Οι… τρεις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι στη ρήξη Μητσοτάκη-Σαμαρά
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μονόδρομος η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ μετά τις διαρκείς επιθέσεις που εξαπέλυε τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ίδιου προσωπικά.
Τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποφάσισε τη διαγραφή του προκατόχου του από τη ΝΔ.
Το γυαλί μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως είχε ραγίσει όταν ο πρώην πρωθυπουργός καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εξαπολύοντας «μύδρους» εναντίον της κυβέρνησης. Τρεις μήνες νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταψηφίσει τροπολογία για την άδεια παραμονής σε μετανάστες εργαζόμενους, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιχειρεί να υποβαθμίσει τους ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς. Αποστάσεις από την κυβέρνηση είχε πάρει και για την υπόθεση των υποκλοπών, όταν τον Δεκέμβριο του 2022 είχε καλέσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις. Χαρακτηριστικό της κακής σχέσης του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να μην παραστεί στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στην Ρηγίλλης.
Όταν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για το σύνολο του περιεχομένου της συνέντευξης και το γεγονός ότι ξέφευγε της κριτικής συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς συνεργάτες του. Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο.Ήδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στην οδό Πειραιώς έφταναν εδώ και καιρό μηνύματα από τη βάση του κόμματος που έλεγαν: «μην τον ανέχεστε άλλο».
Όπως λένε στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς υπερεβη τρεις «κόκκινες γραμμές»
Πρώτον, επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας» Η κυβέρνηση διαμηνύει πως υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
Δεύτερον, κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν»
Τρίτον, στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση». Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί, όπως λένε στην κυβέρνηση, αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου.