Χωρίς σφυγμό έφθασε το μωρό στο νοσοκομείο, ενώ για πάνω από μισή ώρα γίνονταν προσπάθειες για την επαναφορά του στη ζωή
Για την υπόθεση με τα νεκρά μωρά στην Αμαλιάδα και τον μικρό Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο μίλησε ο γιατρός του νοσοκομείο που τον παρέλαβε. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος που έγινε στον μικρό Παναγιώτη ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον Αύγουστο, αποδεικνύουν ότι το μόλις 15 μηνών αγοράκι ήταν ήδη νεκρό όταν μεταφέρθηκε από την Ειρήνη Μουρτζούκου, τη φίλη και μητέρα του αγοριού Πόπη και μια ακόμη γυναίκα, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Σύμφωνα με τον γιατρό που πήρε στα χέρια του το νεκρό βρέφος και προσπάθησε να το επαναφέρει στη ζωή, Βαγγέλη Δημητρόπουλο, τόσο από τον έλεγχο εξωτερικά του μωρού, όσο και από τις εξετάσεις αίματος που έγιναν αποδεικνύεται ότι ο Παναγιωτάκης ήταν ήδη νεκρός όταν έφθασε στο νοσοκομείο. «Όταν έφτασε σε εμάς, είχε όλα τα χαρακτηριστικά του θανάτου, όπως μυϊκή ατονία, μυδρίαση κλπ» αναφέρει αρχικά ο κ. Δημητρόπουλος και προσθέτει ότι «έγιναν απίστευτες προσπάθειες ΚΑΡΠΑ, διασωλήνωση, διήρκησαν όλα πολύ περισσότερο από τους χρόνους της μισής ώρας, παρόλο που το παιδί ήταν νεκρό και μας έλεγαν να σταματήσουμε. Συνεχίσαμε, μήπως καταφέρουμε να δούμε μία μικρή ελπίδα. Δυστυχώς όμως, παρ’όλες τις ενέργειες, το μωράκι δεν επανήλθε».
Συγκεκριμένα η ένδειξη του καλίου που ήταν 10,70 αλλά και η ένδειξη της τροπονίνης στα 1800 είναι μεγέθη που δεν υπάρχουν σε άνθρωπο που βρίσκεται εν ζωή. «Εκεί που δίνω μεγάλο βάρος είναι στην τιμή του καλίου. Η τιμή του καλίου μέχρι το 6 σε ένα οργανισμό είναι η ανώτερη φυσιολογική τιμή και πρέπει άμεσα να διορθωθεί προς τα κάτω. Τιμή καλίου πάνω από 7,5-8 είναι ασύμβατη με τη ζωή, δεν υπάρχει ζωή», ανέφερε σε δηλώσεις του στο MEGA ο κ. Δημητρόπουλος. Ο γιατρός σε ανάρτησή του σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση ανέφερε «Έπραξα ως γιατρός, ως πατέρας, και ως άνθρωπος, αυτό που έπρεπε, για να λάμψει η αλήθεια. Το έκανα γιατί το όφειλα, στην μνήμη του μικρού Παναγιώτη, στην πόλη κ τον τόπο μου, στο Νοσοκομείο που υπηρετώ, στους συναδέλφους του Νοσοκομείο και στον αγώνα μας για ζωή κ υγεία, που δίνουμε, και στις αρχές που πρεσβεύω και υπηρετώ».
Η ανακοίνωση του νοσοκομείο για τον θάνατο του Παναγιώτη
Τη Δευτέρα 5/8/2024 και ώρα 13.10 μεταφέρθηκε στα επείγοντα ιατρεία της Ν.Μ. Αμαλιάδας βρέφος 15 μηνών, με ιδιωτικό μέσο. Συνοδευόταν από μικρόσωμη γυναίκα με κοντό μαλλί, η οποία το κρατούσε στην αγκαλιά και το άφησε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι των ιατρείων ενώ πίσω ακολουθούσε η μητέρα του κλαίγοντας. Ήταν άσφυγμο με διεσταλμένες κόρες και στα δύο μάτια, άτονο, χωρίς καρδιακούς ήχους και χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, με μελανιασμένα χείλη.
Πραγματοποιήθηκε άμεσα έλεγχος για τη βατότητα των αεροφόρων οδών, χωρίς ευρήματα και εν συνεχεία έγινε χειρισμός Heimlich και εξαγωγή εμεσμάτων γάλακτος και εφαρμόστηκε ΚΑΡΠΑ, με συνεχή χορήγηση οξυγόνου. Ελήφθη ενδοκαρδιακός εργαστηριακός έλεγχος αίματος κι έπειτα οι γιατροί προχώρησαν σε ενδοκαρδιακή έγχυση αδρεναλίνης.
Η ΚΑΡΠΑ συνεχίστηκε και πέραν του χρόνου των πρωτοκόλλων χωρίς δυστυχώς να υπάρξει κάποια ένδειξη ζωτικότητας στο monitor παρακολούθησης το οποίο και έδειχνε συνεχή ισοηλεκτρική γραμμή.
Η αναισθησιολόγος που είχε ήδη κληθεί, δεν ήταν δυνατό να παρέμβει διότι το βρέφος ήταν νεκρό. Το τελευταίο ηλεκτροκαρδιογράφημα έγινε ώρα 14.05 με ισοηλεκτρική γραμμή.
Το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε προς τους οικείους τον θάνατο του παιδιού κι ακολούθως το βρέφος μεταφέρθηκε, όπως προβλέπεται, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, για ιατροδικαστικό έλεγχο και νεκροψία.