Γρίφος αν θα κατέβει στην πολιτική Παύλος
Οι δύο από τους γιους του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και ο Νικόλαος αναμένεται να καταθέσουν αίτημα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας στο ληξιαρχείο Αθηνών. ‘Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Παύλος είχε αναφέρει ότι θέλει να επανακτήσει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και δήλωνε ότι θα προχωρούσε στις αναγκαίες ενέργειες.
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η τέως βασιλική οικογένεια ποτέ δεν έχασε την ελληνική ιθαγένεια, απλώς δεν είναι γραμμένη στο Μητρώο και τα μέλη της δεν είναι δημότες κάποιου δήμου.
Όπως γράφει η εφημερίδα «political» το μεγάλο ερώτημα πίσω από την είδηση ήταν φυσικά αυτό που αρκετές φορές προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στην Πολιτεία και τον Κωνσταντίνο και είχε να κάνει με το επώνυμο της τέως βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η επιλογή της οικογένειας είναι το επώνυμο «De Grecia», δηλαδή η μετάφραση του «…της Ελλάδος» που ακολουθούσε τους βασιλικούς τίτλους όπως είναι αναγεγραμμένο και στα διπλωματικά διαβατήρια της Δανίας τα οποία έχουν στην κατοχή τους.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όποιο μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας επιθυμεί να επανεγγραφεί στο μητρώο πολιτών και να ξαναγίνει δημότης και πολίτης του κράτους, θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών και να καταθέσει ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση ότι σέβεται το Σύνταγμα, ότι αποδέχεται
και αναγνωρίζει το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, με το οποίο καθορίστηκε με τρόπο μη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος.
Με την ίδια δήλωση ο αιτών παραιτείται από κάθε είδους διεκδίκηση η οποία συνδέεται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή την κατοχή οποιουδήποτε τίτλου. Στη συνέχεια καταθέτει έγγραφο για εγγραφή στα δημοτολόγια του δήμου ή της κοινότητας που θα ήθελε, με όνομα και επώνυμο, στοιχεία αναγκαία
κατά τον νόμο.
Η συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και στη συνέχεια αποστέλλεται στον αρμόδιο δήμο.
Βορίδης: «Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο»
O υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας χθες στο Action24 έδωσε απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει την ελληνική ιθαγένεια σε μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας: «Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι
από το πλαίσιο που υπάρχει τώρα και ρυθμίζει τα ζητήματα. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Βενιζέλου που ισχύει από το 1994. Δεν υπάρχει κάτι που τους αποτρέπει να το κάνουν».
Παράλληλα, μίλησε και για το επίθετο με το οποίο ο Παύλος ή όποιο άλλο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας θα πρέπει να κάνει αίτηση, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όλοι οι άνθρωποι το επώνυμό τους, κατά νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Έχει δυνατότητα κατά νόμο να επιλέξει το επώνυμό του».
Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι «το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο “βασιλικές” οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Παραδείγματος χάριν, στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Στις περισσότερες βασιλικές οικογένειες έχουν επώνυμο. Αυτή
η συγκεκριμένη δεν έχει. Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση, υπάρχει
ένα ζήτημα ταυτοποίησής τους. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας φαντάζομαι
ότι υπάρχουν και άλλοι, δεν μπορεί να είναι ένας.
Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ, εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό, η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτοπροσωποίησης του ατόμου».
«Συστήνομαι ως Παύλος of Greece»
Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, είχαν μιλήσει μετά τον θάνατο του πατέρα τους για το θέμα του ονόματος στην εκπομπή «365 στιγμές», αλλά και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.
«Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι γραφειοκρατικό, το αν εγώ είμαι Έλληνας ή όχι, το ξέρω εγώ…», ανέφερε ο Νικόλαος.
Σε ερώτηση για το όνομά τους, πώς συστηνόταν και πώς συστήνεται, καθώς και για το θέμα του
πριγκιπικού τίτλου, ο Παύλος είχε πει πως «Συστηνόμουν Παύλος. […] Όταν με ρωτούν το όνομά
μου συνήθως λέω Παύλος of Greece. Άλλοι με λένε Prince Pavlos. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο Παύλος of Greece. Ξέρετε, το πρίγκιπας Παύλος είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. […] Μας αποκαλούν με άλλα ονόματα επειδή ο παππούς μας είχε έρθει εδώ
χωρίς άλλο όνομα. Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες».
«Το επίθετο Γλύξμπουργκ δεν είναι δικό μας. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Πήγαμε στα δικαστήρια και εδώ και στη Δανία και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. […] Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγάπη μου και οι ρίζες μου είναι εδώ», ανέφερε ο Παύλος
στην ίδια συνέντευξη.
«Συστήνομαι Νικόλαος», είχε απαντήσει ο αδελφός του. «Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα, άλλοι που με συστήνουν κύριο Νικόλαο. Τυχαίνει να είχα τον τίτλο όταν γεννήθηκα, αλλά δεν το ζητάω ποτέ να με αποκαλέσει κανείς υψηλότατο, πρίγκιπα ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε, αυτά είναι θέματα άλλης εποχής. Αν κάποιος θέλει να με αποκαλέσει πρίγκιπα, δεν θα τον αποτρέψω για να μην τον προσβάλω, αλλά δεν το ζητάω ποτέ».
Οι φήμες για δικό του κόμμα
Πάντως, αν και κάποιοι θέλουν να συνδέσουν τις διαδικασίες που κινεί ο Παύλος για απόκτηση ιθαγένειας με τα σχέδιά του για πιο στενή εμπλοκή του με την πολιτική στην Ελλάδα ή με την
ίδρυση κόμματος, ο ίδιος ξανά και ξανά έχει διαψεύσει την έντονη φημολογία.
Μάλιστα, το περιβάλλον του πρωτότοκου γιου του Κωνσταντίνου είχε απαντήσει προ καιρού πως «διαψεύδεται κατηγορηματικά κάθε σενάριο για ανάμειξη του Παύλου στην πολιτική. Δεν πρόκειται ούτε να ιδρύσει κόμμα ούτε να βρίσκεται πίσω από κάποιο άλλο. Η αρχή της οικογένειας συνολικά είναι πως δεν είναι δυνατόν ο Παύλος ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας να εκπροσωπεί μόνο ένα κομμάτι του λαού. Αυτό
θα συνέβαινε με την ίδρυση ενός κόμματος ή ενός πολιτικού φορέα, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί».
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι πριν από έναν μήνα περίπου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ο Παύλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι «δεν το γνωρίζω αυτό, δεν το έχω διαβάσει καν και δεν νομίζω να έχει κάποια βάση, ούτε υπάρχει κάποιο πρόθεση από τον άνθρωπο. Ούτε υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια διαδικασία»