Σε επάγγελμα φέρονται ότι ανήγαγαν την επαιτεία τέσσερις Βούλγαροι που
αποκόμιζαν ημερήσιο εισόδημα, χρησιμοποιώντας τρία ανήλικα παιδιά
για ενεργοποιήσουν τα αισθήματα φιλανθρωπίας των διερχόμενων πολιτών,
σε κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από έρευνα τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύφθηκε η δράση τους και παραπέμφθηκαν σε δίκη δύο άνδρες και δύο γυναίκες που κατηγορούνται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Πρόκειται για έναν 36χρονο άνδρα, την 28χρονη σύντροφο του, τον 33χρονο αδελφό της τελευταίας και μια 63χρονη γυναίκα οι οποίοι αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για: Εμπορία ανθρώπων από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, σε βάρος ανηλίκων που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από άλλη χώρα. Έκθεση σε κίνδυνο προσώπου που οι δράστες είχαν υποχρέωση να διατρέφουν και να περιθάλπουν, κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Τα παραπάνω αδικήματα φέρονται πως τελέστηκαν από τον Μάΐο έως και τον Ιούνιο του 2021, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κύρια ανάκριση περαιώθηκε τον Ιανουάριο του 2023 ενώ, μετά τις απολογίες τους, οι τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι.
Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι είναι γονείς των δύο ανήλικων παιδιών που το επίδικο χρονικό διάστημα ήταν ηλικίας 9 και 3 ετών ενώ η γυναίκα είναι μητέρα του ενός ακόμη ανήλικου που ήταν ηλικίας 8 ετών. Το ζευγάρι μαζί με τον αδελφό της μητέρας και την τέταρτη κατηγορούμενη φέρονται πως κατάρτισαν σχέδιο μεταφοράς των παραπάνω ανηλίκων από την Βουλγαρία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Έφτασαν στην Ελλάδα, κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ διέμεναν σε όποιον εγκαταλελειμμένο χώρο έβρισκαν πρόσφορο.
Όπως αναγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι προέβαιναν σε οργανωμένη εκμετάλλευση των ανηλίκων και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τους έβαζαν να επαιτούν υπό τη συνοδεία τους. Δεν τους παρείχαν φαγητό και νερό ενώ τα παιδιά φορούσαν βρώμικα ρούχα. Η όλη εικόνα τους παρέπεμπε σε συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης που ξυπνούσε τα αισθήματα φιλανθρωπίας των διερχόμενων σε κεντρικές και πολυσύχναστες οδούς και κυρίως έξω από πολυκαταστήματα και καταστήματα με παιδικά παιχνίδια. Με τη συμπεριφορά τους ωθούσαν τους πολίτες στο να καταβάλουν στα ανήλικα διάφορα χρηματικά ποσά και απέφερε στους τέσσερις ενήλικους ένα ικανό εισόδημα.
Θέσεις σε «στρατηγικά» σημεία
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι καθημερινά μοίραζαν μεταξύ τους τα τρία παιδιά, δηλαδή ο καθένας έπαιρνε μαζί του έναν ανήλικο και μετέβαιναν στο κέντρο της πόλης στις οδούς Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Μητροπόλεως και πλατεία Ναυαρίνου. Έπαιρναν θέση έξω από σημεία μεγάλης κίνησης και επαιτούσαν μέχρι το βράδυ.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα υπέπεσε στην αντίληψη αστυνομικών του τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και οι παραπάνω τέθηκαν υπό φυσική παρακολούθηση, σε καθημερινή βάση ενώ οι κινήσεις τους καταγράφηκαν και με συσκευές ήχου και εικόνας.
Σε μια των περιπτώσεων, στις 13 Μαΐου 2021, η 60χρονη (τότε) κατηγορούμενη, επαιτούσε καθισμένη σε πεζοδρόμιο, επί της οδού Βενιζέλου, έχοντας στην αγκαλιά της τον 9χρονο. «Το ανήλικο ήταν τοποθετημένο στην αγκαλιά της με σκηνοθετημένο τρόπο και πραγματοποιούσε μορφασμούς, λειτουργώντας φανερά υπό την καθοδήγηση της ενήλικης έτσι ώστε να δημιουργεί εικόνα ένδειας και να προκαλεί τον οίκτο των διερχόμενων, οι οποίοι αναπόφευκτα λόγω της στενότητας του περάσματος, ως αποτέλεσμα των έργων του Μετρό, δεν μπορούσαν να αποφύγουν τη θέα του, με αποτέλεσμα την καταβολή χρηματικών ποσών στο παιδί» αναγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Το πρωί της 18ης Μαΐου 2021, ο 30χρονος (τότε) κατηγορούμενος, μαζί με τον 8χρονο ανιψιό του, επαιτούσε έξω από καταστήματα πώλησης παιχνιδιών και παιδικών ενδυμάτων, επί της οδού Τσιμισκή. «Εκείνη την ημέρα, όπως και καθ’ όλο το διάστημα που διενεργείτο η έρευνα, εξακριβώθηκε πλείστες φορές ότι το ανήλικο σιτιζόταν αποκλειστικά από τα αναλώσιμα είδη που του πρόσφεραν οι διερχόμενοι, ενώ για πόση νερού απευθυνόταν με ποτηράκι μιας χρήσης ανά χείρας σε παρακείμενο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» αναφέρεται στη δικογραφία.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι ανήλικοι επαιτούσαν για πολλές συνεχόμενες ώρες, ευρισκόμενοι στο δρόμο, εκτεθειμένοι σε μη ελεγχόμενες καιρικές συνθήκες και σε περιβάλλον γεμάτο καυσαέρια, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Τα παιδιά υποχρεώνονταν να είναι ατελείωτες ώρες καθισμένα σε παγερά σκαλοπάτια και πεζοδρόμια εκτελώντας απλώς καθαρά επαγγελματικά έναν ρόλο που τους είχε ανατεθεί προς επίτευξη της μέγιστης ευαισθητοποίησης των φιλανθρωπικών συναισθημάτων των διερχόμενων.