Ένα χρόνο πριν και μετά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τα έργα και τις ημέρες του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου του ΙΦΕΤ, τράφηκα ελπίδες ότι με το νέο διοικητικό συμβούλιο θα επανέρχονταν η κανονικότητα και η νομιμότητα στο Ινστιτούτο.
Όμως, τα στοιχεία που αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Political» φέρνουν στο φως νέες σκιές με υπέρογκες απευθείας αναθέσεις ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση.
Αρχικά στις 15/11/2023 ορίζεται το νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο του ΙΦΕΤ τη Νάντια Παπακώστα και διευθύνουσα σύμβουλο την Ελευθερία Τοκατλίδη. Τακτικά μέλη ορίστηκαν οι Αλέξανδρος Σοφάκης, Βασίλειος Δεδεγκίκας, Μιλτιάδης Καράμπελας και Ιωάννης Τσατάνης.
Βέβαια, εκείνο που προκάλεσε μια εντύπωση κάπως αρνητική ήταν ο ορισμός της κυρίας Τοκατλίδη κυρίως, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα φάρμακα, εκτός από τις επισκέψεις της στα φαρμακεία αν χρειαστεί κάτι η ίδια ή το οικογενειακό της περιβάλλον.
Για του λόγου το αληθές ας δούμε και τι γράφει το βιογραφικό που έχει αναρτήσει η ίδια στο διαδίκτυο. «Η Ελευθερία Τοκατλίδη γεννήθηκε στο Χαϊδάρι το 1973. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού με τίτλο “Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση” και ειδικότητα στον Προγραμματισμό και την Ανάπτυξη. Εργάζεται ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε
δήμους για υποθέσεις Δημοσίου Δικαίου, συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών, μελέτες, διαγωνισμούς, νομιμότητα αποφάσεων συλλογικών οργάνων και εν γένει τη λειτουργεία ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Παράλληλα, συμμετέχει στην εισαγωγική εμπορική εταιρεία της οικογένειάς της.
Από το 2006 εκλέγεται μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου και, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει τις θέσεις προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, προέδρου του Νομικού Προσώπου των παιδικών σταθμών του δήμου και αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, δημιουργώντας καινούργιες δομές και υπηρεσίες
προς τους δημότες, όπως νέους Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κοινωνικό Παντοπωλείο, προγράμματα Ανέργων με δράσεις mentoring και ανάπτυξης δεξιοτήτων, καθώς και δομές υποστήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας με δράσεις προληπτικής ιατρικής».
Συμπέρασμα: η κυρία Τοκατλίδη είναι εξπέρ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών, μελετών, διαγωνισμών, νομιμότητας αποφάσεων συλλογικών οργάνων και εν γένει τη λειτουργεία ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το και θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί.
Στη φάκα της Διαύγειας
Με μια πρόχειρη ματιά στη Διαύγεια τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο ευοίωνα για την οικονομική διαχείριση του Ινστιτούτου. Κατά μέσο όρο το ΙΦΕΤ προχωρά σε περίπου 200.000 ευρώ απευθείας αναθέσεις
ανά μήνα. Ενώ μόνο μέσα στον Νοέμβριο μέσα σε 3 μέρες προχώρησε σε τέτοιου είδους αναθέσεις αξίας περίπου 480 χιλιάδων ευρώ και μάλιστα λίγο πριν λήξει η προσωρινή θητεία του διοικητικού συμβουλίου, από τις οποίες μόνο στις 5/11 αναρτήθηκαν απευθείας αναθέσεις αξίας 246 χιλιάδων ευρώ. Ενώ τον Οκτώβριο του 2024
μέσα σε 6 μέρες επαναλήφθηκε το ίδιο μοτίβο με αναθέσεις 450 χιλιάδων ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι δύο συγκεκριμένες εταιρείες, η Arcalia IKE και η KENA IKE, έλαβαν απευθείας αναθέσεις αξίας 120 χιλιάδων ευρώ η καθεμία.
Όσον αφορά τις δύο αυτές εταιρείες, η Arcalia ΙΚΕ είναι πάροχος ολοκληρωμένων και εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών ανάπτυξης, διαχείρισης έργων και αναδιοργάνωσης, λύσεων διοικητικής υποστήριξης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ η ΚΕΝΑ ΙΚΕ είναι πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης Δικτύων και Δεδομένων.
Τ ο ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ότι η κυρία Τοκατλίδη φαίνεται να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμα και τις προειδοποιήσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μόλις πριν από λίγους μήνες είχε στείλει σαφές μήνυμα προς το ΙΦΕΤ να βάλει φρένο στις δαπάνες του Ινστιτούτου που, όπως ο ίδιος είπε, «έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».
Άμα πιάσουμε το κουβάρι από την αρχή του έτους, οι υπέρογκες δαπάνες δεν έχουν τελειωμό! Για παράδειγμα, στους πρώτους πέντε μήνες του 2024 καταγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- • Στις 2 Ιανουαρίου 2024 έγινε απευθείας ανάθεση από το ΙΦΕΤ συνολικής αξίας 15.520 ευρώ.
• Στις 18 Ιανουαρίου 2024 βγήκε απευθείας ανάθεση ετήσιας παροχής υπηρεσιών διαχειριστικού ελέγχου και λογιστικής παρακολούθησης συμβάσεων στην Οικονομική Διεύθυνση, συμβάσεων διάρκειας 1 έτους, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 23.900 ευρώ.
• Στις 21 Φεβρουαρίου 2024 έγινε πρόσκληση για την προμήθεια πλατφόρμας η οποία θα συμβάλει στην ψηφιοποίηση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Αγορών Φαρμάκων και θα αποτελέσει εργαλείο για τη λειτουργική υποστήριξή του, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 27.000 ευρώ.
• Στις 23 Φεβρουαρίου 2024 υπεγράφη σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών ελέγχου των
οικονομικών καταστάσεων του 2023, αξίας 20.000 ευρώ.
• Στις 27 Φεβρουαρίου απευθείας ανάθεση για την προμήθεια μελανιών εκτυπωτικών μηχανημάτων, αξίας 12.365 ευρώ. Την ίδια μέρα για προμήθεια καφέ, συνολικής αξίας 3.140 ευρώ.
• Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα προμηθειών και συμβάσεων που άπτονται αποκλειστικά του Ν.4412/2016, με εκπαίδευση σε όλες τις διευθύνσεις και τμήματα του οργανισμού, υπεγράφη πρόσκληση προσφοράς αξίας 28.800 ευρώ. Την ίδια μέρα παρόμοια διαδικασία ανάθεσης για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με σκοπό τη μελέτη εκτίμησης ύψους 12.000 ευρώ.
• Επίσης, στις 28 Φεβρουαρίου ακόμα μία ανάθεση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προετοιμασίας οικονομικών καταστάσεων που αφορούν το έτος 2023, ύψους 20.000 ευρώ.
• Στις 4 Μαρτίου 2024 σύμβαση με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αξίας 19.500 ευρώ.
• Στις 5 Μαρτίου 2024 έγινε απευθείας ανάθεση για εκτίμηση και αξιολόγηση των ακινήτων της εταιρείας ΙΦΕΤ, αξίας 18.000 ευρώ.
• Στις 6 Μαρτίου 2024 πρόσκληση προσφοράς με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης ετήσιας παροχής υπηρεσιών ύψους 3.900 ευρώ.
• Στις 13 Μαρτίου 2024 έγινε διαδικασία απευθείας ανάθεσης προμήθειας ψυχόμενου επωαστικού κλιβάνου εκτιμώμενης αξίας 3.800 ευρώ. Την ίδια μέρα πρόσκληση προσφοράς με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης για ελαιοχρωματισμούς διάρκειας 4 μηνών κόστους 9.168 ευρώ.
• Στις 15 Μαρτίου 2024 διαδικασία απευθείας ανάθεσης παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό του ακτινοβολητή και στον χειρισμό του μηχανήματος στο υποκατάστημα της Μαγούλας, αξίας 29.400 ευρώ.
• Στις 19 Μαρτίου 2024 για υπηρεσίες πιστοποίησης έως τις 15 Απριλίου 2024 απευθείας ανάθεση κόστους 4.000 ευρώ.
• Στις 21 Μαρτίου 2024 απευθείας ανάθεση παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών παρασκευής των ιδιοσκευασμάτων Hydrocortisone 20mg/tab, Acetazolamide 250mg/tab και Dianicotyl 100mg/tab, καθώς και του διαλύματος Υδροχλωρικής μεθαδόνης 1%, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 29.800 ευρώ.
• Την ίδια μέρα απευθείας ανάθεση για παροχή υπηρεσιών φύλαξης στη Μαγούλα για ένα έτος, αξίας 6.960 ευρώ.
• Στις 28 Μαρτίου 2024 είχαμε πρόσκληση για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης του ΙΦΕΤ ΜΑΕ, κατά τη διαδικασία Αξιολόγησης των Δομών της και της αρμόδιας ομάδας εργασίας για τη διατύπωση Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Στελέχωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, εκτιμώμενης συνολικής αξίας στα 20.000 ευρώ. Την ίδια μέρα απευθείας ανάθεση για την προμήθεια 3 εξαεριστήρων, εκτιμώμενης αξίας έως 5.025 ευρώ.
• Στις 29 Μαρτίου 2024 πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την παροχή υπηρεσιών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας έως 9.000 ευρώ.
Ανησυχία: Η δαπάνη… θα αγγίξει τα 500 εκατ.
Το ΙΦΕΤ εισάγει στην Ελλάδα φάρμακα που δεν έχουν λάβει έγκριση με συνολική δαπάνη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Παρότι ο φετινός προϋπολογισμός για φάρμακα είναι ενισχυμένος κατά τουλάχιστον 370 εκατ. ευρώ (με τα 300 να έρχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) φτάνοντας συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, το υπουργείο εστιάζει στη μείωση της δαπάνης του ΙΦΕΤ, καθώς αυτό δεν καταβάλλει και clawback και η δαπάνη του έχει ξεπεράσει τα 250 εκατ. και το υπουργείο ανησυχεί ότι θα αγγίζει τα 500 εκατ.
Όμως, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι το ΙΦΕΤ δεν κάνει από μόνο του παραγγελίες στα φάρμακα αλλά λαμβάνει εντολές από τον ΕΟΦ. Το 2023 διακίνησε 721 σκευάσματα, εκ των οποίων 320 σκευάσματα εισήχθησαν με εντολή ΕΟΦ για να καλύψουν ιατρικές ανάγκες.
Το ερώτημα είναι από πού θα μειωθούν οι δαπάνες του ΙΦΕΤ, από την αγορά των φαρμάκων, αφού μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2024 ξεπέρασε τα 500 χιλιάρικα σε λειτουργικά έξοδα και μετά άρχισε να ξεφεύγει δραματικά με τις απευθείας αναθέσεις που, όπως προείπαμε, μέσα σε τρεις μόνο μέρες έφτασε τις
480.000 ευρώ.
Ερωτήματα για τη CEO
Από την άλλη, εύλογα είναι και τα ερωτήματα για την καταλληλότητα της κυρίας Τοκατλίδη, η οποία, όπως επίσης προείπαμε, είναι εξπέρ στα αυτοδιοικητικά! Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχει εμπειρία, όπως διατείνεται η ίδια, και στις συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών, μελέτες, διαγωνισμούς, νομιμότητα αποφάσεων
συλλογικών οργάνων και εν γένει τη λειτουργία ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Όμως δεν φαίνεται να διαχειρίζεται το ΙΦΕΤ με ιδιαίτερη επιτυχία, και μάλλον το Ινστιτούτο παίρνει την κατηφόρα και σταματημό δεν έχει!
Και τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη θέση της CEO του ΙΦΕΤ λόγω έλλειψης είτε ικανοτήτων είτε αντίληψης του τι πραγματικά γίνεται μέσα στο ΙΦΕΤ. Οποιαδήποτε άλλη εξήγηση θα δοθεί στο μέλλον, αφού θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία προκειμένου να τεκμηριωθούν οι υποψίες και οι σκιές που βαραίνουν
ακόμη μία φορά το Ινστιτούτο.