«Είναι σύμμαχος κλειδί στο μεταναστευτικό»
Οικονομικό bonus ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σκοπεύει να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για να διαχειριστεί τις αθρόες μεταναστευτικές ροές, ως απόρροια του εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει στη Συρία. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως στα συνολικά 10 δισεκατομμύρια που η Άγκυρα έχει λάβει από το 2011 και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία προστίθεται ακόμη ένα το οποίο θα μπει στα ταμεία της Άγκυρας, εντός του 2024.
Είναι δεδομένο πως από όσα είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην σύντομη τοποθέτησή της πως η Ένωση έχει ήδη υπολογίσει ακόμη ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο στήριξης για την Άγκυρα προκειμένου αυτή να εξακολουθήσει να υποδέχεται και να φιλοξενεί πρόσφυγες από την διακεκαυμένη ζώνη της Συρίας.
Αναφορικά με τις εξελίξεις εντός Συρίας, η Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως η Ένωση παρά τις κυρώσεις που παραμένουν σε ισχύ αναφορικά με τους τζιχαντστές της HTS έχει ήδη εγκρίνει οικονομική ενίσχυση 160 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια η οποία αναμένεται άμεσα να φτάσει στην Δαμασκό.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η άρση των κυρώσεων της Ένωσης προς τη Συρία αλλά και την HTS θα έρθει εφόσον υπάρξουν κινήσεις και εξελίξεις που θα την δικαιολογούν αλλά τόνισε πως η Ένωση θα βρίσκεται επίσημα πλέον – διπλωματικά στην Δαμασκό προκειμένου να παρακολουθεί στενά και από κοντά τις εξελίξεις.