Οι δημόσιες σχέσεις ενός πολιτικού ξεκινάνε από το πρωί, από την ώρα που θα βγει στον δρόμο μέχρι την ώρα που θα επιστρέψει στον προσωπικό, ιδιωτικό του χώρο, στο σπίτι του.
Σε καθημερινή βάση οι πολιτικοί δίνουν εξετάσεις σε ένα δύσκολο κοινό, από αδιάφορο μέχρι απειλητικό και αρκετά ψαγμένο. Από ένθερμους ψηφοφόρους μέχρι πολέμιους. Στα μέσα επικοινωνίας αλλά και σε συγκεντρώσεις. Χρησιμοποιήστε μικρές και έξυπνες επικοινωνιακές συμβουλές-τεχνικές στην καθημερινότητα των δημόσιων εμφανίσεών σας.
Ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία υποψήφιων προέδρων πολιτικού κόμματος.
• Αποφύγετε να μετακινείστε με πολυτελή αυτοκίνητα και με μεγάλη συνοδεία «αυλής». Μικρά αυτοκίνητα, πάντα καθαρά και πάντα συνοδηγός. Αποφύγετε να κάθεστε στο πίσω κάθισμα. Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Έτσι δείχνετε πόσο νομοταγής είστε.
• Δεν περιμένετε να σας ανοίξουν την πόρτα για να κατεβείτε. Ανοίγετε μόνοι σας κι αν κάποιος απ’ έξω το επιδιώξει, κλείστε τη μετά μαζί του. Δείχνει σεμνότητα και φιλικότητα.
• Αν συνοδεύεστε από σύζυγο ή άλλον συγγενή, φροντίστε για τη διακριτική παρουσία του. Η κομπορρημοσύνη των συγγενών των πολιτικών επηρεάζει αρνητικά την εικόνα τους. Προσοχή και σε πιθανή προκλητική ένδυση.
• Αν έχετε ασθενή μνήμη «χρυσόψαρου», να συνοδεύεστε πάντα από συνεργάτες σας γνωστούς για τη μνήμη «ελέφαντα». Θα σας βγάλουν από τα δύσκολα αρκετές φορές. Οι πολίτες-ψηφοφόροι και ιδιαίτερα τα κομματικά στελέχη αρέσκονται να τους αποκαλείτε με τα μικρά τους ονόματα, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό.
• Να έχετε πάντα έναν καλό λόγο και για τις γυναίκες και για τους άνδρες που συναντάτε στον δρόμο ή στην εκδήλωση. Αποφύγετε χιουμοριστικές ατάκες. Δεν έχουν όλοι την αίσθηση του χιούμορ.
• Κρατήστε την ψυχραιμία σας όταν κάνετε κάποιο λάθος ή σας κάνουν μια ερώτηση δύσκολη ή ακόμη και προσβλητική. Με χιούμορ ή με μια έξυπνη ατάκα ή «γύρισμα» του λόγου, μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι.
• Πάντα το «εμείς», ποτέ το «εγώ». Δείξτε τον συλλογικό τρόπο της σκέψης σας και αποφύγετε να ταυτιστείτε με την εικόνα τού «εγώ» στην πολιτική.
• Μιλήστε με τη γλώσσα του σώματος. Τονίστε με κινήσεις τα λεγόμενά σας, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας σας.
• Δώστε «τροφή» στους δημοσιογράφους που παρευρίσκονται. Βγάλτε ειδήσεις που θα «παίξουν» στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
• Κλείστε τη δημόσια επικοινωνία σας με το «εσείς». «Εσείς είστε η δύναμή μου, η φωνή μου. Εσείς μας οδηγείτε». Στο κοινό αρέσει πάντα να είναι το κέντρο της προσοχής του πολιτικού, έστω κι αν κατά βάθος γνωρίζει ότι αυτό είναι ουτοπικό.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι που σε λίγους μήνες θα κριθούν από τους πολίτες πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι οι καλύτερες και πιο ξένοιαστες διακοπές είναι μετά τις εκλογές.
του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγος, συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (ΣΟΠΑ)