«Υπάρχει ένα Φάντομ που προσγειώθηκε στη “γειτονιά των αγγέλων” και… άραξε για πάντα!» απάντησα, όταν οι συνάδελφοι του αθλητικού ρεπορτάζ με ρώτησαν για τον καλό μου φίλο Νίκο Σαργκάνη, που νικημένος από τον καρκίνο έφυγε από κοντά μας την περασμένη Κυριακή.
«Απίστευτο. Δεν μπορεί να είναι αλήθεια…» είπα μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Άλλωστε με τον Νίκο Σαργκάνη μάς συνέδεε φιλία που ξεκίνησε από την ώρα της μεταγραφής του από την Καστοριά στον Ολυμπιακό το 1980, πριν από 45 χρόνια!
Είναι γεγονός πως ο Νίκος Σαργκάνης έδωσε πολλές μάχες και όλες νικηφόρες! Ποιος θα ξεχάσει τις τεράστιες εμφανίσεις του τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον Παναθηναϊκό, στον οποίο πήγε το 1985; Ουδείς! Ποιος θα λησμονήσει την εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου (την έζησα ολοζώντανη!) όταν σε αγώνα του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκη», με αντίπαλο τον ΟΦΗ, ο Νίκος Σαργκάνης, αν και πεσμένος στο χορτάρι, πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επέμβαση. Σε δυνατή κεφαλιά του Γιώργου Βλαστού και ενώ η μπάλα κατευθυνόταν στα δίχτυα, πετάχτηκε σαν αίλουρος ο Σαργκάνης και με το δεξί του χέρι έσωσε την εστία του, διώχνοντάς τη σε κόρνερ! Αυτή την απόκρουση του Σαργκάνη το 1984 ουδείς την περίμενε! Μάλιστα, ο συμπαίκτης του Βλαστού, ο Θαλής Τσιριμώκος, που ήταν κοντά, μπροστά στη φάση, κατευθύνθηκε προς το μέρος του Σαργκάνη και τον φίλησε! Και βέβαια ο παίκτης του ΟΦΗ, ο Τσιριμώκος, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα που κατέκτησε το βραβείο fair play! Ανακατεύοντας το αρχείο μου, διαπίστωσα ότι η επέμβαση αυτή του Νίκου Σαργκάνη είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με μία ίδια του Γκόρτον Μπανκς το 1970, όταν σε κεφαλιά του Πελέ για το Παγκόσμιο Κυπέλλου έδιωξε την μπάλα πριν αυτή περάσει την γραμμή του τέρματος!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που με ρωτούν πώς δόθηκε στον Νίκο Σαργκάνη το παρατσούκλι «Φάντομ»; Ήταν φθινόπωρο του 1980 και ο αείμνηστος τερματοφύλακας κλήθηκε για πρώτη φορά να υπερασπιστεί την εστία της εθνικής μας ομάδας. Το ντεμπούτο του, που έγινε στις 15 Οκτωβρίου 1980, ήταν εντυπωσιακό! Στην Κοπεγχάγη, η Εθνική μας κέρδισε την αντίστοιχη ομάδα της Δανίας με 1-0, σε αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982. Ο Νίκος Σαργκάνης έκανε απίθανες αποκρούσεις και ιδιαίτερα αυτήν προς το τέλος του παιχνιδιού, όταν με εκπληκτική απόκρουση σε σουτ βολέ του Άλαν Σίμονσε από τη μικρή περιοχή έδωσε τη μεγάλη και πολύτιμη νίκη στην Εθνική μας. Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής μας μετάδοσης και ακούγοντας τους συναδέλφους μου, του Ραδιοφώνου της Δανίας, να αποκαλούν τον Σαργκάνη «Φάντομ», το μεταφέραμε αμέσως και στην Ελλάδα. Το παρατσούκλι του Νίκου Σαργκάνη «Φάντομ», που τον ακολούθησε παντού, πέρασε πολύ γρήγορα τα σύνορα και μαθεύτηκε όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο!
Τα γάντια του ο Νίκος Σαργκάνης τα κρέμασε στον Αθηναϊκό, στον οποίο πήγε το 1990. Μάλιστα, ως φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος, κέρδισε την έξοδό του στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Η κλήρωση έφερε τον Αθηναϊκό αντίπαλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και στους δύο αγώνες ο Νίκος Σαργκάνης ήταν ο ήρωας και κράτησε την εστία ανέπαφη! Και τα δύο ματς έληξαν 0-0! Στον επαναληπτικό, που έγινε στο Ολντ Τράφορντ, το «Φάντομ» κράτησε με τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του το μηδέν στην κανονική διάρκεια του αγώνα! Έχασε δυστυχώς στην παράταση με 2-0.
Αλλά και στον τελευταίο και πιο κρίσιμο αγώνα της ζωής του, ο Νίκος Σαργκάνης έδωσε όλες του τις δυνάμεις. Πάλεψε. Έκανε δύσκολες αποκρούσεις. Έπιασε πολλά πέναλτι. Τελικά δεν τα κατάφερε και στο 90+5 «λύγισε» και έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Όμως σε όλους θα μείνει για πάντα στη μνήμη «ζωντανός», με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του, σε όλες τις ομάδες που έπαιξε!
Νίκο Σαργκάνη, καλό σου ταξίδι.
Γράφει ο Γιώργος Κοντονής