειες. Εν προκειμένω, στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Κογκρέσου κ. Bernd Vöhringer υπενθύμισε τη Σύσταση του Κογκρέσου (511) σχετικά με το Σύμφωνο του ΟΗΕ για το μέλλον και τον ουσιαστικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στον μετασχηματισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης. «Η αειφόρος ανάπτυξη και η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια θα προέλθουν από την προώθηση ενός ολοκληρωμένου πολυεπίπεδου συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης που βασίζεται στην επικουρικότητα, την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο αντιπρόεδρος.
Μιλώντας στο Φόρουμ Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών για την Ατζέντα 2030, ο κ. Vöhringer υπενθύμισε ότι διάφορες κρίσεις, από πολέμους έως εθνικές καταστροφές, έχουν αποδείξει ότι οι τοπικές αρχές αποτελούν πηγή δύναμης και ανθεκτικότητας σε καταστάσεις κρίσης. Ο τερματισμός της πείνας και της φτώχειας είναι ευθύνη όλων των επιπέδων διακυβέρνησης. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές εργάζονται σκληρά καθημερινά για την καταπολέμηση του προβλήματος της στέγης και για την οικοδόμηση κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς. Πράγματι, το Φόρουμ ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη διεθνοποίηση των τοπικών υποθέσεων και εν γένει των πολιτικών των δημοτικών αρχών, καθώς οι πόλεις αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και την ανισότητα, όχι μόνο εντός της γεωγραφικής επικράτειάς τους, αλλά ως διεθνείς παράγοντες (βλ.: διπλωματία πόλεων) που διαμορφώνουν την παγκόσμια αστική πολιτική στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (UN-HABITAT).
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι μελετητές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν στρέψει μεγαλύτερη προσοχή στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση για να κατανοήσουν την αστική πολιτική και να παρατηρήσουν τις μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ πόλεων, εθνικών κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, στην προσπάθεια των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης να διαχειριστούν και να επιλύσουν παγκόσμια προβλήματα με τοπικό αντίκτυπο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η εξέταση της τοπικής διάστασης των διεθνών προκλήσεων αποτελεί και μία από τις βασικές θεματικές του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνουν το Διοικητικό Επιμελητήριο-Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδας (https://dee.gr/) και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στις 8-9 Νοεμβρίου 2024 στην Τρίπολη.
του Δρα Αντώνιου Καρβούνη
Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του υπουργείου Εσωτερικών, διδάσκων στο EAΠ, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας & συγγραφέας του βιβλίου «City Diplomacy: An Introduction» (London and New York: Routledge 2024)
Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Political