Πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η επιλογή του Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος φέρει πάνω του όπλα, σταυρούς και μηνύματα σε εβραϊκά,ελληνικά και λατινικά
Ο 44χρονος Χέγκσεθ, συντηρητικός πανελίστας του Fox News και πρώην βετεράνος των αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων με θητεία στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών media, που βγάζουν διαρκώς στη φόρα στοιχεία για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, όπως τα ασυνήθιστα τατουάζ που έχει κάνει.
Ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τα ηνία του ισχυρότερου στρατού στον κόσμο, έχει πάνω από 12 τατουάζ επάνω του με μερικά που μοιάζουν πολύ με αρκετά από αυτά που εμφανίζονταν και σε όσους προσπάθησαν να καταλάβουν το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020.
«Θεωρήθηκα εξτρεμιστής λόγω ενός τατουάζ μου»
Ο πατέρας του τον είχε προειδοποιήσει όταν ήταν ακόμη έφηβος να αποφύγει τα τατουάζ κι έτσι ο Χέγκσεθ περίμενε μέχρι τα 35 του να προσθέτει το ένα μετά το άλλο στο κορμί του, όπως ο ίδιος είπε στο Big Lead.
«Θεωρήθηκα εξτρεμιστής λόγω ενός τατουάζ από τη μονάδα μου στην Εθνική Φρουρά της Ουάσιγκτον», παραδέχθηκε ο Χέγκσεθ.
Σταυρός της Ιερουσαλήμ
Το πιο γνωστό, ίσως, από τα τατουάζ του Πιτ Χέγκσεθ είναι ο μεγάλος Σταυρός της Ιερουσαλήμ στο στήθος του, που περιβάλλεται από τέσσερις μικρότερους, έναν σε κάθε τεταρτημόριο, ένα σύμβολο που ανάγεται στην εποχή των Σταυροφοριών τον 13ο μ.Χ. αι. και το οποίο συνδέεται με τον χριστιανικό εθνικισμό.
Ο Πιτ Χέγκσεθ με τον σταυρό της Ιερουσαλή, σύμβολο των σταυροφόρων, στο δεξί στήθος του / Φωτογραφία: Instagram. Πρόκειται για ένα σύμβολο που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα το οποίο χρησιμοποιούνταν ως σύμβολο του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα σχετικά με τις σταυροφορίες σύμβολα συνδέονται με τον σύγχρονο χριστιανικό εθνικισμό και χρησιμοποιούνται για να συμβολίσουν την αντίθεση τους μουσουλμάνους.
Το εν λόγω τατουάζ στάθηκε η αφορμή για να μην επιτραπεί το 2021 στον Χέγκσεθ, μέλος τότε της Εθνοφρουράς της Ουάσιγκτον, να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.
«Μου τηλεφώνησε ο διοικητής μου την προηγουμένη και μου λέει “ταγματάρχη, μπορείς να αποχωρήσεις. Δεν σε χρειαζόμαστε. Είμαστε εντάξει. Του λέω: “τι εννοείς, όλοι θα είναι εκεί. Και μου απαντά “όχι, όχι”. Δεν μπορούσε να μου πει το λόγο».
«Deus Vult»
Ο Χέγκσεθ έχει κάνει κι άλλο ένα τατουάζ που συνδέεται με την Α΄ Σταυροφορία, το σύνθημα «Deus Vult» στον δικέφαλό του. Η φράση στα λατινικά σημαίνει «Ο Θεός το θέλει» και χρησιμοποιείτο ως ιαχή από τους σταυροφόρους στις μάχες για την ανάκτηση των Αγίων Τόπων από τους μουσουλμάνους, ενώ την έχουν υιοθετήσει ακροδεξιές ομάδες.
Το σύνθημα «Deus Vult», «Ο Θεός το θέλει» στα λατινικά χρησιμοποιούσαν ως πολεμική ιαχή οι σταυροφόροι
Ο Χέγκσεθ επιμένει ότι δεν πρόκειται για σύμβολα της υπεροχής της λευκής φυλής, αλλά του χριστιανισμού, όμως στο βιβλίο του με τίτλο «Αμερικανική Σταυροφορία» («American Crusade») περιγράφει τι θα ήταν η χώρα του χωρίς τα αμερικανικά ιδανικά.
Σταυρός και σπαθί με το όνομα του Θεού στα εβραϊκά
Στο χέρι του ο Χέγκσεθ έχει κάνει τατουάζ έναν σταυρό με ένα σπαθί σε μια αναφορά από τα λόγια του Ιησού Χριστού «Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν») (Κατά Ματθαίον Ι, 34).
Είναι το πρώτο τατουάζ που έκανε ο Χέγκσθε στη διάρκεια οικογενειακών διακοπών. Αργότερα, όταν εργαζόταν σε μια σειρά για το δίκτυο Fox, πρόσθεσε τη λέξη «Γιαχβέ» στα εβραϊκά. Ο ίδιος λέει ότι η λέξη σημαίνει «Ιησούς» στα εβραϊκά, αλλά ουσιαστικά μεταφράζεται ως «Ο ΩΝ», το όνομα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη.
XΡ
Την αγάπη του για τα θρησκευτικά σύμβολα ο Χέγκσεθ την έδειξε και με ένα τατουάζ με τα ελληνικά γράμματα ΧΡ – τα αρχικά της λέξης Χριστός – στο μπράτσο του, ένα μονόγραμμα που χρησιμοποιείτο ευρέως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.
«Εμείς, ο λαός»
Άλλα τατουάζ του Χέγκσεθ παραπέμπουν στην αμερικανική ιστορία και τον στρατιωτικό εθνικισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Εμείς ο λαός» στα αγγλικά στο χέρι του, δηλαδή η πρώτη φράση του Αμερικανικού Συντάγματος, κάτω από το οποίο διακρίνεται με λατινικούς αριθμούς η χρονολογία 1775, κατά την οποία ξέσπασε ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία.
Φίδι «Join, or Die»»
Στα σχετικά με την Αμερικανική Επανάσταση τατουάζ του Χέγκσεθ περιλαμβάνεται και το «Join or Die» που απεικονίζει ένα φίδι τεμαχισμένο σε οκτώ σε 8 κομμάτια.
Το κομμένο σε οκτώ κομμάτια φίδι με το σύνθημα «Εντάξου ή πέθανε» στο δεξί χέρι του Χέγκσεθ
Το εν λόγω σκίτσο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1754 στην εφημερίδα Pennsylvania Gazette του Βενιαμίν Φρανκλίνου, που φέρεται και να το ζωγράφισε. Πρόκειται για μια δημοφιλή δεισιδαιμονία που έλεγε πως αν τα κομμάτια του φιδιού επανενωθούν πριν το ηλιοβασίλεμα αυτό θα ξαναζωντάνευε.
Εκείνη την εποχή το σκίτσο αυτό είχε σκοπό να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στις αποικίες στον αγώνα κατά των Γάλλων και των ιθαγενών Αμερικανών. Δύο δεκαετίες αργότερα, το φίδι αναβίωσε ως δημοφιλές σύμβολο της απολύτρωσης από την αποικιοκρατία.
Αστερόεσσα και ημιαυτόματο AR-15
Στο άνω μέρος του βραχίονά του ο Χέγκσεθ έχει κάνει τατουάζ με την αστερόεσσα κι ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15 που αποτελεί το κάτω μέρος των λωρίδων.
Ο Χέγκσεθ έκανε στο μπράτσο του τατουάζ με την αστερόεσσα κι ένα ημιαυτόματο τυφέκιο
Στη συνέντευξή του στο Big Lead, ο εκλεκτός του Τραμπ για το υπουργείο Άμυνας είπε ότι το ημιαυτόματο ήταν εκείνο που είχε μαζί του στη θητεία του στο Ιράκ.
«Ne Desit Virtus»
Ένα από τα μεγαλύτερα τατουάζ του Χέγκσεθ είναι το έμβλημα του συντάγματός του στο στρατό, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και έχει περάσει από την Κορέα, το Βιετνάμ, τον πόλεμο του Κόλπου, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Ο θυρεός του 187ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος Πεζικού περιλαμβάνει ένα σπαθί και το σύνθημα «Ne Desit Virtus» («Μη σας λείπει το θάρρος»).