Όσο οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται, ουδείς μπορεί αυτή την ώρα να στοιχηματίσει για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν ακόμη κοινό βηματισμό απέναντι στις προκλήσεις, που γεννούν οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η μονομερής απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και να θέσει ζήτημα επιστροφής μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους και η σκληρή στάση που τηρούν Ιταλία, Αυστρία και Ουγγαρία δημιούργησαν μια de facto αμφισβήτηση των συμφωνηθέντων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο οποίο είχαν καταλήξει οι «27» τον περασμένο Μάιο.
Η Ελλάδα, ως χώρα «πρώτης γραμμής», και προβληματίζεται για τις εξελίξεις και προετοιμάζεται γι’ αυτές. Παράλληλα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε «κυματοθραύστη», σηκώνοντας μόνη ολόκληρο το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, απλώς και μόνο επειδή η γεωπολιτική της θέση την καθιστά και σύνορο της Ευρώπης. Και παρότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι έργα όπως ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθούν ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με πόρους του εθνικού Προϋπολογισμού, είναι σαφές ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως και κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη συνδρομή και, τουλάχιστον, την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Η κυβέρνηση δεν αρνείται ότι το τελευταίο διάστημα οι ροές έχουν αυξηθεί, συνολικά κατά 39% το 2024, ακολουθώντας, μάλιστα, όχι μόνο τον «διάδρομο» του Αιγαίου, αλλά και τον νότιο «διάδρομο», από τη Λιβύη προς τη Γαύδο και την Κρήτη. Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων. Ούτε είναι δυνατόν να υιοθετήσει πρακτικές ακραίων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες, σε αγαστή συνεργασία με την ομάδα της Ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο, προτείνουν μέτρα που αν εφαρμοστούν από την Ελλάδα, πέραν του ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα, η χώρα μας ουσιαστικά θα τεθεί εκτός Ευρώπης.
Αποτελεσματικά και τα τελευταία μέτρα που παίρνει η Ελλάδα. Ο φράχτης στον Έβρο προχωρά, έχει ενισχυθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων, σε εξέλιξη βρίσκεται η πρόσληψη 150 επιπλέον σε Ροδόπη και Καβάλα, όπως και η χρήση της τεχνολογίας. Το σημαντικότερο όμως είναι η επιστροφή στη χώρα προέλευσης όσων μεταναστών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασυλίας. Και είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που έχουν επιστρέψει στη χώρα από την οποία προήλθαν.
«Κλειδί» πάντως σε κάθε περίπτωση θεωρείται η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς είναι εκείνη, σε πρώτη φάση, που μπορεί να βάλει «φρένο» στα δίκτυα των διακινητών. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί, χάριν του διαλόγου, που έχουμε με τους γείτονες.
του Φώτη Σιούμπουρα