Η κορύφωση της έντασης των τελευταίων ημερών έχει δυσκολέψει
και πάλι το περιβάλλον επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών
Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν η Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητος. Από τη χιουμοριστική διάθεση με την οποία επιχείρησε να ξεφύγει από τη δημοσιογραφική πίεση μέχρι τις αόριστες απαντήσεις στελεχών, όλα δείχνουν ότι το πλαίσιο για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση γίνεται όλο και πιο στενό. Πόσω μάλλον μετά τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ προκειμένουνα βάλει πλάτη σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες. ‘Οπως γράφει ο Αντώνης Αντωνόπουλος στην εφημερίδα «POLITICAL» το κλίμα μάλιστα βάρυνε ιδιαίτερα μετά τα όσα είπε και πάλι για το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης που είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ σκληρή ανακοίνωση του Κώστα Τσουκαλά με την οποία καλούσε τον πρωθυπουργό, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μαζέψει τον υπουργό του.
Κινήσεις στη σκακιέρα
Σε κάθε περίπτωση, η κορύφωση της έντασης τωντελευταίων ημερών έχει δυσκολέψει και πάλι το περιβάλλον επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μια συνάντηση των δυο ανδρών είναι
ανέφικτη. Απλώς όπως λένε έμπειροι παίχτες του πολιτικού παιχνιδιού «αυτή τη στιγμή προηγούνται οι κινήσεις στη σκακιέρα». Ως μια τέτοια κίνηση θεωρείται η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αφορά τον κατώτατο μισθό. Πέρα από την ουσία και τον κοινωνικό χαρακτήρα της εν λόγω ρύθμισης, πρόκειται και για μια ρελάνς από την πλευρά Ανδρουλάκη που επιδιώκει να τεστάρει τις αντοχές της κυβέρνησης. Δηλαδή να μεταφέρει την πίεση της συναίνεσης από το δικό του πεδίο σε αυτό της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αποδείξει την κυβερνητική υποκρισία. Για την ιστορία, η τροπολογία αυτή προβλέπει την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Αιτιολογική έκθεση
Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η αναγκαιότητα υιοθέτησης της τροπολογίας αυτής, ενόψει και της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041, είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά, διότι αποδεδειγμένα αυτή είναι η διαδικασία που στηρίζει τους εργαζόμενους, την κοινωνία και την οικονομία».
Η οδηγία που επικαλείται η Χαριλάου
Τρικούπη προβλέπει πως «τα κράτη-μέλη με μικρό ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων έχουν ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις άνω του 80%. Ως εκ τούτου, κάθε κράτος-μέλος με ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις κάτω του 80% θα πρέπει να θεσπίσει μέτρα με σκοπό την ενίσχυση των εν λόγω συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Μόδα ανά βδομάδα
Με δηκτικό ύφος σχολίασε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς: «Πριν από μία εβδομάδα όμως έλεγαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που εκπροσωπεί το Κέντρο και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κεντρώο κόμμα αλλά έχει γίνει υπεραριστερό και για αυτό δεν υπάρχουν συναινέσεις. Άρα είναι ξεκάθαρο πως η Νέα Δημοκρατία μέσω μιας επικοινωνιακής πολιτικής προσέγγισης προσπαθεί να αγκαλιάζει οτιδήποτε γίνεται μόδα ανά την εβδομάδα. Είναι μια γενική
κατεύθυνση της κυβέρνησης να επωμίζεται με αυτό τον τρόπο οφέλη από τα πάντα».
Στο μεταξύ, η χαοτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φουντώσει για τα καλά τις φήμες για προσέγγιση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Ο προσανατολισμός μας είναι να απευθυνθούμε στην κοινωνία και η στόχευσή μας είναι η αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση σε δυνάμεις του προοδευτικού τόξου. Αυτό δεν θα
γίνει με όρους προσηλυτισμού βουλευτών και στελεχών. Προφανώς στο μέλλον δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι θα γίνει. Εμείς δεν λέμε ποτέ, η πολιτική είναι μια εξελικτική διαδικασία. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε de facto, δηλαδή ουσιαστικά, ότι θεωρούμαστε από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ως αξιωματική α ντιπολίτευση και προσπαθούμε να παίξουμε τον ρόλο αυτό πολιτικά καλύπτοντας τις ανάγκες του κόσμου.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση, διότι αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη που ασπάζεται τις
ίδιες αξίες, θέλει την πολιτική αλλαγή, θέλει κοινωνική αντιπολίτευση και νηφαλιότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς.
Στη Σύμη
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει να μην εμπλακεί σε αυτού του τύπου την αντιπαράθεση. Σε μια κίνηση με έντονους συμβολισμούς, βρέθηκε στην ακριτική Σύμη για τις εκδηλώσεις του πολιούχου Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη.
Σε δηλώσεις του και με φόντο τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του διαλόγου με την τουρκική πλευρά, αλλά διάλογος χωρίς αυταπάτες. Όσο η Τουρκία επιμένει στη διχοτόμηση της Κύπρου, στην ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”, δεν βλέπω περιθώριο πραγματικών συγκλίσεων. Διότι αυτές οι απόψεις υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».