Σε κλειστή σύσκεψη στελεχών μπήκαν οι βάσεις του νέου οργανωτικού πυρήνα,
ενώ έχουν ήδη πάνω από δέκα βουλευτές ώστε με το «καλημέρα» του
νέου πολιτικού φορέα να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά το εξώδικο Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για τη διαρροή του πόθεν έσχες του, στο οποίο μην ξεχνάμε ότι υπογράφει ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», αποδεικνύοντας πως δεν αποδέχεται την απόφαση του οργάνου για την καθαίρεσή του και ότι την έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων του.
Όπως όλα δείχνουν, η τελευταία πράξη του «δράματος» θα παιχτεί στην αυριανή(12/10) Κεντρική Επιτροπή, όπου θα συζητηθούν το θέμα του εξώδικου αλλά και η πρόταση της αντιπροέδρου της Βουλής Όλγας Γεροβασίλη για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη. Αν και το πιο σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έκπτωτος θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποπομπής του από την κούρσα διαδοχής, το οποίο, αν συμβεί, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εδώ και καιρό παραπαίει.
Ηρωική έξοδος
Με το ενδεχόμενο της αποπομπής του προ των πυλών, οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν τον Κασσελάκη να ετοιμάζεται ήδη για την ηρωική έξοδό του. Μάλιστα, σε «κλειστή» σύσκεψη, η οποία έγινε μετά την έκπτωσή του και στην οποία συμμετείχε ένας στενός πυρήνας στελεχών που βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του, εξέτασαν κάθε δυνατότητα, προετοίμασαν τα επόμενα βήματά τους και μέτρησαν τις δυνάμεις τους, καθώς είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, φαίνεται πως ο έκπτωτος συγκεντρώνει τουλάχιστον 11 βουλευτές, γεγονός που έχει τη σημασία του για τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς με αυτό τον αριθμό μπορεί άνετα να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, η Θεοδώρα Τζάκρη έχει ήδη προαναγγείλει το νέο κόμμα Κασσελάκη, λέγοντας στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ότι «δε σας αναγνωρίζω» και ότι «οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά», αν και μετά προσπάθησε να τα μαζέψει.
Επίσης, το ότι ετοιμάζει κόμμα ο Στέφανος είναι ηλίου φαεινότερο όπως φάνηκε και από την προχθεσινή συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Νέα Σμύρνη, όπου οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι τον υποδέχτηκαν πανηγυρικά φωνάζοντας συνθήματα όπως «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου». Δεν είναι τυχαίο ότι και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του αναφερόμενοι στη… μάζωξη της Νέας Σμύρνης έκαναν λόγο για «πρόβα κόμματος Κασσελάκη».
Την υποψία ότι ο έκπτωτος πρόεδρος ετοιμάζει έναν οργανωτικό πυρήνα ώστε να προλάβει τις εξελίξεις ενίσχυσε το γεγονός ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδα και βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος, ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, η συντονίστρια ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) και βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, η αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ και βουλευτής Β3 Νοτίου τομέα Αθηνών Ραλλία Χρηστίδου, η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο διευθυντής της ΚΟ Θάνος Μωραΐτης.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης υποψήφιοι ευρωβουλευτές όπως ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, η Μέλπω Λεκατσά και ο Βαγγέλης Αντώναρος, πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και εκατοντάδες στελέχη και μέλη από νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που πίνουν νερό στ’ όνομα του Στέφανου. Επίσης, στην «ομάδα» Κασσελάκη βρίσκονται και ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, η βουλευτής Β’ Πειραιώς Νίνα Κασιμάτη, ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς και η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα.
Ζυμώσεις
Βεβαίως, την ίδια ώρα κλειδί για τους συσχετισμούς της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής αποτελούν οι «ουδέτεροι», με δεδομένο ότι η ομάδα των 87 της νέας πλειοψηφίας, όταν έκανε την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη, πήρε 163 ψήφους. Πάντως, παραμένει άγνωστο μέχρι αυτή τη στιγμή πώς θα κινηθούν στελέχη που δεν ανήκουν στα «στρατόπεδα» των kasselistas και της «φρουράς Τσίπρα».
Αυτή η ομάδα των «ουδετέρων» δεν είναι ευκαταφρόνητη, καθώς υπολογίζονται σε πάνω από 100 οι αναποφάσιστοι, με τις δύο αντιμαχόμενες φατρίες του κόμματος να επιχειρούν να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις αυτών των στελεχών ενόψει της καθοριστικής για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα ξεκαθαρίσει αν την επόμενη μέρα θα είναι όλοι μαζί ή τα δύο «στρατόπεδα» θα έχουν πάρει δρόμους χωριστούς.