Η οικονομία της χώρας μας καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, χάρις στα νομοθετικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, με την Έρευνα και την Καινοτομία να συμβάλλουν σημαντικά στη θετική αυτή πορεία.
Αναγνωρίζοντας τη συμβολή αυτή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει τα τελευταία χρόνια πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως στην Έρευνα και Καινοτομία, με αυξανόμενο μάλιστα ρυθμό.
Συγκεκριμένα, στηρίζουμε τα ερευνητικά μας κέντρα με πόρους άνω των 216 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για κτηριακές υποδομές και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ενώ με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, όπως είναι τα προγράμματα «Ερευνώ – Καινοτομώ», ύψους συνολικά άνω των 890 εκατ. ευρώ, στηρίζουμε τις συνέργειες μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων.
Προτεραιότητα αποτελεί και η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τη λειτουργία, από το 2020, του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, υποστηρίζοντας πάνω από 860 επιχειρήσεις με περισσότερους από 9.000 απασχολούμενους.
Και όλα τα ανωτέρω, γιατί η καινοτομία που παράγεται από όλους τους ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς, δεν είναι απλώς ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά αποτελεί και απάντηση στο κοινωνικό πρόβλημα της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και βασικό συντελεστή της δημιουργίας ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για Έλληνες και ξένους.
Ακριβώς προς τον σκοπό της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας από τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, πριν τέσσερα χρόνια, νομοθέτησε σημαντικά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα, τα οποία οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε ραγδαία αύξηση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, των δαπανών που έκαναν οι επιχειρήσεις για έρευνα και καινοτομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, την τριετία 2019-2022.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίσαμε πρόσφατα, εντάχθηκαν και νέες διατάξεις, οι οποίες ενισχύουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις που καινοτομούν στη χώρα μας και προάγουν την ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, διευρύνεται η υπερέκπτωση που δίνεται στις επιχειρήσεις, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, στο 150%, για παροχή υπηρεσίας που προσφέρεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή ερευνητικούς φορείς και στο 200%, για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Επεκτείνεται κατά μία τριετία η μείωση του φόρου μιας επιχείρησης για τα κέρδη που προκύπτουν από την εμπορική εκμετάλλευση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ευρεσιτεχνίας που διαθέτει.
Είναι επίσης σημαντικό ότι θεσπίσαμε διατάξεις που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις στις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Μία από αυτές προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, σε πολίτες τρίτων χωρών, για επενδυτικούς λόγους (Golden Visa), εφόσον πραγματοποιήσουν επένδυση τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Ακόμη μία σημαντική διάταξη είναι αυτή που θεσπίζει την αύξηση του συνολικού ποσού που μπορεί να επενδύσει ένα φυσικό πρόσωπο (angel investor) σε έως τρεις ελληνικές startups του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων στις 900.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Όλες αυτές οι καίριες νομοθετικές διατάξεις οδηγούν στη στήριξη τόσο των υπαρχουσών όσο και των νεοφυών επιχειρήσεων, ενισχύοντας την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων, καθώς και την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφειά τους.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνησή μας υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνουν και την παροχή νέων φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων.
Η Ελλάδα δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη επιχειρηματικός παράδεισος, αλλά είναι σημαντικό να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επανεπενδύουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους, να τονώνουν την έρευνα των εργαζομένων τους και να επενδύουν στην καινοτομία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.
της Ζωής Ράπτη
Υφυπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών