Ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στεργίου μιλά στην «Political» για την λειψυδρία
Ένα αναλυτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής λειψυδρίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια έχει ήδη εκπονήσει η ΕΥΔΑΠ, καθώς παρατηρείται πλέον η παγίωση μιας κατάστασης με λίγες βροχές και ακόμη λιγότερες χιονοπτώσεις. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, «ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει βρέξει». Αυτό έχει
ως αποτέλεσμα την εκπόνηση ενός σχεδίου με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες ενέργειες που έχουν ως στόχο τη συγκράτηση του ελλείμματος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στους ταμιευτήρες του Μόρνου και του Εύηνου, που είναι αυτήν τη στιγμή η αποκλειστική πηγή νερού για την πρωτεύουσα και την Αττική.
Οι επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ
Ήδη ο κ. Σαχίνης έχει ανακοινώσει ότι η ΕΥΔΑΠ διαμορφώνει ένα ασφαλές περιθώριο για μια τριετία και επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης της Αττικής σε συνεργασία με την ΕYΔΑΠ Παγίων και το
ΥΠΕΝ, που απαιτούν ωστόσο επενδύσεις της τάξης των 500-750 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεπής υδροδότηση του νομού και τα επόμενα χρόνια. Πέρα από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η ΕYΔΑΠ συνεχίζει να επενδύει στην Ανατολική Αττική με έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ, με το 90% αυτών να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, προχωρά σε έργα μετασχηματισμού (έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας) 350 εκατ. ευρώ και άλλα έργα αποχέτευσης προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
Αύξηση κατανάλωσης, μείωση βροχόπτωσης
Όπως ανέφερε μιλώντας αποκλειστικά στην «Political» ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου, τα τελευταία χρόνια η στάθμη των ταμιευτήρων σταδιακά πέφτει. Το ετήσιο έλλειμμα νερού, που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνει τα 200 εκατομμύρια κυβικά. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη συγκέντρωση νερού
που έχει παρουσιάσει πτώση λόγω της μειωμένης βροχόπτωσης, αλλά και εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της κατανάλωσης, η οποία μάλιστα αυτό το καλοκαίρι εμφάνισε έντονη άνοδο λόγω των φαινομένων της αφρικανικής σκόνης.
Για την ώρα πάντως, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική, καθώς το ύψος των υδάτων στους ταμιευτήρες αρκεί για να καλύψει τις υδροδοτικές απαιτήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, αφήνοντας έτσι και τον κατάλληλο χρόνο αντίδρασης στην ΕΥΔΑΠ ώστε να θέσει σε πρακτική εφαρμογή τα σχέδιά της.
Τα βραχυχρόνια σχέδια
Σύμφωνα με την αξιοποίηση των υδάτων που γίνεται σήμερα, η πρωτεύουσα υδροδοτείται από τον ταμιευτήρα του Μόρνου αλλά και από τον Εύηνο, ενώ η Υλίκη δεν έχει χρειαστεί εδώ και 15 χρόνια. Η πρώτη σκέψη λοιπόν είναι να ξεκινήσει η σταδιακή χρήση και της Υλίκης όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ έχει έτοιμες τις γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας, οι οποίες προσθετικά με την Υλίκη θα μπορούσαν να είναι 100 εκατ. κυβικά νερό τον χρόνο από τα 200 που χάνονται τα τελευταία χρόνια.
Μεσοπρόθεσμες δράσεις
Στις δράσεις που θα ακολουθήσουν συγκαταλέγεται η αλλαγή χρήσης του πόσιμου νερού έτσι ώστε να μην κατευθύνεται για άρδευση και πότισμα στην Αττική. Ήδη στα καινούργια κέντρα επεξεργασίας λυμάτων που έχουν κατασκευαστεί στη Δυτική Αττική υπάρχουν οι προδιαγραφές ώστε με το νερό που θα παράγουν να μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για να αρδεύεται ο κάμπος των Μεσογείων. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία αρδευτικού δικτύου ώστε το νερό αυτό να μη χάνεται στη θάλασσα. Στο ίδιο πνεύμα της χρήσης μη πόσιμου νερού για πότισμα είναι και η επαναφορά του Αδριάνειου υδραγωγείου, το οποίο πιλοτικά παρέχει νερό για πότισμα στον Δήμο Χαλανδρίου και στη συνέχεια θα δώσει νερό σε άλλους οκτώ δήμους της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων.