Τα ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη έφεραν χριστουγεννιάτικο άρωμα στην πόλη καθώς ξεκίνησαν την παρασκευή κουραμπιέδων και μελομακάρονων, παρά τις θερμοκρασίες άνοιξης που επικρατούν.
Κεντρικά ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης πωλούν από νωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα, τα οποία ήδη φιγουράρουν εδώ και μέρες στις βιτρίνες τους, με το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και την περιέργειά του για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά να αυξάνεται όλο και περισσότερο.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα του 2023, αφού οι κουραμπιέδες με αμύγδαλο πωλούνται από 16,40 φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και 25 ευρώ, τα απλά μελομακάρονα από 16,40 μέχρι και 23 ευρώ και τα μελομακάρονα με γεύσεις από 17,90 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει στην Karfitsa ότι τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης θα ξεκινήσουν την πώληση χριστουγεννιάτικων γλυκών μετά από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, ενώ παλαιότερα σύνηθες ήταν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα να κάνουν την εμφάνισή τους στις βιτρίνες μετά από τις 15 Νοεμβρίου.
«Παρότι ζούμε την 100η μέρα του Αυγούστου, οι ζαχαροπλάστες θέλουν να μας φέρουν τον χειμώνα. Κυρίως βέβαια το παγωτό “φεύγει” αυτό το διάστημα», αναφέρει συγκεκριμένα, τονίζοντας την ποιότητα των χριστουγεννιάτικων γλυκών στα ζαχαροπλαστεία, έναντι των σούπερ μάρκετ. «Παράγουμε ωραίο, φρέσκο, νόστιμο, παραδοσιακό μελομακάρονο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα μελομακάρονα του σούπερ μάρκετ», όπως εξηγεί.
Έντονη η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης
Η περίοδος του φθινοπώρου, μετά από την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, είναι καλή για τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει στην Karfitsa συγκεκριμένα: «Είναι μια περίοδος όπου έχουν ξεκινήσει τα σχολεία. Γύρισε ο κόσμος από τις διακοπές. Γύρισαν οι φοιτητές και γιορτάζουν γιορτές και γενέθλια στην πόλη και όχι στα beach bar. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια κινητικότητα στο γλυκό. Πηγαίνουν καλά τα σιροπιαστά, τα τσουρέκια, τα κέικ, οι μπάρες και τα μπισκότα. Την περίοδο των σχολείων τα σνακ πηγαίνουν πολύ καλά. Είναι όλα αυτά που ψωνίζουν οι μητέρες από ένα ζαχαροπλαστείο, αντί για το σούπερ μάρκετ, γιατί ξέρουν και εμπιστεύονται την ποιότητα. Σε κάποια ζαχαροπλαστεία θα συναντήσουμε και πιο ιδιαίτερα γλυκά, όπως είναι το ψητό κυδώνι φούρνου και τα κάστανα. Στα πιο ιδιαίτερα γλυκά είναι και το καζάν ντιπί».