Οι «καμένοι», οι επικρατέστεροι και οι εκπλήξεις
Η επιλογή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια να βάλει τέλος στην υφέρπουσα φημολογία που τον έφερε ως πιθανό υποψήφιο διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας τη δεδομένη συγκυρία έχει την αξία της, καθώς παρότι η θεσμική συζήτηση θα ανοίξει στις αρχές του νέου χρόνου ή λίγο νωρίτερα, η συζήτηση έχει ανοίξει διάπλατα στην κυβερνητική παράταξη.
Ο κ.Δένδιας έκρινε ότι πρέπει να τερματιστεί το σενάριο που τον ενέπλεκε με την πιθανολογούμενη αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο. Ένα σενάριο που αρκετοί εξακολουθούσαν να τροφοδοτούν, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά τόσο του υπουργού Άμυνας όσο και του Μεγάρου Μαξίμου είχε ξεκαθαριστεί ότι κατά την πρόσφατη φιλοξενία του στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα αυτό.
Τέλος στις φήμες
«Απέχω από αυτήν τη συζήτηση, η οποία εκτός όλων των άλλων είναι και άκαιρη. Η χώρα έχει πρόεδρο, όπως έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι με αφορά, αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου», δήλωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» βάζοντας τέλος στις φήμες. Και δίνοντας τη δική του εκτίμηση, όταν ρωτήθηκε αν ο νέος ή η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο ή από αυτόν του κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασε την άποψη θα «πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής».
Η τελευταία ρήση του υπουργού Άμυνας σε μεγάλο βαθμό συγκλίνει με τη θέση που είχε εκφράσει προ καιρού ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, αφού είχε χαρακτηρίσει πολύ άδικο, προβληματικό και προσβλητικό για την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον θεσμό να ανακυκλώνεται μια συζήτηση πριν από την ώρα της, είχε προσθέσει με νόημα ότι «η πρόθεση πάντα του προτείνοντος τον ΠτΔ είναι να σεβαστεί το πνεύμα του Συντάγματος και να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Μέχρι αυτήν τη στιγμή το μόνο βέβαιο – πλην του ότι δεν θα είναι ο κ. Δένδιας ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου- είναι ότι έχει «καεί» η πιθανότητα παραμονής της κυρίας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας για μια ακόμη θητεία. Και αυτό γιατί τυχόν πρόταση για ανανέωση της θητείας της δεν θα περνούσε από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέλη της οποίας έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι μετά τη στάση της τη βραδιά της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών δεν θα την υπερψήφιζαν.
Σενάρια
Από εκεί και πέρα, το ενδοκομματικό παρασκήνιο βρίθει σεναρίων σχετικά με τη διαδοχή της κυρίας Σακελλαροπούλου. Το πλέον εμφατικό σενάριο, αυτό της επιλογής του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος είναι μια «ασφαλής επιλογή», υπό την έννοια ότι προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης -είναι αβερωφικός, οπότε δύσκολα θα έλεγε «όχι» σε τυχόν υποψηφιότητά του το σαμαρικό στρατόπεδο- και θα συγκέντρωνε ευρύτερη στήριξη, καθώς ασκεί τα καθήκοντά του με τρόπο υποδειγματικό. Από την άλλη πλευρά, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν θα «ταράξει τα πολιτικά νερά». Κάτι που έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα…
Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει με ένταση στην επικαιρότητα το όνομα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα ως πιθανού διαδόχου της κυρίας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση μάλιστα τροφοδότησε και πρόσφατη ομιλία του κ. Στουρνάρα σε παρουσίαση βιβλίου, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές συναινέσεις. Όσοι διακινούν το σενάριο αυτό λένε ότι η λύση του Γ. Στουρνάρα λύνει τα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού οι μεν σαμαρικοί προφανώς θα τον υποστηρίξουν με θέρμη (όχι όμως και οι καραμανλικοί), ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να απευθυνθεί και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Πάντως, ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, δεν δείχνει ιδιαίτερα θερμός για μια τέτοια προοπτική…
Νέο παρασκήνιο
Εσχάτως πάντως στο «γαλάζιο» παρασκήνιο κυκλοφόρησε και ένα ακόμη σενάριο, το οποίο ωστόσο μπορεί μεν να υλοποιηθεί, αλλά όχι με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για το σενάριο που θέλει τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο να προτείνεται για το ύπατο αξίωμα. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο ωστόσο εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό να προταθεί ο γνωστός συνταγματολόγος από τον πρωθυπουργό. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι να τον προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για πολλούς λόγους, εσωκομματικούς αλλά και ευρύτερα πολιτικούς. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Βενιζέλος θα ενδιαφερόταν και θα δεχόταν μια τέτοια πρόταση.