Τα νέα μέτρα και η… παλιά μονομαχία
Ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, υψηλό πολιτικό διακύβευμα αλλά και άρωμα από τα παλιά έχει ο νέος κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Για την κυβέρνηση, το κορυφαίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποτελεί «δέσμευση» της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στις κάλπες του 2027. Για τα κόμματα της Αριστεράς, ο Προϋπολογισμός θα δείξει σε μεγάλο βαθμό τη «βιωσιμότητά» τους στο νέο πολιτικό τοπίο, ενώ για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα κρίσιμο «ραντεβού με την ιστορία του» μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Τα κόμματα βρίσκονται σε θέση μάχης στην Ολομέλεια της Βουλής για την πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, που «παραδοσιακά» έχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση το βράδυ της Κυριακής. Εξάλλου, η οικονομία αποτελεί ανέκαθεν προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών αρχηγών, καθώς το «πορτοφόλι» των πολιτών είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον νικητή των εκλογών.
Η μάχη του Κέντρου
Ο κρατικός Προϋπολογισμός ψηφίζεται στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και πλήθος ανεξάρτητων βουλευτών. Σε αυτό το τοπίο, το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, θυμίζοντας κάτι από τα παλιά…
Παραδοσιακό δίπολο
Μετά από 15 χρόνια αναβιώνει και πάλι το παραδοσιακό δίπολο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπου και οι δύο μάχονται για την επικράτησή τους στον χώρο του Κέντρου. Η ΝΔ, βλέποντας τα δημοσκοπικά ποσοστά της να παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα των ευρωεκλογών, δεν έχει περιθώρια για να χαρίσει ζωτικό χώρο στον ιστορικό της αντίπαλο. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας πως δεν έχει να πάρει άλλους ψηφοφόρους από τον χώρο της Αριστεράς, στρέφει την προσοχή του στο Κέντρο. Εξάλλου και οι δύο πιστεύουν ότι ο χώρος του Κέντρου είναι αυτός που θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση.
Οι τράπεζες
Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι αν κερδηθεί η μάχη με την ακρίβεια και την καθημερινότητα των πολιτών, τότε μπορεί να κερδηθεί και η τρίτη κυβερνητική θητεία. Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει πως ο Προϋπολογισμός του 2025 ενισχύει τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική συνέπεια με την ανάπτυξη και τημείωση του δημόσιου χρέους.
Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τραπεζικές συναλλαγές, που αποτελούν ένα καθημερινό και υπαρκτό πρόβλημα για τους εκατομμύρια πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αλλαγές επικεντρώνονται σε πέντε βασικές κατηγορίες:
· Εμβάσματα: Σήμερα οι προμήθειες για μεταφορές χρημάτων φτάνουν έως και τα 5 ευρώ για ποσά έως 1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση επικαλείται κοινοτική οδηγία που ορίζει ανώτατα όρια στις προμήθειες, με στόχο αυτές να περιοριστούν μεταξύ 0,50 και 1,20 ευρώ.
· Πληρωμές λογαριασμών: Η τρέχουσα χρέωση φτάνει έως και το 1 ευρώ ανά συναλλαγή. Σχεδιάζεται μείωση τουλάχιστον κατά 50%, ώστε το κόστος για τον καταναλωτή να είναι σημαντικά χαμηλότερο.
· Αντικατάσταση κάρτας: Οι πολίτες σήμερα χρεώνονται έως 5 ευρώ για την αντικατάσταση τραπεζικής κάρτας. Η κυβέρνηση στοχεύει στον πλήρη μηδενισμό αυτής της χρέωσης.
· Έξοδα φακέλου δανείων: Τα τέλη που επιβάλλονται για την επεξεργασία αιτήσεων δανειοδότησης αναμένεται να επανεξεταστούν, με στόχο την ελάφρυνση του κόστους για τους δανειολήπτες.
· Αναλήψεις από ΑΤΜ απομακρυσμένων περιοχών: Σε περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό δίκτυο, προωθείται η κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών.
Οι αμυντικές δαπάνες
Οι αμυντικές δαπάνες του νέου Προϋπολογισμού αποτελούν πεδίο σύγκλισης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης.
Οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να υπερψηφιστούν με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή, εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας που επικρατεί. Την ανάγκη περαιτέρω «θωράκισης» της χώρας μας μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων αναμένεται να υπερψηφίσουν –με κριτική ματιά–το ΠΑΣΟΚ και ηΕλληνική Λύση. Το 2025, εκτός από τις εν εξελίξει παραλαβές πολεμικών αεροσκαφών (των γαλλικών Rafale και των F-16 σε έκδοση Viper), η Ελλάδα θα παραλάβει και την πρώτη από τις γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό. Δημοσιονομικά, αυτό μεταφράζεται σε 1 δισ. επιπλέον αμυντικές δαπάνες για το 2025. Με την περαιτέρω αύξηση των εξοπλιστικών, η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο να «θωρακίσει» και να «αναβαθμίσει» τη χώρα μας, αλλά και να ανακόψει τη δυναμική των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ και να επαναπροσεγγίσει τους δεξιούς ψηφοφόρους έως το 2027.
Στο στρατόπεδο της Αριστεράς, οι αμυντικές δαπάνες αποτελούν πεδίο μάχης, καθώς η Νέα Αριστερά καλεί τα «προοδευτικά» κόμματα να τηρήσουν την παράδοση καταψήφισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν.
της Άννας Καραβοκύρη