Η εμφατική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις -τελικά- καθόλου
αμφίρροπες εκλογές θέτει μοιραία στο επίκεντρο όλα όσα πήγαν στραβά
για την υποψήφια των Δημοκρατικών
Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών έχουν αναδείξει ξεκάθαρο νικητή και νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η προσμονή, η χαρά και η ελπίδα έδωσαν τη θέση τους στο σοκ, την απογοήτευση και τώρα στην αναζήτηση των αιτιών της εκλογικής ήττας.
Στη διαδικασία αυτή κανένα άλλο πρόσωπο δεν φέρει μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την αποτυχία πέρα από την Κάμαλα Χάρις, τη γυναίκα που ανέλαβε το βαρύ καθήκον να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
Το CNN, σε δημοσίευμά του λίγη ώρα μετά την επίσημη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί μια πρώτη σκιαγράφηση των εμποδίων που κλήθηκε να ξεπεράσει η Χάρις σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην αμερικανική ιστορία. Με καλή γνώση των εσωτερικών του κόμματος, επιτόπια καταγραφή του κλίματος και των συναισθημάτων των Δημοκρατικών την ώρα της ακρόασης των καταστροφικών εκλογικών αποτελεσμάτων, δίνει μια πρώτη εκτίμηση της ήττας.
«Πίσω» από τον Μπάιντεν
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πολιτική συντριβή των Δημοκρατικών πέφτει στον τρόπο που η Κάμαλα Χάρις εγκλωβίστηκε στην πολιτική σκιά του Τζο Μπάιντεν και στην αδυναμία της να χαράξει έγκαιρα, έστω και σε αυτό το περιορισμένο χρονικό περιθώριο, τη δική της ξεχωριστή πορεία. Το διακύβευμα ήταν να εμφανιστεί ως κάτι καινούργιο, μια πραγματική πρόκληση για κάποια που ασκούσε -και ασκεί- χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Χάρις βρέθηκε σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του ABC και ρωτήθηκε: «Θα είχατε κάνει κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα χρόνια;»
«Δεν υπάρχει κάτι που να μου έρχεται στο μυαλό» απάντησε η Χάρις, και γρήγορα κατάλαβε και η ίδια ότι είχε πρόβλημα, προσπαθώντας να το διορθώσει λίγο αργότερα, λέγοντας ότι θα έβαζε έναν Ρεπουμπλικανό στο υπουργικό της συμβούλιο.
Η Χάρις δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στην αλλαγή
Το CNN μίλησε με περισσότερους από 12 ανώτερους συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις τόσο στο αρχηγείο της εκστρατείας στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ όσο και επιτόπου στις πολιτείες, καθώς και με πολλούς εθελοντές και τοπικούς εκλεγμένους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεκλογικής κούρσας.
Το συμπέρασμα ήταν ένα: Μια χώρα που φώναζε για αλλαγή, είχε μια υποψήφια η οποία, σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι καλούνταν να πάρουν μια απόφαση, επέλεξε να υποβαθμίσει την αλλαγή που ήξερε ότι έπρεπε να εκπροσωπεί.
Οι Δημοκρατικοί απέτυχαν απέναντι στον Τραμπ
Στην εκτενή ανάλυση γύρω από την εκλογική συντριβή των Δημοκρατικών επισημαίνεται ότι η ευθύνες του Μπάιντεν δεν περιορίζονται απλώς στην επιμονή του μέχρι πολύ αργά να παραμείνει υποψήφιος για την προεδρία, αλλά και στην αποτυχία του να προσελκύσει κάποια κορυφαία ταλέντα στην εκστρατεία του, επειδή μια γενιά ανερχόμενων Δημοκρατικών δεν μπορούσε ποτέ να ενθουσιαστεί μαζί του.
Η Χάρις προσπάθησε να τραβήξει ικανά στελέχη στη μάχη, παραβλέποντας ακόμη και τις μεταξύ τους εντάσεις ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μπάιντεν με την πρόεδρο της εκστρατείας, Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον. Την κράτησε επικεφαλής, παρά τις επίμονες προηγούμενες δηλώσεις της ότι ο Μπάιντεν ήταν «πιο υγιής από όλους μας».
Αλλά κάποιοι από αυτούς που ήταν στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής της εκστρατείας στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ένα χρόνο πριν η Χάρις αναλάβει τα ηνία της υποψηφιότητας, έρχονταν σε κόντρα γράφει το CNN. Όμως η αποστολή να νικήσουν τον Τραμπ και το σύντομο χρονοδιάγραμμα για να προσπαθήσουν να το πετύχουν αυτό βοήθησαν να παρακαμφθούν πολλές από τις εσωτερικές διαμάχες που θα μπορούσαν να είχαν ξεσπάσει σε μια μακρύτερη εκστρατεία. Ένα προφανές «αγκάθι» για τους Δημοκρατικούς ήταν και η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου.
Η περίπτωση του κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο ήταν ισχυρή, και όχι μόνον επειδή ο γαμπρός της Χάρις, ο Τόνι Γουέστ, της έλεγε ότι μαζί έμοιαζαν να είναι το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και γιατί ο δημοφιλής κυβερνήτης θα εξασφάλιζε ότι θα κέρδιζε την Πενσιλβάνια. Οι άνθρωποι του Ομπάμα μέσα στο κόμμα πίεζαν για τον Σαπίρο.
Ωστόσο, η Χάρις επέλεξε τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλτς. Της άρεσε η ατάκα του ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι περίεργοι. Της άρεσε ο τρόπος με τον οποίο εμφανιζόταν απλός και ανεπιτήδευτος. Της άρεσε ο τρόπος με τον οποίο τα πήγαιναν καλά στη συνέντευξή τους, συμπεριλαμβανομένου του πολύ ανοιχτού του άγχους ότι θα τα έκανε θάλασσα σε ένα ντιμπέιτ με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ, τον γερουσιαστή του Οχάιο, Τζ. Ντ. Βανς. Σύμφωνα με το CNN, της άρεσε ακόμη ότι ο Γουόλτς ήταν τόσο υποχωρητικός στον τρόπο με τον οποίο εκείνη θα όριζε τη δουλειά γι’ αυτόν.