Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η αυξανόμενη απειλή ενός πυρηνικού καταστροφικού σεναρίου αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για ανάγκη πυρηνικών καταφυγίων.
Ακόμα και στην Αττική, ξεκίνησαν εργασίες για την κατασκευή υπόγειων πυρηνικών καταφυγίων. Στην ίδια στιγμή, χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν ανανεώσει τις οδηγίες προς τους πολίτες για την περίπτωση μιας πυρηνικής σύγκρουσης, παρέχοντας συμβουλές επιβίωσης. Αντίστοιχα, οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία και στην Αττική, όπου οι κατασκευές πυρηνικών καταφυγίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ενισχυμένες κατασκευές
Όπως αναφέρει το Star, πρόκειται για ειδικές υπόγειες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, σχεδιασμένες για την προστασία από πυρηνικές εκρήξεις. «Εκτελούμε ήδη δύο μεγάλα έργα στην Αττική, αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Πρόκειται για μεγάλες και εντυπωσιακές κατασκευές», δήλωσε ο Θωμάς Χούσος, ιδιοκτήτης εταιρείας κατασκευής πυρηνικών καταφυγίων, μιλώντας στο Star.
Πού βρίσκονται τα δημόσια καταφύγια στην Ελλάδα
Στην Αττική υπάρχουν αρκετά υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου, ωστόσο είναι σε άθλια κατάσταση. Μάλιστα, προ μηνών είχε γίνει και επιθεώρηση στα καταφύγια της Κρήτης μετά από διαβαθμισμένα σήματα μυστικών υπηρεσιών.
«Είμαστε από τους πρώτους Δήμους της Ελλάδας που συνέστησαν αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Άμυνας το 2023. Είμαστε σε επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη, που είναι αρμόδια, και τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει προσωπικά τον δήμαρχο για τα σημεία που υπάρχουν τα καταφύγια, γιατί είναι διαβαθμισμένες πληροφορίες που δεν πρέπει να γνωστοποιούνται ούτε στον αντιδήμαρχο. Εμείς πρέπει να τα οργανώσουμε, να τα εξοπλίσουμε, να τα επανδρώσουμε. Αν χρειάζονται να μπουν κουβέρτες, ξηρά τροφή, νερό, θα το κάνουμε», δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Καραντινός.
«Αυτά είναι για την Εθνική Άμυνα και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου. Είναι απευκταίο για επίθεση και ο πόλεμος έχει πάει σε οικονομικό επίπεδο. Έπρεπε να είναι πάντα οργανωμένα. Το θέμα είναι μη μας δώσουν πάλι αρμοδιότητα χωρίς απαραίτητους πόρους», κατέληξε ο ίδιος μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ ΤV.
Τα καταφύγια της Αθήνας σε περίπτωση πολέμου
Αν και ο αριθμός, οι τοποθεσίες και η λειτουργικότητα τους είναι απόρρητα, εκτιμάται ότι στην Αττική υπάρχουν περίπου 200 δημόσια πολεμικά καταφύγια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 μέχρι και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’50. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, στον Λυκαβηττό, στον λόφο Αρδηττού, στο Πολύγωνο κ.α., στον Πειραιά στον Προφήτη Ηλία, στη Καστέλα, στη Δραπετσώνα κ.α., στα νότια προάστια σε Ελληνικό, Βούλα, Γλυφάδα κ.ά., ενώ στα βόρεια προάστια σε Κηφισιά, Παπάγου, Ψυχικό κ.ά., ενώ δημόσια πολεμικά καταφύγια έχουν κατασκευαστεί επίσης σε Σούνιο και Ραφήνα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ρωσία, που μόλις πρόσφατα αναθεώρησε το πυρηνικό της δόγμα, διαθέτει τις περισσότερες κεφαλές (σ.σ. περίπου 6.250) από κάθε άλλη χώρα, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσες απ’ αυτές έχουν συντηρηθεί σωστά καθώς οι περισσότερες κατασκευάστηκαν στα χρόνια της ΕΣΣΔ. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, σταθερά ανανεώνει το οπλοστάσιο της και αποκτά ακόμη μεγαλύτερες και πιο τρομακτικές δυνατότητες, χωρίς πάντως να έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σε κάποια σύγκρουση πυρηνικά.
Το αντίπαλο δέος δεν είναι άλλο από τις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι διαθέτουν περίπου 5.400 πυρηνικές κεφαλές. Και οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν τα όπλα τους από απόσταση δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων από σιλό, αεροσκάφη και υποβρύχια. Πυρηνικές κεφαλές διαθέτουν ακόμα η Κίνα (σ.σ. περί τις 350), η Γαλλία (σ.σ. περίπου 290), η Μεγάλη Βρετανία (σ.σ. περί τις 225), ανεπίσημα το Ισραήλ (σ.σ. 90), η Ινδία (σ.σ. 160), το Πακιστάν (σ.σ. 165) και η Βόρεια Κορέα (σ.σ. τουλάχιστον 45).