Πεζοπορία και ορειβασία όχι μόνο για τους τολμηρούς
Μία νέα τάση που έχει μπει στη ζωή των Θεσσαλονικιών τα τελευταία χρόνια αποτελεί η επαφή με το φυσικό περιβάλλον μέσα από τις υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία και η ορειβασία, που εν τέλει δεν αποτελούν ασχολίες μόνο για τολμηρούς και τολμηρές.
Για όσους και όσες αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία, μακριά από πολυσύχναστους προορισμούς υπάρχουν μέρη στη Θεσσαλονίκη – αλλά και μερικά χιλιόμετρα μακριά από αυτήν – που μπορούν να προσφέρουν αληθινή ηρεμία και γαλήνη. Οι υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία και η ορειβασία αποτελούν ένα καταφύγιο για όσους επιθυμούν να απομακρυνθούν από τη φασαρία της ζωής της πόλης.
Οι περιηγήσεις, οι πεζοπορίες και οι ορειβασίες στα μαγικά μέρη της Ελλάδας είναι δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, σε παρέες, ζευγάρια και οικογένειες, για όλες τις εποχές του χρόνου και μπορούν να συνεισφέρουν στην επαφή του ανθρώπου με την φύση σε συνδυασμό με την άσκηση αλλά και την ψυχική υγεία.
Τα φυσικά τοπία της Ελλάδας είναι διάσημα σε όλον τον κόσμο όμως η Θεσσαλονίκη και οι γύρω περιοχές φαίνεται ότι έχουν δεσπόζουσα θέση στην καρδιά των πεζοπόρων και ορειβατών, σε όσους και όσες θέλουν να κάνουν ήπιες πεζοπορίες, ακόμη και στους πιο έμπειρους/-ες του είδους.
Ο κος. Παναγιώτης Αλβανούδης ιδιοκτήτης του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Northstars, συνοδός και διασώστης υπογραμμίζει στην Karfitsa ότι «Στον εναλλακτικό τουρισμό και τις υπαίθριες δραστηριότητες εντάσσονται η άσκηση και η επαφή με τη φύση. Όταν λέμε άσκηση εννοούμε την πεζοπορία την ορειβασία, την αναρρίχηση, , το καγιάκ, το ράφτινγκ, τα σπορ θαλάσσης. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι δεν περιλαμβάνεται μόνο το βουνό στις δραστηριότητες αλλά και η θάλασσα. Οι υπαίθριες δραστηριότητες, από την καραντίνα και μετά έχουν περισσότερη ζήτηση γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεφύγει από το προκαθορισμένο. Ο κόσμος θέλει δράση, θέλει επαφή με τη φύση, θέλει να νιώσει ότι καταφέρνει πράγματα».
Όπως ομολογεί ο κος. Χρυσόστομος Ζερβόπουλος , ιδιοκτήτης τoυ γραφείου GreenOliver που διοργανώνει εκδρομές και εξορμήσεις «Η τάση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και μετά πήγε στην Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη, στις εκδρομές, ειδικά στις μονοήμερες, έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, επειδή είναι πιο μικρή σε μέγεθος σε σχέση με την Αθήνα έχει τρομερά πολλές επιλογές μία εκδρομή έξω από την πόλη με μία ώρα οδήγηση. Οι Θεσσαλονικείς έχουμε πολλαπλάσιες εκδρομές από τους Αθηναίους επειδή έχουμε πολλαπλάσιες επιλογές. Επομένως, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους Θεσσαλονικείς στις υπαίθριες δραστηριότητες, από φοιτητές μέχρι και μεγάλους ανθρώπους 70-75 ετών. Στην περίοδο του κόβιντ ο κόσμος από μόνος του πήγε στα κοντινά μέρη της πόλης Επομένως, σιγά σιγά, άλλαξαν οι συνήθεις των κατοίκων με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ψάχνουν κόσμο που ασχολείται περαιτέρω με το αντικείμενο».
Τα οφέλη των υπαίθριων δραστηριοτήτων
Σίγουρα η ενασχόληση με τις υπαίθριες δραστηριότητες μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη καθώς όπως σημειώνει ο κος Αλβανούδης «Όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου πετυχαίνεις μια ικανοποίηση, μπορεί να κουράρεσαι σωματικά αλλά ξεκουράζεσαι ψυχικά. Κοπιάζεις για να φτάσεις σε ένα σημείο. Η θέα, η παρέα, το να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους, όλα σε κάνουν να ξεφεύγεις ψυχικά, πέρα από τη σωματική άσκηση»
Παράληλα, ο κος Ζερβόπουλος συμπληρώνει ότι «Οι εκδρομές μας είναι ομαδικές, επομένως ένα σημαντικό όφελος αποτελεί η κοινωνικοποίηση. Το socializing είναι πολύ σημαντικό συγκριτικά με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί πλέον η ζωή μας στην πόλη. Είμαστε μπροστά από κινητά και υπολογιστές και δεν ζούμε τόσο στον εξωτερικό χώρο όπως παλιότερα. Από εκεί και πέρα η εκγύμναση και όλοι οι παράγοντες υγείας, όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και του καλό που κάνει η άσκηση στην καρδιά. Εννοείται ξεκουράζεσαι και το μυαλό, έχεις άλλες εικόνες που είναι χρήσιμες στους ανθρώπους των πόλεων. Ειδικά εμείς οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί από τις πόλης με το λιγότερο πράσινο στην Ελλάδα»
Αμέτρητες επιλογές στη Θεσσαλονίκη
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται οι Θεσσαλονικείς έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη φύση, να απολαύσουν μαγική θέα και να περάσουν μερικές ώρες κάτω από τα δέντρα διανύοντας πολύ μικρή απόσταση από το σπίτι τους. Στο προσκήνιο των ενδιαφερόμενων βρίσκεται ο Χορτιάτης και το Σειχ Σου καθώς σύμφωνα με όσα εξηγούν οι ειδικοί.
Πιο συγκεκριμένα, «Όσοι έχουν έρθει στον Χορτιάτη είπαν ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα βουνά. Είναι ένα βουνό που αντικατοπτρίζει και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, το βουνό είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση . Θέλω να τονίσω την καταπληκτική δουλειά που κάνουν τα παιδιά στο καταφύγιο του Χορτιάτη. Το καταφύγιο είναι ένα ζεστό μέρος, μία πολύ ωραία διαφυγή από την πόλη. “Καλά έχουμε τέτοιο βουνό στη Θεσσαλονίκη και δεν το ξέρουμε” είναι μια χαρακτηριστική ατάκα που μου λένε συνήθως όταν φτάνουν στον Χορτιάτη», εξηγεί ο κος. Αλβανούδης.
«Το πιο κλασικό σημείο για μέσα στη Θεσσαλονίκη είναι το δάσος του Σειχ Σου, που έχει αρκετά σημεία από τα οποία μπορούν να μπουν οι επισκέπτες. Η Θεσσαλονίκη έχει κυκλώσει το Σειχ Σου. Λένε ότι το δάσος είναι γύρω από την πόλη αλλά η πόλη είναι γύρω από το δάσος», τονίζει ο κος Ζερβόπουλος.
Μέσα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν βέβαια και άλλες επιλογές όπως σημειώνει ο κος Αλβαννούδης «Υπάρχει η λίμνη Τριαδίου με δύο μονοπάτια , το μονοπάτι της Αλεπούς και το μονοπάτι που καταλήγει στην κορυφή. Αλλά σημεία είναι το Σειχ Σου που έχει πολλές ήπιες πορείες κατάλληλες για αρχάριους ή για όσους θέλουν να ξεκινήσουν σιγά σιγά, η λίμνη Ωραιοκάστρου, το Λιβάδι, τα Πετροκέρασα , το Ανδριανό, το Καλογερικό».
Μερικά χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη
Στο επίκεντρο των προορισμών που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο περίφημος Όλυμπος, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς όπως σημειώνει ο κος Ζερβόπουλος «Για όσους θέλουν να συνδυάσουν την πεζοπορία με μια βουτιά, ο Όλυμπος είναι ο κατάλληλος προορισμός, που δεν είναι μακριά. Το Λιτόχωρο είναι στα 90 -100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείς να πας στους Πρόποδες του βουνού και μετά να πας σε κάποιες βάθρες για να κάνεις μια βουτιά ή ακόμη και στην Πλάκα Λιτοχώρου, στη θάλασσα»
«Ο Όλυμπος που είναι γνωστός σε όλους και αποτελεί ένα μεγάλο challenge , τα καταπράσινα Πιέρια Ορη που έχει μονοπάτια για όλα τα γούστα, το Καϊμακτσαλάν, το Πάικο, το Παγγαίο, το Μεσορόπη, το Φαλακρό, τα Λουτρά Πόζαρ, η Χαλκιδική. Είναι πολλές οι επιλογές» επισημαίνει ο κος Αλβανούδης.
Ασφάλεια και σεβασμός στο περιβάλλον
«Τα γραφεία συνήθως απαρτίζονται από άτομα που δουλεύουν και έχουν εικόνες από το βουνό και μπορούν σε μία δύσκολη κατάσταση να βοηθήσουν τον κόσμο, ξέρουν πρώτες βοήθειες έχουν φαρμακεία. Είναι σημαντική η σωστή συνοδεία. Παράλληλα, το ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ βασικό. Εμείς είμαστε εκεί σαν εμψυχωτές. Όταν ο κόσμος δεν μπορεί εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε , να τον πάμε σε ένα πιο κοντινό καταφύγιο», εξηγεί ο κος. Αλβανούδης
Ο κος Ζερβόπουλος επισημαίνει ότι«Πεζοπορίες υπάρχουν πολύ απλές μέχρι πολύ επικίνδυνες. Επομένως τα άτομα που συνοδεύουν τον κόσμο πρέπει να εξειδικεύονται σε αυτό το αντικείμενο. Όσο πιο extreme και επικίνδυνη είναι μια δραστηριότητα τόσο πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε με ποιους πηγαίνουμε. Σε μία απλή πεζοπορία θεωρητικά τα πράγματα είναι πιο απλά και οι κίνδυνοι είναι πολύ λιγότεροι. Οι συνοδοί πρέπει να ξέρουν το μονοπάτι, να κάνουν καλή χρήση του GPS και να γνωρίζουν από πρώτες βοήθειες. Όταν έρχονται άτομα που δεν μπορούν να τα καταφέρουν σε μία πορεία εμείς αλλάζουμε το πρόγραμμα , βρίσκουμε λύσεις, υπάρχουν πολλοί συνοδοί έτσι ώστε να τους εξυπηρετήσουμε όλους.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο κόσμος πρέπει να σέβεται το βουνό και τη θάλασσα, να κρατάει τον χώρο καθαρό και να συνειδητοποιεί ότι ο χώρος δεν ανήκει σε εμάς τους επισκέπτες αλλά στη φύση και στα ζώα», καταλήγει ο κος Αλβανούδης.