Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο του Βαρνάβα με την φωτιά να βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοένα και περισσότερες δυνάμεις να επιχειρούν στο σημείο.
Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Κυριακής κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής. Ευτυχώς από το περιστατικό δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς οι Πυροσβέστες βγήκαν από το όχημα εγκαίρως και είναι σώοι.
Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 8 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της εισπνοής καπνού. Συγκεκριμένα, ένα άτομο μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο, τρεις στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, και ακόμη ένας μετέβη μόνος του στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Σισμανόγλειο.
Επίσης, ένας ηλικιωμένος έπεσε και έπαθε θλαστικό τραύμα, στην προσπάθειά του να σβήσει τις φλόγες στο Καλέτζι. Δεν χρειάστηκε να διακομισθεί στο νοσοκομείο, καθώς του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία του.
Το ΕΚΑΒ είναι σε αυξημένη ετοιμότητα με ασθενοφόρα στην περιοχή. Σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ οι φλόγες έχουν φθάσει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα 25 μέτρα, προκαλώντας εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση, διακοπή ρεύματος στον Δήμο Μαραθώνα.
Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί ο απεγκλωβισμός 100 πολιτών από την περιοχή, ενώ οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στην ένταση των ανέμων.
Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι τα Κέντρα υγείας Νέας Μάκρης και Καπανδριτίου, με ιατρούς πλέον των εφημερευόντων, όπως και το νοσοκομείο Σωτηρία για πνευμονολογικά περιστατικά και το Γ. Γεννηματάς για τυχόν εγκαυματίες από τη μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα που συνεχίζει να καίει με τη νύχτα να προμηνύεται δύσκολη για τις δυνάμεις κατάσβεσης, όπως ανέφερε και στο X, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Το 112 ήχησε και για εκκένωση από το Μικροχώρι λόγω της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα η οποία μετακινείται προς την περιοχή. Πρόκειται για οικισμό στην περιοχή του Βαρνάβα.
Νέο μήνυμα του 112 ήχησε και για τους κατοίκους του Γραμματικού, της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας Σταμάτας με εντολή εκκένωσης προς Κηφισιά. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε η εκκένωση κατασκήνωσης στο Γραμματικό μετά από εντολή που δόθηκε νωρίτερα. Μάλιστα, τετρακόσια παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.
Η φωτιά, που ξέσπασε στον Βαρνάβα έπνιξε όλη την Αττική, όπως μαρτυρούν παρακάτω και οι φωτογραφίες, ενώ η παραλία του Φλοίσβου μαύρισε από τους καπνούς. Οι λουόμενοι που βρέθηκαν την Κυριακή στην παραλία για να κάνουν το μπάνιο τους έβλεπαν τον ουρανό να έχει γίνει μαύρος.
Έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαρθακογιάννη, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη τη σημερινή ημέρα, με 40 νέες φωτιές μέσα σε ένα 24ωρο.
Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος εξήγησε πως «μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 10 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία 4 μηνύματα εκδόθηκαν για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας».
Παράλληλα τόνισε πως το πύρινο μέτωπο στον Βαρνάβα Αττικής παραμένει σε επικίνδυνη κατάσταση.
Η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς τα ανατολικά της Σταμάτας με την περιοχή να εκκενώνεται από την Πολιτική Προστασία προς Εθνική Οδό μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς, με τους ανέμους να επιμένουν στα 6 με 7 μποφόρ καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης. Το μέτωπο έχει απλωθεί σε πολλά σημεία, ενώ σκοπός είναι να μην περάσει προς τον Διόνυσο καθώς και από την εθνική οδό.