Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πολυγύρου σε όσους κατηγορούνται ότι με το αζημίωτο ενέκριναν παράνομες ενέργειες και κατασκευές.
Οι 21 κατηγορούμενοι διώκονται–κατά περίπτωση- για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων και για συμμορία. Σχετικά με τα υπόλοιπα 86 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αναμένεται να ασκηθούν διαφορετικές διώξεις.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., που κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο, όταν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ προχώρησαν στις συλλήψεις.
Στο επίκεντρο της επιχείρησης βρέθηκαν οι πολεοδομίες των Δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής, ενώ, κατά πληροφορίες κατασχέθηκε πάνω από 1 εκατ. ευρώ, σε μετρητά. Εξ αυτού, πάνω από 600.000 ευρώ βρέθηκαν στους κατηγορούμενους υπαλλήλους.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ένας πρώην δήμαρχος, δύο ανώτερα στελέχη των διευθύνσεων πολεοδομίας των δήμων Προποντίδας και Σιθωνίας, δύο μέλη του τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, μηχανικοί και ιδιώτες.
Συνολικά, από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη του κυκλώματος που δρούσε επί χρόνια με τα ίδια άτομα, αποτελούνταν ουσιαστικά από τρεις εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 92 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφέλη, αποκομίζοντας περισσότερο από 1 εκατ ευρώ με τους πολεοδόμους να κρύβουν τα χρήματα σε φακέλους.
Η ταρίφα των μελών ήταν από 250 έως 1.000 ευρώ για το λεγόμενο γρηγορόσημο ενώ τα ποσά που απαιτούσαν για έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας (τοπογραφικά κλπ.) ξεκινούσαν από 1.000 – 20.000 ευρώ.
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν και ειδικό λεξιλόγιο καθώς χρησιμοποιούσαν τις λεξεις «Σχέδια», «Αυγά», «χήνες», «χαρτί», «στρέμματα» για τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν, και τη λέξη «Δάχτυλα» για να προσδιορίσουν το ύψος του χρηματικού ποσού που λαμβάνει ο εκάστοτε υπάλληλος.