Συμβάσεις-αστραπή για δήθεν… υπερεπείγοντα έργα
Oταν ο νυν δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης πήρε τα ηνία, μάλλον δεν περίμενε ότι θα αναλάμβανε έναν εξαθλιωμένο οικονομικά δήμο και ότι θα χρειαζόταν να πάρει ακόμα και δάνειο για να ξεχρεώσει τα εκατομμύρια χρέη που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Political», δημιούργησε η προηγούμενη δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου.
Όπως ο ίδιος είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε κεντρικό θέμα συζήτησης την «Έγκριση των όρων του δανείου για τη μερική ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού 2024 και την έγκριση των όρων του επενδυτικού δανείου», η κακοδιαχείριση και τα ψέματα της προηγούμενης διοίκησης άφησαν ένα τεράστιο
οικονομικό έλλειμμα και η πρώην δήμαρχος μετακύλισε σημαντικά χρέη και αποπληρωμές στη νέα διοίκηση.
«Λανθασμένη παραμετροποίηση των λογαριασμών»
Μάλιστα παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών (5/12/2023) μέσω του οποίου ο προϊστάμενος της Οικονομικής Διεύθυνσης του υπουργείου διαπίστωνε «λανθασμένη παραμετροποίηση των λογαριασμών…» και ζητούσε ο δήμος να προβεί, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023, σε «ορθή παραμετροποίηση και επανυποβολή των οικονομικών στοιχείων».
Να σημειωθεί ότι η κ. Ανδρούτσου ήταν ενήμερη για αυτή την εξέλιξη, ωστόσο δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Επίσης ο δήμαρχος παρουσίασε έγγραφο μέσω του οποίου από τις 21/11/2023 η προϊσταμένη του Εσωτερικού
Ελέγχου ενημέρωνε τη δήμαρχο και σύστηνε διαχειριστικό έλεγχο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, καθώς διαπίστωνε αποκλίσεις στο αποθεματικό, στις δαπάνες τακτικών εσόδων, στα ενταλθέντα και στα εισπραχθέντα. Εντολή για έλεγχο δεν δόθηκε ποτέ!Επίσης ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην τεράστια μείωση του αποθεματικού του δήμου, καθώς οι καταθέσεις του δήμου στις τράπεζες το 2017 ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι μόλις 2 εκατομμύρια!
Από την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων προκύπτει ότι υπάρχει μια σημαντική υπερχρέωση του δήμου η οποία υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ. Πρόκειται μεταξύ άλλων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, μεταφορά εξόφλησης υποχρεώσεων από προηγούμενα έτη κ.λπ. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο δήμος το 2023 όφειλε 1.300.000 ευρώ σε προμηθευτές, τα οποία μεταφέρθηκαν για αποπληρωμή το 2024.
Την ώρα που η πρώην δήμαρχος εξαπέλυε βολές εναντίον της νέας δημοτικής αρχής, αμφισβητούσε την αποτύπωση των οικονομικών και μάλιστα απειλούσε όσους έκαναν λόγο για οικονομικά προβλήματα που έχουν κληρονομηθεί από τη θητεία της, τα στοιχεία της έκθεσης του Δ’ τριμήνου του 2023 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αναδεικνύουν ότι ο δήμος συνέχιζε να χρωστά σε προμηθευτές 1,3 εκατ. ευρώ!
Αποκαλυπτικά στοιχεία
Ο κ. Μαμαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, από την έκθεση Δ’ τριμήνου έτους 2023, προκύπτουν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία. Από την εισήγηση διαπιστώθηκε ότι τα έξοδα που είχαν τιμολογηθεί ανέρχονταν στο πόσο των 32.093.475,46 ευρώ. Ωστόσο τα τιμολόγια που είχαν πληρωθεί αφορούσαν τα 30.205792,64 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα προκύπτει μια διαφορά 1.887.665 ευρώ. Από αυτά μόλις οι 650.000 ευρώ είναι ποσά που προέρχονται από χρηματοδοτούμενα (ΕΣΠΑ, κ.λπ.). Ουσιαστικά δηλαδή το 1.200.865 ευρώ που μένει είναι οφειλές σε προμηθευτές του δήμου, τις οποίες καλείται η νέα δημοτική αρχή να αποπληρώσει το 2024.
Ο κ. Μαμαλάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι συνέπεια της συνολικής κακοδιαχείρισης και με στόχο να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό του 2024 είναι ο αναγκαστικός δανεισμός.
43 συμβάσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο μήνες
Δύο μήνες πριν παραδώσει η κ. Ανδρούτσου τη διοίκηση στον Στέλιο Μαμαλάκη, με κινήσεις-αστραπή προχωρά σε 43 συμβάσεις ύψους 4.214.553,88 ευρώ, για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, από τον δημοτικό λαχανόκηπο, τη συντήρηση του οδικού δικτύου του δήμου και τις συντηρήσεις οχημάτων του δήμου μέχρι και τη συντήρηση του χλοοτάπητα του δημοτικού σταδίου κ.λπ. Δεσμεύει έτσι τον νέο δήμαρχο σε συμβάσεις εκατομμυρίων που ίσως και να μπορούσε να τις κάνει με καλύτερους όρους με διαφορετικές διαδικασίες κ.λπ.
Είναι γεγονός ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην απερχόμενη δημοτική αρχή να προχωρήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή σε συμβάσεις που δεν χρειάζεται να περάσουν από Δημοτικό Συμβούλιο και οι οποίες είναι επιδοτούμενα έργα από ευρωπαϊκά προγράμματα ή που εμπίπτουν στο άρθρο 32 για έκτακτες καταστάσεις.
«Υπερεπείγον» έργο
Εδώ όμως τα ποσά ζαλίζουν στο σύνολό τους. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μία από τις συμβάσεις που προκαλούν εντύπωση, για την «Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στον Δήμο Αγίου Δημητρίου» αξίας… 370.760 ευρώ! Τι είναι η μικροκινητικότητα; Η τόσο επείγουσα μικροκινητικότητα αξίας 370.760 ευρώ; Είναι η προμήθεια, η εγκατάσταση και η παραμετροποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων εντός των ορίων της πόλης του Αγίου Δημητρίου. Το συγκεκριμένο «υπερεπείγον» έργο χρηματοδοτούμενο από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και υποστηριζόμενο τεχνικά από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) είναι ένα σύστημα που επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων που θα βρίσκονται σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισης. Μια δεύτερη περίπτωση που προκαλεί ερωτηματικά είναι και η σύμβαση για τη «Βελτίωση της οδικής ασφάλειας του δήμου» που μάλλον θυμήθηκε την τελευταία στιγμή η κ. Ανδρούτσου με προϋπολογισμό 2.326.776,68. Γεγονός που προκαλεί απορίες, όπως ας πούμε τι έκανε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας;
«Εκδικητική» συμπεριφορά
Το δημοσίευμα τονίζει πως μπορεί να μην είναι νομικά προβληματικά όλα αυτά αλλά αυτή τη στιγμή τίθεται και ένα ηθικό θέμα, καθώς η όλη εικόνα θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μια «εκδικητική» συμπεριφορά απέναντι στη νέα διοίκηση. Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι αναθέσεις μέσα σε διάστημα δύο μηνών στην εκπνοή της θητείας της κ. Ανδρούτσου για ό,τι μπορεί να φανταστεί και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς έφεραν απόγνωση στη νέα δημοτική αρχή που ξεκίνησε τη θητεία της καταχρεωμένη. Και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η «Political» ήδη μέσα στον δήμο οι ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τις οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να ανακαλύψουν ό,τι κρύβεται στο σκοτάδι.