Ο έκπτωτος έχει ήδη προχωρήσει σε μυστικές επαφές βολιδοσκοπώντας τους αν προτίθενται να τον ακολουθήσουν στο νέο του εγχείρημα
Η απολυτότητα με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάριζε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τη θέση της -στις τελευταίες του συνεντεύξεις- σε μια αναπαραγωγή της ίδιας θέσης μεν, αλλά με αρκετούς αστερίσκους πλέον.
Ο έκπτωτος πρόεδρος δηλώνει πια πως θα μείνει στο κόμμα «αν χάσει στην κάλπη» (όχι όμως και αν αποκλειστεί από αυτήν) αλλά και «αν το συνέδριο είναι δημοκρατικό», κάτι που ο ίδιος έχει προεξοφλήσει πως δε θα είναι. Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας της Τετάρτης όχι μόνο επαναβεβαίωσε τον αποκλεισμό του έκπτωτου, αλλά εκτίμησε πως η μίσθωση γραφείων και το λανσάρισμα προσωπικής του πλατφόρμας που περιέχει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν κινήσεις προετοιμασίας νέου κόμματος, κουνώντας του μάλιστα μαντίλι, καθώς μέσω κύκλων της του ευχήθηκε «καλή τύχη».
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει να δίνει ραντεβού με τους 87 στην εκλογή συνέδρων το προσεχές Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται πως η «φρουρά Τσίπρα», μπαρουτοκαπνισμένη σε τέτοιου είδους διαδικασίες, βρήκε τρόπο να κλείσει και αυτήν τη «χαραμάδα». Έτσι, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποφάσισε για πρώτη φορά να θεσπίσει Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων, η οποία θα μελετήσει τους φακέλους των συνέδρων προτού δώσει την έγκριση για να πάνε όντως στο συνέδριο. Η Επιτροπή, προφανώς διορισμένη από την πλειοψηφία των οργάνων, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια «δικλίδα ασφαλείας» στην περίπτωση που οι kasselistas κερδίσουν την εκλογή συνέδρων.
Αβέβαιοι συσχετισμοί
Το ζήτημα της εν λόγω Επιτροπής κατήγγειλε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας -και μάλιστα σε υψηλότατους τόνους- η άτυπη εκπρόσωπος του Στέφανου Κασσελάκη Θεοδώρα Τζάκρη. «Για πείτε μου τα κριτήρια με τα οποία θα λειτουργεί η Επιτροπή; Δε θα τα θεσπίσουμε εμείς, η ΚΟΕΣ ή κάποιος; Γιατί αυτό είναι όργανο που δεν σχετίζεται με την Επιτροπή Δεοντολογίας. Και θέλω σαφείς απαντήσεις σε αυτό, με ποια κριτήρια θα λειτουργεί η Επιτροπή και ποιος τα ορίζει».
Ακόμη λοιπόν και αφού εκλεγούν οι σύνεδροι το Σαββατοκύριακο, κανείς δε θα μπορεί να είναι βέβαιος για το ποιος έχει κερδίσει τον συσχετισμό. Αντίθετα, η μόνη βεβαιότητα είναι πως αυτό το συνέδριο δεν μπορεί παρά να ολοκληρωθεί στο ουσιαστικό του κομμάτι την πρώτη ημέρα και ίσως από την πρώτη του κιόλας διαδικασία. Την ψηφοφορία επί της σύνθεσης του προεδρείου. Το προεδρείο που θα ορίσει η ΚΟΕΣ δεν πρόκειται να θέσει σε ψηφοφορία ούτε το θέμα της άρσης εμπιστοσύνης της ΚΕ στον Στέφανο Κασσελάκη ούτε και εκείνο του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι kasselistas είναι δεδομένο πως εν μέσω αντεγκλήσεων θα αποχωρήσουν. Αν από την άλλη με κάποιον τρόπο που σήμερα δε διαφαίνεται στον ορίζοντα ο Κασσελάκης έχει την πλειοψηφία των συνέδρων, τότε η σύνθεση του προεδρείου δε θα περάσει και στη συνέχεια το προεδρείο που θα οριστεί θα θέσει όλα τα θέματα που θέλει η πλευρά του έκπτωτου προέδρου. Σε αυτό το σενάριο, όπως είναι φυσικό, τον δρόμο της εξόδου θα επιλέξει η άλλη πλευρά.
Ήδη η πλευρά του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ποντάρει στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ της ιδίας και των 87, χώρος που πιθανότατα πλέον δεν υφίσταται και, αν υφίσταται, η επιρροή του εξαντλείται σε μια χούφτα ανθρώπων. Ως εκ τούτου, ο Κασσελάκης έχει ήδη αρχίσει να κάνει άλλα σχέδια. Αυτά στα οποία αναφέρθηκε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για νέο κόμμα.
Σχέδιο για… αποστασία
Οι εθελοντές της πλατφόρμας του Στέφανου Κασσελάκη είναι βέβαια μια πρώτη «μαγιά» για το νέο κόμμα, το οποίο όμως στοχεύει κυρίως στην… αποστασία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος «ξόρκιζε» όταν μιλούσε για εκείνους της Νέας Αριστεράς. Ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος έχει ήδη προχωρήσει σε μυστικές επαφές με βουλευτές βολιδοσκοπώντας τους για το αν προτίθενται να τον ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έκπτωτος πρόεδρος έχει μιλήσει με πάνω από 20 αλλά με αποτελέσματα όχι ιδιαίτερα ευχάριστα για τον ίδιο. Προφανώς πολλοί από αυτούς με τους οποίους βρέθηκε και τους ανέπτυξε το σχέδιό του είναι ανάμεσα στους βουλευτές που μέχρι πρόσφατα τον στήριζαν αλλά τώρα έχουν επιφυλάξεις για το νέο κόμμα, γιατί το θεωρούν μεγάλο ρίσκο. Ακόμη πάντως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη δε δείχνουν να πιστεύουν ιδιαίτερα στο project του.
Από τους 17 που υποστήριξαν την πρότασή του για αλλαγή του Σωκράτη Φάμελλου από την ΚΟ, έτοιμοι να τον ακολουθήσουν αυτή την ώρα μοιάζουν μονάχα οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου. Η οπαδός του Έλενα Ακρίτα έχει δηλώσει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη και δεν πρόκειται να φύγει από αυτόν ακόμη και αν ο Κασσελάκης αποχωρήσει, ενώ και ο εκ των στενότερων συνεργατών του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, δεν είναι σίγουρο ότι θα διαλέξει να βρεθεί σε ένα κόμμα που θα φτιαχτεί εκ του μηδενός.
Η Νίνα Κασιμάτη ύστερα από μια μακρά περίοδο «αφωνίας» μοιάζει να έχει επανενεργοποιηθεί στο πλευρό του έκπτωτου προέδρου, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις για το αν θα τον ακολουθήσει. Πιο πιθανή μοιάζει η αποχώρηση για τον Ιωάννη Σαρακιώτη. Η Ρένα Δούρου δεν είχε ακολουθήσει στην αποχώρηση τον Φώτη Κουβέλη το 2010 και δεν πρόκειται να το κάνει τώρα με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ο Νίκος Παππάς από τη μομφή και έπειτα δεν ανήκει πλέον στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.
Τέλος, δύσκολη θα είναι η απόφαση για τους Καλλιόπη Βέττα, Γιώργο Γαβρήλο, Ράνια Θρασκιά, Βασίλη Κόκκαλη και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, με πιο πιθανό σενάριο να πειστούν να παραμείνουν στο ήδη υπαρκτό κόμμα και όχι στο εκκολα