Το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ψηφιακό, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος υλοποιείται από το 2019, με σειρά μεταρρυθμίσεων που φαίνονται στην καθημερινότητά μας. Κεντρικός άξονας αυτής, ένα πολιτοκεντρικό κράτος που σέβεται τους πολίτες, δεν τους ταλαιπωρεί και κερδίζει την εμπιστοσύνη τους.
Άλλωστε, η ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε στην Ελλάδα αξιοσημείωτη πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών το 2023, ενώ την τελευταία τετραετία καταγράφηκε η μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό.
Από το 2019, η Ελλάδα έχει γίνει αντιληπτή όχι μόνο ως καταναλωτής τεχνολογίας, αλλά και ως παραγωγός καινοτομίας, που θωρακίζεται και στην κυβερνοασφάλεια. Ανήκουμε μεταξύ των πρώτων χωρών που έβαλαν την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δημόσιο με τον ψηφιακό βοηθό mAigov, του Gov.gr. Άλματα έχουν συντελεστεί, παράλληλα, στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, ενώ η χώρα μας έχει βραβευθεί για τη δημιουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Gov.gr Wallet.
Έχοντας υπηρετήσει επί χρόνια τον θεσμό, δεν μπορώ να μη σταθώ στα όσα υλοποιούνται στην ψηφιοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως εγγύτερου, στον πολίτη, θεσμού.
Πρόσφατα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε την πλατφόρμα periferies.gov.gr, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η κεντρική διαχείριση των ψηφιακών υπηρεσιών στις Περιφέρειες, με σεβασμό στη διοικητική αυτοτέλειά τους. Επίσης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν: 1. «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, Δημοτικών Φόρων και Δημοτικών Τελών». 2. «Πλατφόρμα ηλεκτρονικών κατασχέσεων χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών ΟΤΑ από πιστωτικά ιδρύματα». 3. «Πλατφόρμα δήλωσης επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων». 4. «Ηλεκτρονική δέσμευση και άρση φορολογικής ενημερότητας». 5. «Επέκταση και αναβάθμιση του κόμβου διαλειτουργικότητας govHUB», του διαύλου επικοινωνίας που συνδέει τους 332 δήμους με τη Δημόσια Διοίκηση.
Αλλά και ως αρχιτέκτων μηχανικός, δεν θα μπορούσα να παραλείψω και μια αθέατη μεταρρύθμιση, τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που υλοποιείται από το ΤΕΕ για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, συνεπικουρούμενο φυσικά και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η έλλειψη καθορισμένων χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, η υπερβολική αστική διάχυση στον αγροτικό χώρο, που οδήγησε σε παρατηρούμενες ελλείψεις βασικών τεχνικών και περιβαλλοντικών υποδομών, σε αθέμιτο ανταγωνισμό από παράνομα χωροθετημένες δραστηριότητες έναντι των νομίμων, σε έλλειμμα ασφάλειας Δικαίου καθώς και στην ενίσχυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, έχουν επιφέρει πολλαπλά προβλήματα στο περιβάλλον με παρατηρούμενα φαινόμενα άναρχης ή και αυθαίρετης δόμησης.
Το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» έχει στόχο να άρει τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και υποδομών, να καταστήσει τον σαφή χωρικό σχεδιασμό βασικό παράγοντα της βιώσιμης ανάπτυξης και να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και στην προστασία του περιβάλλοντος, βάζοντας τέλος στην αυθαιρεσία με ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου.
Συνολικά, πάνω από 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον σκοπό αυτόν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ από τις 1.035 δημοτικές ενότητες της χώρας, οι 829 αποκτούν σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων αφορά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), Αυτοτελείς Μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης (ΖΥΣ), Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών & Αυτοτελείς Μελέτες Χαρακτηρισμού Δημοτικών Οδών, με τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν ενεργά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε.
Είναι σαφές πως η χώρα μας δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια απλή ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Η Ελλάδα προχωρά σταθερά σε μια διαλειτουργική και πολυεπίπεδη ψηφιοποίηση της σχέσης πολίτη – κράτους.
Γράφει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος
Βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ