«Δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας νέου κόμματος»
«Θα προτιμούσα τον τίτλο “προσωρινά πρώην πρόεδρος” για τον Στέφανο Κασσελάκη», δηλώνει στην «Political» η βουλευτής Πέλλας και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς, όπως μας εξηγεί, «ναι μεν υπέστη μια άρση εμπιστοσύνης από ένα όργανο που δεν είχε την αρμοδιότητα και πρακτικά είχε ολοκληρώσει τη θητεία του, αλλά η απόφαση αυτή ουδέποτε επικυρώθηκε από συνέδριο όπως προβλέπει το Καταστατικό».
Η κυρία Τζάκρη κρίνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης «καταστατικά παραμένει πρόεδρος και για αυτό τον λόγο οργώνει όλη την Ελλάδα ως υποψήφιος πρόεδρος», ενώ θεωρεί «βέβαιη την επικράτησή του στο επικείμενο συνέδριο». Εκτιμά ότι «θα υπάρξει σύγκρουση απόψεων στο συνέδριο», αλλά ταυτόχρονα θεωρεί «προφανές ότι το συνέδριο θα παρακάμψει τις παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνασμάτων επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως ο δήθεν αποκλεισμός Κασσελάκη». Θεωρεί υγεία την «αντιπαράθεση πολιτικών στα συνέδρια δημοκρατικών κομμάτων», σε πείσμα «όσων ταυτίζονται αισθητικά με απολυταρχικά καθεστώτα, όπου οι κομματικές γραφειοκρατίες διοργανώνουν συνέδρια-οπερέτα», στα οποία απλώς τα μέλη χειροκροτούν και αποδέχονται τις επιλογές «των πεφωτισμένων και αυθεντικών ερμηνευτών».
Εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητα πως «οι συσχετισμοί έχουν ήδη διαμορφωθεί και η υποψηφιότητα Κασσελάκη προφανώς και θα εγκριθεί από το συνέδριο», άρα συνάγει το συμπέρασμα πως «δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας νέου κόμματος».
Συνέδριο ενόψει. Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει πως οι υποψηφιότητες έχουν κλείσει και το συνέδριο απλώς θα τις εγκρίνει, ενώ η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη ισχυρίζεται πως το συνέδριο μπορεί να αναδείξει και την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος οργώνει την Ελλάδα ως υποψήφιος πρόεδρος. Αυτή η ακραία πόλωση μήπως οδηγεί σε συνέδριο σύγκρουσης και τελικά διάσπασης;
Οι υποψηφιότητες κατατέθηκαν εγκαίρως και με πλήρεις φακέλους από πέντε υποψηφίους. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταχρονολογημένη επινόηση μιας συγκυριακής μειοψηφίας πλέον της ΚΕ περί αποκλεισμού του κ. Κασσελάκη δεν έχει την παραμικρή αξία, διότι το ίδιο το όργανο που αποφάσισε τον αποκλεισμό δεν είχε την αρμοδιότητα να το πράξει, καθώς το σύνολο των ευθυνών διοργάνωσης συνεδρίου, όπως ορίζεται με σαφήνεια στο καταστατικό, είχε περιέλθει στην ΚΟΕΣ. Αρμοδιότητα της ΚΟΕΣ είναι η οργανωτική διάσταση του συνεδρίου και όχι το πολιτικό του περιεχόμενο. Άρα το ανώτατο όργανο, που είναι το συνέδριο, είναι προφανές ότι θα παρακάμψει τις παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνασμάτων επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως ο δήθεν αποκλεισμός Κασσελάκη. Έτσι λοιπόν είναι προφανές ότι θα υπάρχει σύγκρουση απόψεων στο συνέδριο, αλλά αυτό εγώ δεν το θεωρώ παθογένεια. Το θεωρώ υγεία. Κύριε Παργινέ, τα συνέδρια δημοκρατικών κομμάτων είναι χώροι αντιπαράθεσης πολιτικών, σε πείσμα όσων ταυτίζονται αισθητικά με απολυταρχικά καθεστώτα, όπου οι κομματικές γραφειοκρατίες διοργανώνουν συνέδρια-οπερέτα, στα οποία απλώς τα μέλη χειροκροτούν και αποδέχονται τις επιλογές των πεφωτισμένων και αυθεντικών ερμηνευτών. Δεν θα εκπλαγώ αν κάποιοι νιώσουν άβολα με τις αποφάσεις του συνεδρίου και ιδιωτεύσουν.
Οι σύντροφοί σας καταγγέλλουν τον Στέφανο Κασσελάκη για αντικαταστατική συμπεριφορά και ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων. Μήπως κάπου έχει και ο πρώην πρόεδρος τις δικές του ευθύνες;
Θα προτιμούσα τη διατύπωση «προσωρινά πρώην πρόεδρος». Διότι ναι μεν υπέστη μια άρση εμπιστοσύνης από ένα όργανο που πρακτικά είχε ολοκληρώσει τη θητεία του, αλλά η απόφαση αυτή ουδέποτε επικυρώθηκε από συνέδριο, όπως προβλέπει το καταστατικό. Ο κ. Κασσελάκης προκειμένου να μη διασπάσει το κόμμα είδατε ότι αποχώρησε από το γραφείο του στην Κουμουνδούρου μέχρι το συνέδριο, παρά το γεγονός ότι καταστατικά παραμένει πρόεδρος και για αυτό τον λόγο οργώνει, όπως λέτε, όλη την Ελλάδα ως υποψήφιος πρόεδρος για έναν και μόνο λόγο: ότι παρά τη βέβαιη επικράτησή του στο συνέδριο, θα προχωρήσει στις 24 Νοεμβρίου στις εκλογές για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά αναφορικά με τη βούληση των μελών. Έτσι λοιπόν στο ερώτημά σας για το ποιος τελικά δεν σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων πρέπει να αναζητήσετε τις απαντήσεις από τους υπευθύνους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.
Αν τελικά δεν γίνει αποδεκτή από το συνέδριο η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, θα δημιουργηθεί νέο κόμμα και με ποιο αφήγημα;
Καταρχάς έχω να σας πω ότι οι συσχετισμοί έχουν ήδη διαμορφωθεί και η υποψηφιότητα Κασσελάκη προφανώς και θα εγκριθεί από το συνέδριο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας νέου κόμματος. Και κόμμα υπάρχει και πρόεδρος υπάρχει. Αν με ρωτάτε τι θα κάνουν όσοι το σκέφτηκαν και το διοργάνωσαν όλο αυτό, δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους τους.
Είτε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε ως αρχηγός νέου σχηματισμού, θα στοχεύσει αυτόνομα τη διακυβέρνηση ή σε συνεργασία με άλλους όμορους χώρους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;
Θα παρακαλούσα να αφαιρέσουμε από τον διάλογο τη δημιουργία νέου κόμματος. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις ευρωεκλογές είχε περιγράψει τι σημαίνει συνεργασία με άλλα κόμματα και μάλιστα η Κεντρική Επιτροπή είχε εγκρίνει αυτή την εισήγησή του. Είναι προφανές ότι αυτή η μετάλλαξη που ζήσαμε ενάμιση μήνα δεν οφείλεται στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και στρατηγικές που δεν θέλουν έναν νέο άνθρωπο ευρείας αποδοχής χωρίς την παραμικρή εξάρτηση από τα συμφέροντα να ηγηθεί ενός κινηματικού κυβερνητικού μετώπου.