Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με δύο σκληρούς και αιματηρούς πόλεμους, που μαίνονται στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, για τους οποίους όλοι μας επιθυμούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η Ελλάδα, σε αυτές τις δυο μεγάλες κρίσεις, πάντα σταθερά προσηλωμένη σε αρχές και στο διεθνές δίκαιο, είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της, στάση που υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.
Μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά και αντιλήψεις ότι «μπορούμε να ρισκάρουμε με την Τουρκία», που επικράτησαν την τετραετία 2015-2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις της γείτονος χώρας που μας είχαν φέρει στο χείλος του πολέμου και προχώρησε γρήγορα σε ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την άμεση προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών Rafale, ανταλλακτικών, τη ναυπήγηση φρεγατών, επίσης από τη Γαλλία, που θα αρχίσουμε από του χρόνου να παραλαμβάνουμε, την παραγγελία αεροσκαφών F-35, ελικοπτέρων και άλλων έξυπνων οπλικών συστημάτων.
Παράλληλα, ενδυναμώσαμε όσο ποτέ άλλοτε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και υπογράψαμε συμφωνίες με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, την Ινδία και πολλές άλλες χώρες.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί το κύρος και η θέση της χώρας μας διεθνώς.
Γιατί παραβλέπονται όλα αυτά και γίνεται τώρα λόγος για καταστροφικές λύσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό;
Από ακραίες θέσεις, έχει πολλές φορές ζημιωθεί και πληρώσει ακριβά η Ελλάδα. Κάποιοι, ενίοτε, λειτούργησαν και με γνώμονα τις κομματικές αλλά και τις προσωπικές τους πολιτικές επιδιώξεις, που δεν ωφέλησαν στην εξέλιξη εθνικών μας θεμάτων. Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Για να τα επιτύχει αυτά, πρέπει να έχει ειρήνη, συνεργασία με όλες τις χώρες, πολιτική σταθερότητα και εθνική συνεννόηση.
Στον διάλογο με την Τουρκία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ελλάδα προσέρχεται με βάση το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και την Ιστορία μας. Συνομιλούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει. Η Ελλάδα διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές.Η μόνη μας διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, η οποία μπορεί, αν συμφωνηθεί, να οδηγηθεί στη Χάγη, που πολύ πιθανόν θα δημιουργήσει συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ηρεμίας μεταξύ των δυο χωρών.
Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, παραθέτω απόσπασμα από την ομιλία στη Βουλή, στις 20 Οκτωβρίου 1976, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που και σήμερα είναι επίκαιρη και διδακτική: «…Επειδή διατυπώνονται κατά καιρούς επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα του διαλόγου με την Τουρκία, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι για την επίλυση των διαυτών διαφορών υπάρχουν τρεις τρόποι: ο διάλογος, η διαιτησία και ο πόλεμος. Οι ώριμοι λαοί, πριν φθάσουν στον πόλεμο, χρησιμοποιούν εξαντλητικά τις ειρηνικές διαδικασίες. Αυτό κάνει κι η κυβέρνησή μας. Χωρίς όμως να παραλείπει να λαμβάνει τα μέτρα εκείνα που θεωρούνται απαραίτητα για την ασφάλεια της χώρας.
Και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι το τελευταίο αυτό γίνεται κατά τον καλύτερο τρόπο και για να μην υπάρχουν ανησυχίες ή και διαδόσεις παραπλανητικές, ως προς τη διαχείριση των κρίσιμων αυτών εθνικών μας προβλημάτων […]».
του Ιωάννη Δ. Λαμπρόπουλου
Βουλευτής Μεσσηνίας με τη ΝΔ και τ. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας