«Γιατί ο Στ. Κασσελάκης θέλει να γίνει πρόεδρος σε ένα κόμμα το οποίο δεν τον εκφράζει σε κανέναν βαθμό;»
«Η όλη πολιτική στάση (του Στέφανου Κασσελάκη) αντιβαίνει τις καταστατικές διατάξεις, καθώς και τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», δηλώνει στο «Π» ο Γιάννης Μπαλάφας, κρίνοντας παράλληλα πως «η ενθάρρυνση τραμπούκικων συμπεριφορών, από οπαδούς του έκπτωτου προέδρου, είναι παντελώς ξένη προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι «το Συνέδριο θα είναι μια διαδικασία πολιτικής σύγκρουσης», καθώς «οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη έχουν δώσει δείγματα ακραίων συμπεριφορών», θα προσπαθήσουν να «περάσουν» τις απόψεις τους. Δηλώνει, ωστόσο, βέβαιος πως η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων θα «επιβάλλει» τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και «θα απομονώσει ακραίες, αντιδημοκρατικές και αντισυντροφικές συμπεριφορές».
Στον δρόμο προς το Συνέδριο, γιατί η πλειοψηφία επιμένει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος;
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του κόμματος, γιατί η όλη πολιτική του στάση αντιβαίνει τις καταστατικές διατάξεις, καθώς και τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Ενέργειες όπως το εξώδικο ενάντια στο κόμμα, η αναφορά του σε «μαύρα ταμεία», ο χαρακτηρισμός της πλειοψηφίας των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής ως «νομενκλατούρα», «φράξιες», «κουκουλοφόροι», η αποδοχή έως ουσιαστική ενθάρρυνση τραμπούκικων συμπεριφορών –παντελώς ξένων προς τον ΣΥΡΙΖΑ– οπαδών του και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές αντιβαίνουν κατάφωρα το καταστατικό και τις αρχές του κόμματος.
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος επιμένει πως το Συνέδριο θα τον αναδείξει υποψήφιο και προς τούτο «οργώνει» την Ελλάδα ως υποψήφιος πρόεδρος. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η διάσταση απόψεων;
Είναι πραγματικά απορίας άξιο ότι ο Στ. Κασσελάκης, ενώ μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ενέκρινε την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του, με την πρώτη δήλωσή του έδειξε ότι αποδεχόταν την απόφαση της ΚΕ, διαφωνώντας φυσικά απόλυτα με αυτήν, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, απέρριψε την απόφαση της ΚΕ και συνέχισε να λειτουργεί ως υποψήφιος πρόεδρος. Είναι σαφές ότι η διάσταση απόψεων θα επιλυθεί με δημοκρατικές συντεταγμένες διαδικασίες. Διερωτώμαι, απλώς, γιατί ο Στ. Κασσελάκης θέλει να γίνει πρόεδρος σε ένα κόμμα το οποίο δεν τον εκφράζει σε κανέναν βαθμό.
Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε Συνέδριο σύγκρουσης και τελικά διάσπασης; Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτό;
Το Συνέδριο θα είναι μια διαδικασία πολιτικής σύγκρουσης, με σημαντικά πολιτικά και ηθικά διακυβεύματα. Ιδιαίτερα οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη έχουν δώσει δείγματα ακραίων συμπεριφορών, στην προσπάθεια να υποστηρίξουν και να «περάσουν» τις απόψεις τους. Η εκτίμησή μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων θα «επιβάλει» τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και θα απομονώσει ακραίες, αντιδημοκρατικές και αντισυντροφικές συμπεριφορές. Οι ίδιοι οι σύνεδροι θα εγγυηθούν τη δημοκρατική διεξαγωγή του Συνεδρίου και την ενότητα του κόμματος.
Μετά το Συνέδριο, κρίνετε ότι θα υπάρξει πολιτική νηνεμία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανάβρει την πορεία του ως κυβερνώσα Αριστερά και με ποιο αφήγημα;
Το Συνέδριο, με τις αποφάσεις του, που θα επιβεβαιώσουν και θα ενισχύσουν τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη της σύγχρονης Αριστεράς, της Αριστεράς του 21ου αιώνα, θα είναι η αφετηρία μιας ανανεωμένης πορείας για την επανακατάκτηση της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και για την ισχυροποίησή του. Τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, θα παραμερίσουν τις νοσηρές συμπεριφορές, τους χαρακτηρισμούς και τις απολίτικες πρακτικές. Θα αφεθούν ελεύθερα να ανανεώσουν το κόμμα τους, να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τα κοινωνικά δρώμενα, να επανακατακτήσουν τον αναντικατάστατο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Θα αναδείξουν, με την πολύπλευρη δραστηριοποίησή τους, τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά ως κυβερνώσα Αριστερά στη συνείδηση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Κέντρο του αφηγήματος του κόμματος θα είναι η οικονομία, το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, των συνταξιούχων, των νέων και όλων των κατηγοριών των πολιτών που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα, ο σταθερός αριστερός ευρωπαϊσμός, η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η αποκατάσταση του κράτους δικαίου, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση είναι βασικά συστατικά του αφηγήματός μας.
Πιστεύτε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία των κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και ποιον ρόλο προσδοκάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η αποτελεσματική αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου και η απόκρουση της ανόδου της Ακροδεξιάς, αλλά και η υπέρβαση της κοινωνίας των χαμηλών προσδοκιών και της αυξανόμενης αποχής των πολιτών –ιδιαίτερα των νέων– από την πολιτική και τις εκλογικές διαδικασίες, απαιτούν τη συγκρότηση μιας προοδευτικής, δημοκρατικής αριστερής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Το κόμμα μας διαχρονικά ήταν υπέρ του διαλόγου, των συγκλίσεων, των συνεργασιών. Σήμερα είναι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο των δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, της Οικολογίας. Και βέβαια οι συνεργασίες χτίζονται με βάση κοινό πρόγραμμα και ενεργοποίηση των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες αυτής της περιόδου, θα είναι κινητήρια δύναμη της προοδευτικής, κοινωνικής και εκλογικής συμμαχίας.