Οι πόλεις με ανθρώπινο πρόσωπο είναι ένα βασικό ζητούμενο της εποχής μας. Οι κάτοικοι όλων των σύγχρονων μεγαλουπόλεων αγωνιούν για να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Περισσότερα δέντρα, μεγαλύτερη κοινωνική προστασία, συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, ασφαλείς υποδομές.
Γι’ αυτό στην Αθήνα, όταν αναλάβαμε καθήκοντα, θέσαμε ως εμβληματικό στόχο την ενίσχυση του πρασίνου, με τη φύτευση 5.000 δέντρων ετησίως. Ένα χρόνο μετά, το ορόσημο αυτό θα επιτευχθεί, προς διάψευση των Κασσάνδρων που προέβλεπαν το αντίθετο. Η δημιουργία συμπαγών χώρων πρασίνου είναι για εμάς θέμα ταυτοτικό. Προκειμένου να το πετύχουμε, εγκρίναμε έναν νέο εμπεριστατωμένο κανονισμό με αυστηρούς όρους στις μεταφυτεύσεις, δημιουργήσαμε το πρώτο microforest στην Κυψέλη, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, ενώ δρομολογούμε στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης τη δημιουργία ενός πάρκου στον Βοτανικό με έκταση 1,5 φορά ο Εθνικός Κήπος.
Η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας της Αθήνας ενσωματώνεται σε κάθε τομέα πολιτικής. Εκεί αποσκοπούν οι δράσεις που εξελίσσονται στον δήμο, όπως η 1η Συνέλευση Ευρωπαίων Πολιτών, το 1ο Κλιματικό Φόρουμ της Αθήνας, η 1η Κλιματική Συνέλευση Νέων, τα Συμβούλια Ενεργειακής Δημοκρατίας, οι συνεργασίες με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Σε όλες αυτούς τους πρωτοποριακούς θεσμούς εισαγάγαμε για πρώτη φορά την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας. Η ψηφιακή εποχή ανοίγει νέους ορίζοντες και μας επιτρέπει να εντάξουμε τους πολίτες ως ενεργούς συμμέτοχους στην αναζήτηση κοινών λύσεων. Η συνεχής και οργανωμένη διαβούλευση, ο διάλογος, οι συναινέσεις είναι ανεκτίμητοι συντελεστές της αστικής δυναμικής.
Την ίδια στιγμή, επιβάλλουμε κανόνες στην πόλη, ώστε να μη μετατραπεί σε τσιμεντούπολη. Προσφύγαμε στο ΣΤΕ και δικαιωθήκαμε για τα νέα ύψη των κτιρίων κατά ΝΟΚ. Πρωτοστατήσαμε ώστε οι πλατείες, όπου γίνονται σταθμοί του μετρό, να μη μετατρέπονται σε εργοτάξια χωρίς ημερομηνία λήξης. Ταυτόχρονα,δίνουμε μάχη για την προάσπιση του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου. Το πρώτο 10μηνο της θητείας μας φτάσαμε τους 7.345 ελέγχους στις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τους 4.885 ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα και εκδώσαμε 2.187 εντολές άρσης κατάληψης δημοσίου χώρου. Επιβάλλαμε επίσης πρόστιμα σε 127 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποφασίσαμε το σφράγισμα 40 από αυτών.
Είμαστε, ταυτόχρονα, μία από τις ελάχιστες πόλεις στην Ευρώπη που έχουν προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης φέρουσας τουριστικής ικανότητας, την οποία και θα παρουσιάσουμε επίσημα σε λίγες μέρες. Ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε είναι ότι η πόλη εμφανίζει μια «τουριστική ευθραυστότητα» και παρατηρείται ήδη πίεση στις υποδομές.Όμως, κινητοποιηθήκαμε εγκαίρως, πριν το πρόβλημα διογκωθεί, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες πόλεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βαρκελόνη.
Προμετωπίδα μας είναι και η αναβάθμιση των κοινωνικών μας υπηρεσιών, με έμφαση στην προστασία των πιο ευάλωτων. Γι’ αυτό μηδενίσαμε τα δημοτικά τέλη για τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και για τα ΑμεΑ με βαριά αναπηρία, ενώ αναβαθμίζουμε σε πολυδύναμα τα δημοτικά μας ιατρεία για να προσφέρουμε πλήθος δωρεάν εξετάσεων στους δημότες μας.
Με τη σωστή διοίκηση και τη συμμετοχή όλων, η Αθήνα μπορεί να αξιοποιήσει τις σύγχρονες προκλήσεις ως ευκαιρίες για ανανέωση και μετασχηματισμό, δημιουργώντας έναν πιο πράσινο, δίκαιο και βιώσιμο αστικό χώρο για το μέλλον.
Γράφει ο Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων