Πώς ο «αναβαπτισμένος» ανακτά την κυριαρχία στο κόμμα
Το ντιμπέιτ των υποψηφίων είχε προϊδεάσει σχετικά και οι προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να επιβεβαιώσουν. Οι τέσσερις υποψήφιοι είχαν συμφωνήσει σε μια ομαλή διαδικασία χωρίς φωνές και ενστάσεις, κάτι που τηρήθηκε κατά γράμμα, με τον Παύλο Πολάκη μάλιστα, παρότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την εκλογή του -με ελάχιστες είναι η αλήθεια πιθανότητες- σε β’ γύρο, να μην το κάνει και να δηλώνει την απόσυρσή του υπέρ του Σωκράτη Φάμελλου που κέρδισε τον πρώτο και τελικά μοναδικό γύρο. «Δεν χρειάζεται β’ γύρος, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Χανίων οριστικοποιώντας την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου, που έγινε ο τρίτος κατά σειρά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο έκτος αν συνυπολογίσει κανείς και τους επικεφαλής του Συνασπισμού.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επέλεξαν στην κάλπη τον Σωκράτη Φάμελλο, όμως αυτό που πήραν ήταν στην πραγματικότητα η… ολική επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέκτησε την κυριαρχία στο κόμμα. Αυτό έστω και αν άφησε ένα κόμμα του 18% και βρήκε ένα που οριακά μπαίνει στη Βουλή. Το σχέδιό του άλλωστε περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως πρόπλασμα και βασικό κύτταρο του νέου φορέα που έχει ήδη προαναγγείλει.
Ο σιωπηλός αλλά… λαλίστατος Αλέξης Τσίπρας
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, αντίθετα με την ηχηρή του απουσία τόσο από τη διαδικασία εκλογής συνέδρων όσο και από το ίδιο το συνέδριο του κόμματος, βρέθηκε στην κάλπη, ώστε να ψηφίσει, φεύγοντας χωρίς να κάνει κάποια δήλωση παρά το ότι «σήμερα είναι η ημέρα των υποψηφίων». Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε είχε αφήσει τις αιχμές του με σημείωμα που απέστειλε στους Χάρη Τσιόκα και Αντώνη Κοτσακά για την παρουσίαση του βιβλίου τους, στο οποίο «φωτογράφιζε» τον Στέφανο Κασσελάκη μιλώντας για κάποιους που «έχουν αφεθεί στη μεταπολιτική, στη λατρεία της εικόνας, στο αδειανό πουκάμισο μιας επικοινωνίας που αγνοεί επιδεικτικά την ουσία. Και δυστυχώς έχει διεισδύσει και στο στρατόπεδο της προόδου».
Παράλληλα τάχθηκε με υπαινιγμούς και κατά των ανεξαρτητοποιήσεων από το κόμμα τονίζοντας πως «δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης του αναχωρητισμού».
Διαρροές
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την Κυριακή, πριν πάει στις κάλπες, ο πρώην πρωθυπουργός είχε αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες σχετικά με τη στάση που κράτησε την ημέρα του επεισοδιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Διαρροές που υποστήριζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε σε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος λέγοντάς του πως αυτή δεν είναι σοβαρή εικόνα και πως θα έπρεπε να αφήσουν τους σύνεδρους να μπουν στον χώρο, ακόμα και αν αυτό σήμαινε πως η πλευρά που ο ίδιος σιωπηλά υποστήριζε θα έχανε το συνέδριο και ως εκ τούτου το κόμμα.
Ελέγχει το μισό κόμμα ο Πολάκης
Παρά το γεγονός πως ο βουλευτής Χανίων έδειξε το… συναινετικό του πρόσωπο αποχωρώντας από την κούρσα της διαδοχής, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επιβαρυνθεί οικονομικά και με το κόστος ενός αχρείαστου β’ γύρου, ο Παύλος Πολάκης δεν έγινε ξαφνικά «συμβιβαστικός». Κατέγραψε 43,51% στην προεδρική εκλογή, κάτι που σημαίνει ότι έχει τον μισό ΣΥΡΙΖΑ μαζί του και αυτό προεξοφλεί ότι όση μετριοπάθεια και να δείξει ο νέος πρόεδρος, ο Παύλος Πολάκης θα συνεχίσει στη γραμμή που είχε χαράξει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ευχέρεια να τον… διαγράψει, καταλαβαίνει κανείς ότι ο «αψύς» έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος ο βουλευτής Χανίων ανέφερε: «Αυτά που λέω δεν είναι πλειοψηφικά, αλλά είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Δεν θα υπάρξει τάση άλλων αποχωρήσεων αλλά τάση επανάκαμψης».
Οι πρώτες κινήσεις Φάμελλου
Στις πρώτες του δηλώσεις ως ενοίκου του έβδομου ορόφου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα χτίσουμε ξανά το σπίτι μας από την αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Επιστρέφουμε στο “μαζί”. Το “μαζί” καταλύτης και μεγάλων συνεργασιών. Το “μαζί” είναι εδώ και ξεκινάμε από απόψε». Στην Κουμουνδούρου μάλιστα δήλωναν ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους ξεπέρασε τις 70.000, με τον Σωκράτη Φάμελλο να παίρνει τις μισές από αυτές. Αυτό σημαίνει πως μόνος του ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τον Σεπτέμβριο του 2023 περισσότερες ψήφους από όσους αυτή τη φορά βρέθηκαν στην κάλπη, αλλά και πως η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε σχεδόν τις διπλάσιες χάνοντας, από τον Σωκράτη Φάμελλο που κέρδισε.
Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει για περίπου 20.000 ψήφους το ιστορικό ρεκόρ χαμηλότερης συμμετοχής σε εκλογή προέδρου από τη βάση το οποίο διατηρεί το ΠΑΣΟΚ με τις μόλις 53.000 που είχαν καταφέρει να πείσει να φτάσουν μέχρι τις κάλπες το 2015. Η συμμετοχή πάντως αν όχι δικαιώνει, σίγουρα μειώνει ως έναν βαθμό το στίγμα για τους βουλευτές που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στερώντας του τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση που φαίνεται δεν αντιστοιχίζεται με τη σημερινή επιρροή του κόμματος στην κοινωνία. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ που επανήλθε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από 15 χρόνια εξέλεξε πρόεδρο με 300.000 πολίτες να παίρνουν μέρος στις διαδικασίες.
Πάντως τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τον νέο πρόεδρο που μεταξύ άλλων πρέπει να βρει λύση και για τα οικονομικά του κόμματος κυρίως σε ό,τι αφορά τα κομματικά ΜΜΕ.
Βρήκε όνομα, κέρδισε και έναν βουλευτή ακόμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κέρδισε μια παύση από την τοξικότητα της σύγκρουσης με τον Στέφανο Κασσελάκη και τους οπαδούς του, φαίνεται όμως πως θα χάσει έναν ακόμα βουλευτή του, καθώς ο Ιωάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας, αν και παραμένει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συνόδευσε την ημέρα των εκλογών στο κόμμα του τον Στέφανο Κασσελάκη στις εκδηλώσεις για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Στην εκδήλωση του Σαββάτου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» όπου ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη αλλά και το όνομα του κόμματος, Κίνημα Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν βρέθηκαν περισσότεροι βουλευτές από όσους αναμένονταν αλλά έλειπε και ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα των αποχωρήσεων στο κόμμα μετά το συνέδριο στο Γκάζι, ο Πέτρος Παππάς. Ο βουλευτής Κιλκίς εθεάθη πάντως την ίδια ώρα στο Λονδίνο παρέα μεταξύ άλλων και με τον τακτικό συνομιλητή του Στέφανου Κασσελάκη, ψυχίατρο Δημήτρη Παπαδημητριάδη. Την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατίας υπέγραψαν πέντε βουλευτές: πρώτη και καλύτερη η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Κυριακή Μάλαμα, η Γιώτα Πούλου και η Ραλλία Χρηστίδου.