Κλειστό κέντρο κράτησης και στρατηγοί σε θέσεις «κλειδί»
Οι εικόνες ντροπής με τους μετανάστες να κοιμούνται στα παγκάκια και τις πλατείες της Ρόδου αναγκάζουν το κυβερνητικό επιτελείο να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Όπως έχουν διαπιστώσει οι διωκτικές αρχές οι διακινητές έχουν πλέον εφοδιαστεί με ταχύπλοα σκάφη που κάνουν πιο δύσκολη την αποστολή των λιμενικών ενώ αλλάζουν συνεχώς προορισμούς ώστε να αποπροσανατολίζουν τις ελληνικές ακταιωρούς. Τις τελευταίες εβδομάδες οι μετανάστες καταφθάνουν κατά κύματα τόσο στη Ρόδο όσο και ακριτική Γαύδο επιβαρύνοντας την Κρήτη που στερείται προσφυγικών δομών ικανών να απορροφήσουν όσους καταφθάνουν.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρέμβει πιο δραστικά στο πεδίο, καθώς το μεταναστευτικό αποτελεί «αγκάθι».
Στη Ρόδο, διαχρονικά η τοπική κοινωνία αντιστεκόταν στην ιδέα της δημιουργίας μιας κλειστής προαναχωρησιακής δομής, στα πρότυπα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» σχεδιάζεται η δημιουργία ενός κέντρου κράτησης, το οποίο θα λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με άλλους φορείς. Το εν λόγω κέντρο θα είναι αμιγώς κλειστό και θα προορίζεται μόνο για την πρώτη καταγραφή των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στο νησί μέχρι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Πρόκειται για θέμα ολίγων ημερών στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς οι διαδικασίες γίνονται με ταχύτητα.
Αρμόδιες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα διευκρινίζουν ότι η ουσιώδης διαφορά αυτού του κέντρου σε σχέση με τα κλειστά προαναχωρησιακά των νησιών είναι ότι οι μετανάστες θα κρατούνται σε αυτό και δεν θα αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθερα με την υποχρέωση να επιστρέψουν τις βραδινές ώρες. Με τη μεταφορά τους σε δομές της ενδοχώρας θα υποβάλλονται σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.
Το υπουργείο Μετανάστευσης σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ φερεται μάλιστα να έχει επιλέξει 2-3 υποψήφιες περιπτώσεις χώρων, περιλαμβανομένων και παλαιών στρατοπέδων στο νησί ώστε να δοθεί γρήγορα ανάσα παρότιόποιος χώρος επιλεγεί βεβαίως θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα και αυτό θα διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι λίγους μήνες.
Ξεχωριστή σημασία έχει και ο ανασχηματισμός σε θέσεις κλειδιά. Καθώς υπέβαλε την παραίτησή της η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Δήμητρα Λυγούρα την θέση παίρνει ο Δημήτρης Γλυμής, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και άλλοτε επιτελάρχης στο ΓΕΣ, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα δύο απόστρατοι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. καταλαμβάνουν δύο καίρια νέα πόστα: ο άλλοτε αρχηγός Λάζαρος Μαυρόπουλος θα αναλάβει τη θέση του Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, ενώ ρόλο Εθνικού Συντονιστή Προσφύγων αναμένεται να αναλάβει ο υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.