Σε διμερείς ρυθμίσεις με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις καταφεύγουν όλο και περισσότεροι δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Ειδικότερα, μέσω διμερών διευθετήσεων, το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, επωφελήθηκαν πάνω από 4.500 οφειλέτες με στεγαστικά δάνεια ύψους που ξεπέρασε συνολικά τα 370 εκατ. ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες δανειολήπτες καταφεύγουν σε διμερείς συμφωνίες, προκειμένου να πετύχουν ρυθμίσεις στις οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν. Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) συνήθως ζητούν 10%-20% ενώ -μέσω του εξωδικαστικού το ανώτατο ποσό προκαταβολής που μπορεί να ζητηθεί θεσμοθετήθηκε στο 10%-και προχωρούν σε μηνιαίες δόσεις ανάλογα με την ηλικία, το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη αλλά και την πολιτική που ακολουθούν. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει κάποιος servicer που για μια οφειλή 100.000 ευρώ να ορίσει 12 δόσεις και κάποιος άλλος για το ίδιο ποσό 240 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διαπραγμάτευση που θα γίνει ανάμεσα στον οφειλέτη και στην εκάστοτε Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Επίσης τον βασικότερο ρόλο για τη διαγραφή ποσών παίζει το ύψος του δανείου σε συνάρτηση με την αξία του ακινήτου. Αν, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης έχει οφειλή 200.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου είναι 150.000 ευρώ, μπορεί να πετύχει «κούρεμα» ακόμη και 50.000 ευρώ. Αντιθέτως, εάν η οφειλή είναι 150.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου είναι 200.000 ευρώ, σε αυτή την περίπτωση δεν θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα κανένα «κούρεμα». Σε κάθε περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στους οφειλέτες και τους servicers είναι μια διαπραγμάτευση για δυνατούς λύτες. Σημειώνεται ότι για να «περάσει» ένα δάνειο στους servicers παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, με τον βασικότερο να έχει να κάνει με τους μήνες που μένει απλήρωτο αλλά και το γενικότερο οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη. Σε κάθε περίπτωση ληξιπρόθεσμο δάνειο θεωρείται αυτό για το οποίο δεν έχουν πληρωθεί 3 μηνιαίες δόσεις.
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Στις διμερείς συμφωνίες καταφεύγουν όσοι έχουν οφειλές στις τράπεζες και όσοι έχουν χρέη και προς το Δημόσιο επιλέγουν τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών που παρέχει έως και 240 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, και έως 420 δόσεις για χρέη προς τις τράπεζες. Ωστόσο κάποιος συνδυαστικά μπορεί να ρυθμίσει μέσω εξωδικαστικού χρέη στο Δημόσιο και αν τον απορρίψει ο servicer για το δάνειο να επανέλθει και να ρυθμίσει μέσω διμερούς συμφωνίας.
της Κατερίνας Θ. Φραγκάκη
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω