Κανείς από τους βουλευτές της ΝΔ που διατηρούν πολιτική σχέση μαζί του
δεν έχει εκδηλωθεί για το περιεχόμενο της συνέντευξής του
Τον «αδειάζουν» όλοι τον Αντώνη Σαμαρά, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ «δεν παίζει με την πολιτική σταθερότητα», ακόμα και στελέχη που στο παρελθόν είχαν πολιτική σχέση μαζί του έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ έντονη είναι και η ενόχληση της Λευκωσίας για τα περί «χαριεντισμών» με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί, πως κανένας από τους βουλευτές της ΝΔ που διατηρούν πολιτική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά δεν έχει εκδηλωθεί μετά την πολύκροτη συνέντευξή του.
«Οι Έλληνες δοκίμασαν τους λαϊκιστές και δεν πήγε καλά αυτό. Αυτό που θέλουν τώρα είναι η σταθερότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Bloomberg, «καρφώνοντας» και πάλι τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ διαθέτει άνετη και σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία.
«Η ΝΔ δεν έχει Συμπιλίδηδες» είπε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – υπενθυμίζοντας έτσι την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά τον Σπετέμβριο του 1993 και τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρες εκλογές.
«Δεν θα υπάρξουν δημοσκοπικές συνέπειες»
Το τελευταίο που θέλουμε είναι να παίξουμε με την κυβερνητική σταθερότητα
Ερωτηθείς, δε, για τη διαγραφή Σαμαρά απάντησε «αυτό που έγινε, έγινε. Η απόφαση εξηγήθηκε σαφώς, η δουλειά μου είναι να βλέπω στο μέλλον. Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να παίξουμε με την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι μια λυπηρή και απόφαση “μια κι έξω” (one off στο πρωτότυπο). Την αφήνουμε πίσω μας». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ο κ. Μητσοτάκης, «οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί δεν έχει ρίσκο»
H αντίδραση της Λευκωσίας
Ερωτηθείς για τις αναφορές Σαμαρά για μαγειρέματα και κινήσεις παρασκηνιακές, ώστε να επιβληθεί άδικη λύση στο Κυπριακό, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε πως τίποτα δεν υπάρχει στο παρασκήνιο. Υπάρχει μόνο, τόνισε, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία βοήθησε και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει στο Κυπριακό. Όπως υπάρχουν, υπογράμμισε, οι συνεχείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης – πάντα εντός της διαδικασίας του ΟΗΕ και μόνον αυτής – αλλά και η διασύνδεση πλέον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με το Κυπριακό, κατόπιν ακριβώς αυτών των προσπαθειών και της στρατηγικής που εφαρμόζεται.
Πενήντα χρόνια είναι πολλά, κατέληξε, για να εξηγήσει πως κάθε μέρα που περνά δημιουργεί νέα τετελεσμένα, υποδεικνύοντας παράλληλα πως τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες διενέξεις».
Η έμμεση κριτική του ΤασούλαΕπίθεση σε όσους «οικειοποιούνται, μονοπωλούν και επιδεικνύουν υποκριτικά τον πατριωτισμό» εξαπέλυσε ο Κώστας Τασούλας στην ειδική εκδήλωση για τον Σπύρο Μουστακλή που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή.
Η αναφορά του προέδρου της Βουλής ερμηνεύεται ως έμμεση κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για όσα είπε σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, τα οποία άλλωστε προκάλεσαν την διαγραφή του από την Νέα Δημοκρατία.
«Ο Σπύρος Μουστακλής ο οποίος από εδώ και μετά θα στεγάζεται εδώ στη Βουλή των Ελλήνων μας κοιτάζει με γλυκύτητα, με τα ανοιχτά του μάτια, με το φωτοστέφανο της δοκιμασίας, με το όπλο του στρατιώτη, με το όπλο του Εθνικού Στρατού αλλά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Του στρατιώτη της συνταγματικής υποχρέωσης, του καταλυθέντος Συντάγματος του 1952 από τη δικτατορία, που στο ακροτελεύτιο άρθρο του έλεγε ότι «η τήρηση του παρόντος συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων». Και που αυτή την αφιέρωση ο Μουστακλής και την υπεδέχθη και την ετίμησε και την επλήρωσε”ανέφερε αρχικά ο κ. Τασούλας για να προσθέσει “ Από ποιους (σ.σ. την επλήρωσε), από εκείνους, που έχουν κάνει τον πατριωτισμό επίδειξη, αυτό άλλωστε συνεχίζεται και σήμερα. Όχι απλώς από αυτούς, που έκαναν τον πατριωτισμό οικειοποίηση, αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Όχι απλώς από αυτούς, που έκαναν τον πατριωτισμό μονοπώληση, αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Αλλά από αυτούς, που τον πατριωτισμό τον έκαναν εκδίκηση για όσους κατά τη γνώμη τους δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές. Ε, λοιπόν, πατριωτισμός επιδεικτικός, οικειοποιήσεως, μονοπωλήσεως και πολύ περισσότερο τιμωρητικός και εκδικητικός, δεν είναι πατριωτισμός, είναι υποκρισία και βαρβαρότητα».