Γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κάνουν «φύλλο και φτερό» την περιουσία του;
Πολλάκις και επισταμένα έχει ασχοληθεί η «Political», αλλά και ο τοπικός Τύπος, με την περιουσιακή κατάσταση του περιφερειάρχη Ηπείρου και τα πόθεν έσχες του, τα οποία μάλιστα τον οδήγησαν και στη Δικαιοσύνη, όπου τελικά τη σκαπούλαρε με μια επίπληξη τύπου «να είστε πιο προσεκτικός»!
Παρ’ όλο όμως τον καταιγισμό δημοσιευμάτων, οι τοπικές οικονομικές υπηρεσίες του κράτους δεν φαίνεται να
προβληματίζονται και αυτό κάπως δημιουργεί σκιές και υποψίες. Όπως αναφέρει και ο δημοσιογράφος Κώστας Καλτσής σε πρόσφατο δημοσίευμά του στον «Τύπο Ηπείρου», φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, η
Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος – Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες και εκείνες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΟΥ και ΣΔΟΕ) στην Ήπειρο κάνουν τα στραβά μάτια σε ό,τι
αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Αλέξανδρου Καχριμάνη, αδιαφορώντας για τις καταγγελίες που έγιναν και για το οικονομικό χάος στην Περιφέρεια Ηπείρου.
«Διεφθαρμένη και ασύδοτη»
Με την Περιφέρεια Ηπείρου να χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν -όχι μόνο μία φορά- ως μία από τις πιο διεφθαρμένες και τις αποκαλύψεις για τα όσα συμβαίνουν εκεί να δημοσιοποιούνται με μη αμφισβητήσιμα ντοκουμέντα, είναι απορίας άξιο γιατί οι υπηρεσίες που προαναφέραμε κάνουν πως δεν βλέπουν
και δεν ακούν. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, σε σχέση με το 2016 και το 2019, η Περιφέρεια Ηπείρου φαίνεται να έχει ανέβει κάποιες θέσεις, ωστόσο, αυτό είναι εντελώς πλασματικό, καθώς αφενός άλλαξε η
διάρθρωση ορισμένων περιφερειών της Ευρώπης και μειώθηκε ο αριθμός τους και αφετέρου παρατηρήθηκε μια μεγάλη υπανάπτυξη ορισμένων περιφερειών της Ρουμανίας, αλλά και της νότιας Ιταλίας, πχ, η Καλαβρία που βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από την Ήπειρο.
Τα δομικά προβλήματα της Περιφέρειας Ηπείρου παραμένουν τα ίδια, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μέσω του ΠΕΠ 2014-2020 πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ και στην Ήπειρο για να επιτευχθεί η περιβόητη συνοχή. Παρ’ όλα αυτά τα ευρήματα ήταν καταπέλτης. Τεράστιες ενδοπεριφερειακές ανισότητες με το κέντρο να αναπτύσσεται ανισομερώς σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενότητες. Επιπλέον η Ήπειρος στην
πλειονότητα των τομέων είναι πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οπότε πού πήγαν όλα αυτά τα εκατομμύρια;
Δύο στοιχεία είναι αυτά που φανερώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ανάπτυξη. Η υστέρηση της Ηπείρου είναι μεγάλη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το δεύτερο είναι η «μικρή αγορά», η οποία για να παραχθεί
πλούτος και να «ανοίξει» χρειάζεται ένα πολύ στοχευμένο πλέγμα οικονομικών πολιτικών. Και κυρίως προσεκτικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται λοιπόν
στη θέση 215 από 234 περιφέρειες της Ευρώπης των 27 με την ταμπέλα «Λιγότερο ανεπτυγμένη περιφέρεια».
Ξενοδοχεία και Ανώνυμες Εταιρείες
Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν τις πιο κραυγαλέες εταιρείες της οικογένειας Καχριμάνη που δεν δικαιολογούνται με την κοινή λογική. Αγοράζει ξενοδοχείο ο γιος του περιφερειάρχη Ηπείρου, Τριαντάφυλλος, σε πλειστηριασμό, με τη συμμετοχή του να ανέρχεται στις 800.000 ευρώ και εκείνη ως κεφάλαιο στην ανώνυμη εταιρεία να φτάνει στις 400.000 ευρώ και κανείς δεν αναρωτήθηκε πού τα βρήκε. Ο έτερος γιος, Γιώργος, ασχολείται με πολυτελείς βίλες στα Σύβοτα, ξενώνες, σχεδόν όλη η οικογένεια με τρεις Ανώνυμες Εταιρείες αλωνίζει στα συσσίτια για τους αλλοδαπούς και άλλες ευπαθείς ομάδες, αλλά κανείς εκ των αρμοδίων δεν είχε την απορία να ψάξει από πού προήλθαν τόσα χρήματα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Political» η περίπτωση Καχριμάνη με τον περίεργο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά του (57.000 ευρώ) και της συζύγου του με τους ξενώνες (15.000 ευρώ) είναι από εκείνες που ακυρώνουν στην πράξη όλες τις διακηρύξεις για ισονομία. Ακόμη και όσοι ασχολούνται(;) με τον έλεγχο των περίφημων πόθεν έσχες δεν διαπίστωσαν ότι σε αυτά του περιφερειάρχη απουσιάζει ό,τι αφορά τα παιδιά του και λοιπούς συγγενείς; Και έρχεται τώρα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής να ανακοινώνει ότι ύστερα από την αποκάλυψη της συμμορίας εφοριακών στην Κέρκυρα και μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος της Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ συνεργάζεται στενά με κάθε αρμόδια αρχή για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς στην Αρχή, και ο ίδιος θα συνεχίσει να απευθύνεται όπου πρέπει για τη διαλεύκανση παρόμοιων υποθέσεων. Το δημοσίευμα θέτει σειρά ερωτημάτων. Έγινε, άραγε, έρευνα στην Ήπειρο για να διαπιστωθεί μήπως και δρα κάποια συμμορίαεπίορκων εφοριακών, που καλύπτει τον περιφερειάρχη και τους φίλους-«πελάτες» του; Ερευνήθηκε κάποια φορά ο τρόπος που απέκτησε την απίστευτων διαστάσεων περιουσία του; Ψάχτηκε, άραγε, τι απέγινε ένας λογαριασμός που διαχειριζόταν ο κ. Καχριμάνης και που αφορούσε τον ΦΟΔΣΑ, δηλαδή τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου; Σίγουρα όχι, όπως και το τι ακριβώς γίνεται με τα έργα στην περιφέρεια και τις αναθέσεις.
«Ψάχνουν για ένα μεροκάματο»
Μπορεί να λέει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Ήπειρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης και ότι η διαφθορά κυριαρχεί, αλλά η οικογένεια του περιφερειάρχη μεγαλουργεί.
Με καταγωγή από το Μέτσοβο ο κ. Καχριμάνης, γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια φτωχική γειτονιά του Κάστρου των Ιωαννίνων, ανέδειξε την οικογένειά του σε «πιλότο» για όλους τους Έλληνες. Απέκτησε μια περιουσία μυθική, που ξεπερνά κάθε φαντασία και με δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της και στις γειτονικές χώρες! «Η οικογένειά μου έχει παράδοση στις τουριστικές δραστηριότητες εδώ και 100 χρόνια», είπε με πονεμένο ύφος όταν ρωτήθηκε σε κάποια συνέντευξη για τις δράσεις που αναπτύσσει η οικογένεια, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια μέση ελληνική, τυπική ποιμενική οικογένεια». Ποια παράδοση, όμως, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Political», αφού μόλις τα τελευταία χρόνια αιφνιδίως ξεφύτρωσαν στο επιχειρηματικό στερέωμα και όταν ο ίδιος ελάχιστα εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος) στα Γιάννενα; Το παίζει κακομοίρης, ως ένας σκληρά εργαζόμενος που πασχίζει να ζήσει την οικογένειά του, για την οποία ωρύεται ότι δήθεν την πολεμούν. Όπως κι όταν λέει πως «ο γιος μου, τα παιδιά μου, ψάχνουν να βρουν ένα μεροκάματο»
Οι business μιας «τυπικής, μέσης ποιμενικής οικογένειας»
Όπως καταγράφει η εφημερίδα «Political», με περίπου 35 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση ο πάτερ φαμίλιας Αλέξανδρος Καχριμάνης και μισθοδοτούμενος από τους Έλληνες φορολογούμενους, κατάφερε το αδιανόητο ή το εξαιρετικά απίθανομε έναν μισθό δημάρχου – νομάρχη – περιφερειάρχη:
• Να ζει κάτι περισσότερο από αξιοπρεπώς, να καλοσπουδάσει τρία παιδιά, να φτιάξει σπίτια και επιχειρήσεις.
• Να κυκλοφορούν όλα τα μέλη της οικογένειας με πανάκριβα, πολυτελή αυτοκίνητα.
• Σπίτι στα Γιάννενα, με τις συντάξεις των γονιών του, όπως είχε πει.
• Ξενώνα και κατοικία μαζί στο Μέτσοβο, κάτω από περίεργες συνθήκες.
• Δύο πολυτελείς ξενώνες στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων από τη σύζυγο Ελένη Κασσάρου και την κόρη του, με τη βοήθεια και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από επιδοτήσεις που ο ίδιος υπογράφει.
• Δύο εταιρείες, Ελένη Κασσάρου και Σία ΟΕ, η οποία μετονομάστηκε σε Κουρμάνιο ΟΕ, και Ελένη Κασσάρου, Μαρία-Πανωραία Καχριμάνη ΟΕ, για την εκμετάλλευση των ξενώνων, με ολοένα αυξανόμενα μετοχικά κεφάλαια, αλλά με τα ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα στο πόθεν έσχες του περιφερειάρχη να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.
• Απόκτηση και τρίτου «διατηρητέου» κτηρίου στην οδό Τοσίτσα (αγορά από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια) στα Γιάννενα στο όνομα του συζύγου της κόρης του, Σπύρου Μπαλαμπέκου,
έναντι 100.000 ευρώ όπως έγινε γνωστό (πόθεν έσχες;) και εκμετάλλευση ως ξενώνα (σχεδόν έτοιμος) από κάποια από τις εταιρείες τους. Πρόκειται για το κτήριο για το οποίο εκδόθηκε υπουργική απόφαση -μόνο για αυτό!- το 2014, που αποχαρακτηρίστηκε από διατηρητέο σε παραδοσιακό (από… λάθος, λέει, είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο!), αλλαγή χρήσης και αύξηση του συντελεστή δόμησης ειδικά για το συγκεκριμένο. Άγνωστο
όμως τι απέγινε, αν αξιοποιήθηκε ή πουλήθηκε.
• Προσωπική επιχείρηση στο Μέτσοβο από την κόρη Μαρία-Πανωραία Καχριμάνη, με παραδοσιακές στολές-λαϊκή τέχνη κ.λπ.
• Κτηνοτροφική μονάδα (αγελάδες) από τον υιό Γεώργιο Καχριμάνη στα βουνά του Μετσόβου, για να σπάει όλα τα ρεκόρ παρανομίας: τεράστιες μόνιμες εγκαταστάσεις με άδεια… πρόχειρου καταλύματος, σε προστατευόμενη περιοχή από το Διάταγμα Ζαγορίου, με τις εργασίες υπό την επίβλεψη του κ. Καχριμάνη!
• Άλλη κτηνοτροφική μονάδα (πρόβατα) από τον ίδιο στην Αγ.Μαρίνα (Λυκοτρίχι), λίγο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων, κι αυτή αμφισβητούμενης νομιμότητας. Εκεί άλλωστε πήγε «κρυφά» και τα υλικά (πάνελ, γεννήτριες, εξαερισμούς και άλλα) από το πρώην κλειστό ξιφασκίας των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων.
• Εταιρεία εμπορίας τυροκομικών προϊόντων όλων των μορφών («Χώρα Μετσόβου» διακριτικός τίτλος
«Μέτσοβο») και παραγωγή βιοαερίου, με μετόχους τον υιό Γιώργο και την κόρη ΜαρίαΠανωραία.
• Στον χορό των «κτηνοτρόφων» μπήκε και ο έτερος υιός Καχριμάνη, ο κ. Φιλίκος (Τριαντάφυλλος), αφού
ενοικίασε στην ίδια περιοχή έκταση 22 στρεμμάτων από τον Δήμο Ιωαννιτών, έναντι 400 ευρώ ετησίως!
• Άλλη τεράστια μονάδα στην Αγία Μαρίνα (Λυκοτρίχι) από τον Φιλίκο με πρόβατα και σε… πρόχειρο, υποτίθεται, κατάλυμα και υλικά από τις πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, που είχε πάρει, υποτίθεται, για τον έτερο υιό Γιώργο.
• Ο ίδιος είναι από τους συνδημιουργούς του Epirus Travel, «για την προβολή και ανάδειξη της Ηπείρου» και με εμπλοκή στο πρώην «Kalari Hotel», ως μέτοχος για λογαριασμό της οικογένειας.
• Ο υιός κ. Γεώργιος Καχριμάνης μαζί με τον Μετσοβίτη επιχειρηματία Μπαρμπαγιάννη (Cezaria ΑΕ κ.λπ.) ίδρυσαν την Τροφοδοτική Events ΑΕ και αναλαμβάνουν συσσίτια για αλλοδαπούς και άλλες ευπαθείς ομάδες, προϋπολογισμού εκατομμυρίων.
• Η νύφη του περιφερειάρχη και σύζυγος του γιου του Γεωργίου, Ελένη (Ελίνα) Τρίχα, συνέστησε με
τον επιχειρηματία κ. Καραφέρη (συγγενή και συνεργάτη των Μπαμπαγιανναίων) την Τροφό-Λαρσού ΑΕ, με το ίδιο αντικείμενο και μπήκε για τα καλά στην «αγορά».
• Φυσικά δεν έμεινε αδρανής και ο κ. Κωνσταντίνος Τρίχας, συμπέθερος του κ. Καχριμάνη, που ίδρυσε την Τροφοδοτική Μυτιλήνης ΑΕ, πάλι για την τροφοδοσία των αλλοδαπών, με τη συμμετοχή των Μπαρμπαγιάννηδων και των Καραφέρηδων.
• Με κάποιες από αυτές τις εταιρείες να έχουν καταγγελθεί για περίεργες πρακτικές με τις τιμές και την ποιότητα του φαγητού, με τους Μπαρμπαγιάννηδες φίλους και συνεργάτες των μελών της οικογένειάς του, που εκμεταλλεύονταν τα περισσότερα καταστήματα στα «Ψαροπλιά» στην Άρτα, ενώ ανέλαβαν το κυλικείο της Βουλής και το εστιατόριο του Δήμου Ηγουμενίτσας στην παραλία του Δρεπάνου -εκεί που ήθελαν να φτιάξουν… πισίνα και η οποία απαγορεύεται!
• Σε αυτό το γαϊτανάκι των δράσεων, ας εντάξουμε και τον κ. Στέργιο Κασσάρο, κουνιάδο του περιφερειάρχη, με τις τουριστικές επιχειρήσεις: ξενοδοχείο στο Μέτσοβο, τουριστικό γραφείο-πρακτορείο, με στόλο αυτοκινήτων, κυρίως δε λεωφορείων. Εκδρομές, μεταφορές μαθητών, αμέτρητες παράνομες απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ από τον περιφερειάρχη-σύζυγο της αδελφής του.
• Θα ήταν δε παράλειψη αν δεν σημειώναμε τη συμμετοχή του γιου του Γιώργου και της συζύγου του Ελένης Τρίχα στην επένδυση φωτοβολταϊκών στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, την οποία είχε εγκρίνει το Περιφερειακό
Συμβούλιο και που στη συζήτηση συμμετείχε παρανόμως και ο πατήρ Καχριμάνης.
• Προσθέστε και την εκμετάλλευση (ή μήπως συγκεκαλυμμένη αγορά;) πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στα Σύβοτα Θεσπρωτίας από την οικογενειακή εταιρεία Ελένη Κασσάρου και Σία ΟΕ (νυν Κουρμάνιο ΟΕ).
• Όμως όλα τα ρεκόρ επιχειρηματικής δράσης έσπασαν με τη συμμετοχή στην αγορά σε πλειστηριασμό του 5άστερου ξενοδοχείου πρώην Hotel Kalari, που μετονομάστηκε σε STOESΑΕ στην οδό Καλλάρη στα Γιάννινα.
Η αγορά του κόστισε περί το 1,6 εκατ. ευρώ (800.000 το μερίδιό του) και άλλες 200.000 η συμμετοχή του (με γνωστό επιχειρηματία) στην εταιρεία Στοές ΑΕ για το ξενοδοχείο.
• Και σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται και το μπαρ που ο υιός Φιλίκος λειτουργεί στο ξενοδοχείο της οδού Καλλάρη, με τις μάλλον βάσιμες «φήμες» και για άλλες αγορές στα παράλια της Θεσπρωτίας κι όχι μόνο.
Αυτή λοιπόν είναι μία… «τυπική, μέση, ελληνική ποιμενική οικογένεια» (!), όπως δήλωσε ο κ. Καχριμάνης, για να μένουν άναυδες όλες οι πραγματικά μέσες, τυπικές ποιμενικές οικογένειες και σίγουρα όλες ανεξαιρέτως οι οικογένειες της χώρας και όχι μόνο της Ηπείρου, που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Όλα λοιπόν με τους μισθούς του από το Δημόσιο, που τον χρόνο δεν ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ, και άλλες 15.000 από τις δραστηριότητες της συζύγου του, συν 500.000 ευρώ δάνεια, σύμφωνα με τη δήλωση του πόθεν έσχες, στο οποίο όμως καμία αναφοράδεν γίνεται στις επιχειρηματικές δράσεις των υιών, της κόρης του και λοιπών συγγενών.