Το ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεμένο άρρηκτα στη συνείδηση των πολιτών με τις πιο φωτεινές όψεις της μεταπολίτευσης και με μεγάλες θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις
O Στέφανος Παραστρατίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Ν. Κιλκίς, σε μια συγκυρία που το κόμμα του καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ, όπως φαίνεται, οι σχέσεις με την κυβέρνηση περνούν σε μια νέα φάση μετά τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, αναφέρει τι αλλάζει για το ΠΑΣΟΚ αλλά και το πώς θα μπορέσουν να πείσουν τους πολίτες ότι η δημοσκοπική άνοιξη δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Εκτιμά ότι από ‘δώ και πέρα απαιτείται περισσότερη δουλειά, καθώς οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες. Κληθείς να σχολιάσει την αμφίπλευρη διεύρυνση που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί ώστε να μη διαταραχθούν εσωκομματικές ισορροπίες, υποστηρίζει πως «Το ζητούμενο είναι ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ελλάδα στον σύγχρονο ασταθή κόσμο, ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με ισονομία, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, που θα διαμορφώσει μια νέα ισχυρή κοινωνική συμμαχία και θα εκφρασθεί από μια ευρεία πολιτική συμπαράταξη με κορμό τη Σοσιαλδημοκρατία».
Τι αλλάζει για το ΠΑΣΟΚ μετά την ανάληψη των καθηκόντων αξιωματικής αντιπολίτευσης και πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο;
Τον ρόλο της δεσπόζουσας πολιτικά και κοινοβουλευτικά αντιπολίτευσης τον είχαμε ουσιαστικά αναλάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με την τεκμηριωμένη κριτική μας αλλά και τις προτάσεις μας για όλα τα ζωτικά κοινωνικά προβλήματα. Η ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τυπικά, το μόνο που αλλάζει είναι ότι αυξάνει τις θεσμικές και κοινοβουλευτικές μας υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πολλή δουλειά και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη.
Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ουσιαστικά αναλάβατε καθήκοντα
που η λαϊκή πλειοψηφία ανέθεσε σε ένα άλλο κόμμα;
Όλοι γνωρίζουν και είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ επέδειξε μια απολύτως θεσμική και διακριτική στάση καθ΄ όλη τη διάρκεια των εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις αυτές δρομολόγησαν τις θεσμικές αλλαγές που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με αίσθημα ευθύνης στον νέο ρόλο που απορρέει από αυτές.
Γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να σας ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι γνωστό ότι η κυριαρχία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στις αρνητικές όψεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά από χρόνια πολιτικής και κοινωνικής έντασης και αστάθειας, η αναζήτηση μιας νέας πολιτικής κανονικότητας και σταθερότητας συσπείρωσε εκλογικά δυνάμεις ευρύτερες, που δεν ανήκουν στο παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ. Μετά από 5,5 χρόνια διακυβέρνησης όμως, επειδή δεν μπορεί να διεκδικήσει τη θετική ψήφο των πολιτών με βάση τα κυβερνητικά πεπραγμένα της, καταφεύγει στη γνωστή πολιτική τακτική, που ορίζει ότι όταν εκλείπει ο βολικός «εχθρός» πρέπει να εφεύρεις ένα νέο. Τα περί δήθεν «πράσινου» ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορικά και πολιτικά ανυπόστατα και κυρίως δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεμένο άρρηκτα στη συνείδηση των πολιτών με τις πιο φωτεινές όψεις της μεταπολίτευσης και με μεγάλες θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Με συνέπεια συνεχίζουμε σήμερα να διαμορφώνουμε μέσα από τις θέσεις, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας ένα σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο για τη χώρα, στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής. Για αυτό και ματαιοπονούν.
Τι σημαίνει αμφίπλευρη διεύρυνση και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί
ώστε να μη διαταραχθούν εσωκομματικές ισορροπίες;
Το ζητούμενο είναι ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ελλάδα στον σύγχρονο ασταθή κόσμο, ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με ισονομία, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, που θα διαμορφώσει μια νέα ισχυρή κοινωνική συμμαχία και θα εκφρασθεί από μια ευρεία πολιτική συμπαράταξη, με κορμό τη Σοσιαλδημοκρατία. Σε αυτή την ευθύνη καλούμαστε να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε.
Ως τομεάρχης Παιδείας του κόμματός σας έχετε κάνει έναν πρώτο απολογισμό
για το πώς διαμορφώνεται έως τώρα το τοπίο μετά το «πράσινο φως»
που έχει δοθεί για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
Εμείς είχαμε εξαρχής, κατά την ψήφιση του νόμου, διατυπώσει τη θέση μας, αλλά και την εκτίμησή μας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είπαμε ότι, σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ούτε τα δημόσια πανεπιστήμια θα απελευθερωθούν από τις αφόρητες κρατικές εξαρτήσεις και τις οικονομικές και διοικητικές υστερήσεις, ούτε αξιόπιστα και καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού πρόκειται να έλθουν. Κάποια κολέγια που λειτουργούν ήδη θα αλλάξουν μαρκίζα και θα μετονομαστούν σε πανεπιστήμια, μαζί με κάποια νέα παραρτήματα κερδοσκοπικών επιχειρήσεων χαμηλής εκπαιδευτικής ποιότητας. Σήμερα, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμουν τα πράγματα κινούνται στην κατεύθυνση και στο πλαίσιο των όσων λέγαμε τότε. Εκείνοι όμως που εξήγγειλαν ότι τον Σεπτέμβριο του 2025 θα λειτουργούν στην Ελλάδα παραρτήματα από το Χάρβαρντ, το Γέιλ και το ΙΜΤ, τι άραγε λένε σήμερα;